Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek
01 .
Yeni tip koronavirüs pandemisi sadece insanlar için değil hayvanlar için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Dünyanın en büyük ikinci hayvan kürkü üreticisi Danimarka, ülkede 2,5 milyon vizonun Kovid-19’a yakalandığı için öldürüleceğini açıkladı.
02 .

63 ÇİFTLİKTE SALGIN BAŞLADI

Independent'ta yer alan habere göre, dünyanın en büyük ikinci hayvan kürkü üreticisi Danimarka'da en az 2,5 milyonun vizonun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile enfekte olduğu için itlaf edileceği belirtildi.  Kürk üreticileri, en az 63 çiftlikte bildirilen salgının ülkede kürk endüstrüsine ciddi bir tehdt oluşturduğunu söyledi.

03 .
Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek

Bununla birlikte, koronavirüs pandemisin dünya genelinde yayılmasında bu yana ABD ve Avrupa'nın başka yerlerindeki kürk çiftliklerinde  de on binlerce koronavirüs nedeniyle vizon öldü ya da itlaf edildi.

 

04 .

10 KİLOMETRE YAKINDA BULUNAN TÜM HAYVANLAR ÖLDÜRÜLECEK
Damimarka’da hükümet yetkileri, çifçilerin vizonları öldürürken, enfekte olan çiftliklerin 10 kilometre çevresinde yer alan diğer hayvan türlerinin de öldürülmesi gerektiğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan bir hükümet sözcüsü, ülkenin kuzeyindeki Gjoel köyünde başlayan itlafın virüsün yayılmasına bağlı olarak aylar sürebileceğini söyledi. Şu ana kadar kaç vizonun öldürüldüğüne ilişkin bir net bir veri bulunmuyor, ancak 2,5 milyonu aşkın vizonun koronavirüs nedeniyle öldürüleceği tahmin ediliyor.

Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek
05 .

Bilim insanları, vizonun nasıl enfekte olduğunu ve insanlara virüsü bulaştırma yeteneğini araştırıyor, ancak ABD’de hayvanların virüsü enfekte işçilerden kaptığına inanılıyor.

 

06 .
Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek

SEKTÖR TEHDİT ALTINDA
Öte yandan, Danimarka Kürk Yetiştiricileri Derneği Başkanı Tage Pedersen, koronavirüs salgınının sektörün tamamını tehdit ettiğini belirterek, "Şu anda tüm yetiştiriciler, başımıza düşen bu" meteor "yüzünden büyük bir belirsizlik ve hayal kırıklığı içinde” ifadelerini kullandı.

07 .

KÜRESEL VİZON KÜRKÜ ÜRETİMİNİN YÜZDE 40'I DANİMARKA'DA YAPILIYOR
Danimarka’da yılda tahmini olarak 17 milyon kürk üretiyor. Bin 500 Danimarkalı yetiştiriciden oluşan bir kooperatif olan Kopenhagen Fur, küresel vizon üretiminin yüzde 40'ını oluşturuyor. Kürk ihracatının büyük bir kısmı ise Çin ve Hong Kong’a yapılıyor. Humane Society International'ın verilerine göre, Danimarka, kürkleri için yetiştirilen vizon sayısında Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek
08 .
Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek

Hükümet, enfekte olmayan vizonu olan yetiştiricilere yüzde 100 tazminat verileceğini, enfekte hayvanlara sahip olanlara ise çiftçilerin enfeksiyonu stoklarından uzak tutmaları için bir teşvik olarak ödeme yapacağını açıkladı.

 

09 .

DÜNYADA VİZON ÇİFTLİKLERİNİN DURUMU
Dört ay önce, Danimarka'nın kürk çiftliklerindeki ilk salgınında 11 bin vizon itlaf edildi. Ağustos ayında Hollanda, kürk çiftliklerindeki bir dizi koronavirüs enfeksiyonunun ardından, vizon çiftçiliğinin 3 yıl sonra sonunun gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz üç ayda, bir dizi koronavirüs salgınının ardından ABD'deki kürk çiftliklerinde 10 bin vizon öldü. İspanya'da ise, yüzde 90'ına corona virüs bulaştıktan sonra 92 binden fazla vizon katledildi.

Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek
10 .
Danimarka koronavirüse yakalanan 2,5 milyon vizonu öldürecek

POLONYA'DA PROTESTOLAR SÜRÜYOR
Dünyanın üçüncü en büyük vizon kürkü ihracatçısı olan Polonya'da da durum farklı değil.  İktidardaki sağcı koalisyon ve muhalefet, kürk çiftliklerini yasaklayacak yeni bir yasa konusunda çalışıyor. Ancak, ülkedeki çiftçiler zaman zaman yasa taslağına karşı protesto gösterileri düzenliyor. 

KÜRK ÇİFTLİKLERİ ZOONOTİK HASTALIKLARIN YAYILMASI İÇİN UYGUN ORTAM SAĞLIYOR
Humane Society International'dan Joanna Swabe, “Kürk fabrikaları hayvanlara karşı acımasız olmasının yanı sıra, zoonotik hastalıkların yayılması için uygun ortam sağlıyor. Özellikle vizon kürkü çiftlikleri koronavirüsler için rezervuar görevi görerek insanlara bulaşabilen patojenleri kuluçkaya yatırıyor. Dünyanın kürk çiftçiliğine son vermesi için artık oldukça ikna edici argümanlarımız bulunuyor " ifadelerini kullandı.