Diyarbakır

Diyarbakır'daki terör saldırısı

17:24 09 Aralık 2015
Diyarbakır'daki terör saldırısı

 CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Sur ilçesindeki terör saldırısında hayatını hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin evini ziyaret etti.

Baykal, CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar'ın da aralarında bulunduğu heyetle yaptığı ziyarette Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Baykal, Elçi'nin hukuka, demokrasinin temel ilkelerine inançla sahip çıkan, şiddeti, terörü, silahı siyasetin dışında tutmak gerektiğini düşünen ve bu anlayışıyla tutarlı bir çizgiyi yıllarca sürdürmüş bir insan olduğunu söyledi.

Böyle bir insanın bir silahlı saldırı sonucunda öldürülmesinin herkesi derinden yaraladığını ifade eden Baykal, "Ölümü bölgede sık sık rastlanan silahlı saldırılardan herhangi birisi diye değerlendirmek mümkün değil, bunun çok ötesinde bir önemi var. Elçi'nin kaybının bütün Türkiye'de, şiddet siyaset ilişkisi, terör siyaset ilişkisi, demokrasi, hukuk, siyaset ve şiddet ilişkisi konusunda kendimizi sorgulamamız için bu konuyu yeniden ciddiyetle düşünmemiz için bir çağrı haline dönüştürülmesi lazım. Elçi'nin ölümünün herkesi bu konuda yeniden düşünmeye zorlaması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Elçi'nin olayının niteliği hakkında bir hüküm vermenin mümkün olamayacağını aktaran Baykal, olayı merak ettiklerini ve çok yönlü soruşturularak ortaya çıkarılması gerektiğini dile getirdi. 

Baykal, çok üzüntü verici bir manzara yaşandığını, açıklama yaptığı sırada Sur ilçesinden zaman zaman silah seslerinin duyulduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Biraz ötede zaman zaman silahlı çatışmaların yaşandığı bir tablo var. Bir an önce bundan kurtulmak zorundayız. Bu tablo 1990'lı yıllardan beri zaman zaman ortaya çıkıyordu ama şimdi daha farklı bir tablo var. Şiddetin, terörün artık dağ başından mahalleye indiği bir ortamdayız. Bu nasıl oldu, nasıl bir süreç sonrasında gerçekleşti? Bundan nasıl çıkarız, kurtuluruz? Bunları ayrı bir ortamda değerlendirmek gerekiyor. Bugün tarih tekerrür ediyor diye geçiştirilecek bir tablo ortada yok. Durum olağanüstü ağırdır, vahimdir. Buraya maalesef izlenen yanlış politikalar sonucunda gelinmiştir. Bundan bir an önce çıkma mecburiyeti var. Onun şartlarını yaratmak lazım."

Baykal, beraberindeki heyetle Diyarbakır Barosu'nu ziyaretinde, Elçi'nin terör, silah ve şiddet konusunda çok açık ve net tavır takınan bir insan olduğunu dile getirdi. Baykal, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Elçi'ye huzur içinde düşüncelerini ortaya koyarak yaşama şansı tanımayan bir ortamdaysak bunu ciddi şekilde sorgulamamız lazım. Bunun bir çıkış noktası olmalıdır. Olay, ülkemizde insanların birbirine saygı göstermesi, değer vermesi, bu şiddet, saldırı ortamının, terörün bu çatışmanın sürdürülemez olduğu, sürdürülmemesi gerektiği gerçeğini, buna bir an önce son verilmesinin mutlak bir zorunluluk olduğu anlayışını bir kez daha sahiplenmemiz, paylaşmamızı ve güçlendirmemiz için bu bir çıkış noktası olmalıdır."

Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen ise "Baro başkanımız tüm meslek hayatını nereden geldiği belli olmayan kör kurşunlarla öldürülen insanların faillerini bulmaya adadı. Maalesef kendisi de katillerini bulmaya çalıştığı insanlarla aynı kaderi paylaştı" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.