Diyarbakır

"Bölge insanı 'Sorun siyasetle çözülsün' dedi"

10:50 06 Kasım 2015
"Bölge insanı 'Sorun siyasetle çözülsün' dedi"

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN - Çatışma ortamından rahatsızlık duyan Doğu ve Güneydoğu Anadolu seçmeninin, sorunların siyasetle çözülmesi mesajı verdiği, şiddeti engellemede yetersiz kaldığı düşünülen HDP'nin oy kaybına uğradığı belirtildi.  

Dicle Üniversitesi (DÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Rüstem Erkan ve Doç. Dr. Vahap Coşkun, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını değerlendirdi.

Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin 7 Haziran'da bölgede kaybettiği oyların yüzde 20'ye yakınını geri kazandığını söyledi.

"AK Parti hem Kürt seçmenden oy aldı hem de MHP seçmeninden. Dolayısıyla iki uçtaki seçmen kitlesinin AK Parti'ye yönelmesi oy oranında ciddi bir artış sağladı" diyen Prof. Dr. Erkan, iki seçim arasındaki süreçte gelişen olayların ve hükümetin kurulamamasının faturasının batıda MHP'ye, doğuda ise HDP'ye kesildiğini söyledi. 

Türkiye'de 7 Haziran'dan sonra önemli bir şiddet ve gerilim ortamı yaşandığını dile getiren Erkan, "Bu gelişmelerde her siyasi parti, seçime çeşitli ekonomik vaatlerle gitti, bence bunun hiçbir önemi olmadı. Türkiye'de 7 Haziran'dan sonra yaşanan bu kaos ortamının faturasının kime kesileceği önemliydi. Seçim sürecini en iyi yöneten parti AK Parti. Bunun faturası büyük ölçüde muhalefete çıkmış görünüyor" ifadelerini kullandı.

- "Şiddet ortamında herkes kaybeden konuma düşüyor"

Halkın, HDP'nin olayları engellemesini beklediğini belirten Erkan, olayların bitmesinde önemli rol üstleneceği gerekçesiyle HDP'nin oylarının 7 Haziran'da arttığını belirtti.

Erkan, "7 Haziran'dan sonra HDP'nin olayları engellemede en azından etkisiz kaldığı gibi bir imaj ortaya çıkmaya başladı. Oy kaybetmesinin önemli nedenlerinden biri de budur. Bundan herkesin çok iyi ders çıkarması lazım. Hem sonuçlardan hem de seçimden önce yaşananlardan görülüyor ki bunun kazananı yoktur. Çatışma, şiddet ortamında herkes kaybeden konumuna düşüyor" diye konuştu.

- "İstikrar ve güven talebi AK Parti'yi başarıya ulaştırdı"

Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ise AK Parti'nin oyunu yükseltmesinde, 7 Haziran'dan sonra muhalefet partilerinin politik tercihlerinin halk tarafından tasvip edilmemesi ve yanlış bulunmasının önemli bir etkisi olduğunu söyledi.

"MHP'nin her teklife 'hayır' diyen negatif siyaset izlemesi, daha sonra çatışma döneminin HDP'ye olumsuz etkisi, MHP ve HDP'ye giden oyların AK Parti'ye kaymasına sebebiyet verdi. AK Parti, 7 Haziran'dan sonra söyleminde ve partinin vitrini konumunda olan adaylarında değişikliklere giderek halka daha yakın siyaset izledi" diyen Coşkun, Türkiye'nin istikrar istediğini, halkın da bu yönde tercihini sandığa yansıttığını kaydetti.

"Bu istikrarı ve güveni sağlayabilecek en önemli parti ise AK Parti'ydi. Dolayısıyla AK Parti etrafında kenetlenme söz konusu oldu" değerlendirmesinde bulunan Coşkun, seçim sonuçlarının toplumdaki istikrar ve güven duygusunun çok güçlü olduğunu gösterdiğini vurguladı. 

Coşkun, "İstikrar ve güven talebi AK Parti'yi ciddi manada başarıya ulaştırdı, çatışma stratejisi ise HDP'ye kaybettirdi" diyerek, vatandaşların "En kısa sürede tekrar ekonomik ve siyasi istikrara nasıl geçeriz" sorusunu kendilerine yönelttiğini, cevabını da sandıkta bu şekilde verdiğini söyledi.

- "Kürt meselesinin silahın gölgesinden kurtulması..."

"7 Haziran'da Türkiye'nin her ilinde oyunu artıran bir HDP varken bugün her ilde oyunu düşüren bir HDP var" ifadesini kullanan Coşkun, şöyle devam etti:

"Özellikle HDP'nin en güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde HDP'nin oy kaybettiğini görüyoruz. Bunun en önemli sebebi çatışma ortamının başlaması ve bu çatışma ortamının durdurulması konusunda HDP'den beklentilerin yerine getirilmemesiydi. İnsanlar HDP'ye Kürt meselesinin çözümünün siyaset içerisinde bulunması, Kürt meselesinin silahın gölgesinden kurtulması için oy verdiler. 7 Haziran'dan sonra ciddi bir çatışma dönemi başladı. Hendekler kazıldı, öz yönetim ilanları yapıldı. Çatışmalar şehrin içerisine mahallelere, sokaklara kadar yayıldı. Çözüm Süreci'nde insanların alıştığı, talep ettiği huzur ortamının ortadan kalkmasının maliyeti HDP açısından büyük oldu."

 Bölge insanın isteğinin son derece net olduğunu vurgulayan Coşkun, bölgedeki insanların bu sorunun siyasetle çözülmesini istediğini, çatışmalardan büyük rahatsızlık duyduğunu aktardı.

Coşkun, sokaktaki 10 kişiye sorulduğunda en büyük taleplerinin çatışmaların durması ve Çözüm Süreci'nin devam etmesi olduğunu anlatarak, "İnsanlar bu sorunun siyasetle çözülmesi konusunda 1 Kasım'da çok güçlü bir mesaj verdi" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.