Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek
01 .
Atina, Oruç Reis'in Doğu Akdeniz'de yeni çalışmaları sırasında Yunanistan'a ait Meis Adası'na ne kadar yaklaşacağına kilitlendi. Atina'da geminin Kaş açıklarındaki Meis'in 12 milden daha yakınına gelmesi halinde ne yapılması gerektiği tartışılıyor
02 .

Yeni Oruç Reis krizinin öncekilerden çok daha ciddi olduğunda birleşen Yunan dış politika uzmanları, Oruç Reis’in Meis’e 12 milden daha yakın mesafeye gelmesi halinde, Yunanistan’ın göstermesi gereken tepki hakkında birbirinden farklı görüşler ortaya attılar.

03 .
Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek

Atina "Pandion" Siyasal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi ve iktidar partisi Yeni Demokrasi (ND) milletvekili Prof. Angelos Sirigos, "Karasularımızı çok önceden 12 mile genişletmeliydik. Madem bunu geçmişte yapmadık, Oruç Reis, Meis’e 6.5 mil mesafeye bile yaklaştığında açık denizde olacak (uluslararası sularda)" diyerek, müdahale gerekmediğini ima etti.

04 .

BAŞIMIZ DERDE GİRER 

Aynı üniversiteden öğretim üyesi Prof. Konstantinos Filis ise, "Oruç Reis gemisini diplomatik ve operasyonel açıdan engellemezsek, başımız büyük derde gidecek. Çünkü, Türk Navtex’inde belirlenen sahalar, Yunanistan’ın Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne dayanarak karasularını tek taraflı genişletebileceği (12 mil) bölgeleri de kapsıyor. Türkiye bu şekilde, bir hakkımızı gelecekte kullanmamızı engellemiş oluyor" dedi.

Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek
05 .

TEPKİ SENARYOLARI 

Yunan medyasına göre Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nda, Oruç Reis’in Meis Adası’na 12 milden az mesafeye ulaşması durumunda gösterilecek tepki senaryoları inceleniyor.

06 .
Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek

Haberlerde, Oruç Reis’in hızı göz önüne alındığında, Meis’e 12 mil mesafeye yarın ya da cumartesi varacağının tahmin edildiği ileri sürüldü.

 

07 .

Aynı haberlerde, bölgedeki Yunan savaş gemilerinden telsiz ile Oruç Reis’e, "Yunan kıta sahanlığı içindesiniz. Bölgeyi terk edin" anonsları yapıldığı, ancak cevap alınmadığı da belirtildi.

 

Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek
08 .
Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek

SİNYALİ KAPATTI 

Atina Haber Ajansı, Oruç Reis’in "hangi noktada bulunduğunu gösteren cihazları kapalı tuttuğunu, son sinyali de geçen salı günü Meis’in 35 mil güneyinde iken verdiğini” belirtti.

Oruç Reis’in çalışmaları ile ilgili 22 Ekim’e kadar geçerli NAVTEX (denizcilere duyuru), Meis’in 6 millik karasuları çizgisine 500 metre mesafeye kadar (6.5 mil), Türkiye’nin BM’ye de bildirdiği Türk kıta sahanlığı içindeki sahayı kapsıyor

09 .

ATİNA’DAN KÜSTAH SÖZLER 

Yunan hükümet sözcüsü Stelyo Peças, Skai televizyonuna, "1-2 Ekim’deki AB Zirvesi’nde biçilen korse, Türkiye’ye çok dar geldi. O korseyi çıkarmaya çalışıyor" diye küstah bir açıklamada bulundu.

Bugün başlayacak AB Zirvesi’nde Maraş sahilinin açılması ve "Oruç Reis" konularını gündeme getireceklerini ve Türkiye’ye karşı yaptırım mekanizmasının işletilmesini isteyeceklerini söyleyen Peças, bir soru üzerine, Yunanistan’ın operasyonel açıdan da gerekeni yapacağını söyledi.

Diplomatik çevreler, AB Zirvesi’nden bu aşamada yaptırım beklenmediğini, ancak sonuç bildirgesinde Türkiye’ye karşı sert ifadelerin yer alabileceğini belirttiler.

Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek
10 .
Yunanistan'da alarm: Başımız büyük derde girecek

ÇİPRAS'A "HÜKÜMETTEYKEN NİYE YAPMADIN" TEPKİSİ

Bu arada, ana muhalefetteki SYRIZA’nın lideri eski Başbakan Aleksis Çipras, Yunanistan’ın Girit Adası’nın güneyi ve doğusunda karasularını 12 mile genişletmesini istedi. Yunan hükümet kaynakları ise, "İktidardayken niye yapmadın" diye sordu.

KAYNAK HÜRRİYET GAZETESİ