Türkiye-İsrail ilişkilerindeki yeni İsrail basınında da geniş yankı uyandırıyor. Tel Aviv'in dünyaca ünlü gazetecisi Gideon Levy Ülke TV'ye özel açıklamalarda bulundu.

"Bence  iki ülke ülke arasındaki ilişkiler çok daha iyi olmalı. Çünkü İsrail-Türkiye pek çok şeyi birlikte paylaşıyor. Halklar arasında keskin bir düşmanlık yok." ifadelerini kullanan Haaretz yazarı ve İsrailli gazeteci, Tel Aviv-Ankara hattındaki normalleşmeyi değerlendirdi, "İki ülke arasında her türlü iş birliği mümkün. Her şeyden önce ekonomik olarak İsrail'de bir çok Türk ürünü görebilirisiniz. Türkiye'de de İsrail ürünleri var." dedi.

"ANAHTAR ERDOĞAN'IN ELİNDE"

İsrailli gazeteci İsrail'in işgalci politikasına karşı büyük güçlerin de sessiz kalmasıyla ilgili değerlendirmede bulunurken "İsrail'in yakın zamanda Filistinliliere yönelik polisikasını değiştireceğini düşünmüyorum. İsrail'in işgali sona erdirmekten çok uzakta olduğunu düşünüyorum. Ancak bu konuda AB ve ABD çözüm için hiç bir şey yapmazken, Türkiye bu konuda çözüm için daha fazlasını yapabilir" dedi.

Levy, iki ülke arasındaki sorunları aşacak liderin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu dile getirirken "Şu anda anahtar Başkan Erdoğan'ın elinde. O yolu açarsa eminim İsrail bunu izleyecektir. Çünkü, İsrail'in Türkiye'ye, modern Türkiye'nin de İsrail'e ihtiyacı var." ifadelerini kullandı. 

FİLİSTİN POLİTİKASI

Levy, Türkiye'nin Filistin konusundaki hassasiyetine dikkat çekerken "Başkan Erdoğan'ı ve Türkiye'yi Filistin konularında yaptıkları nedeniyle takdir ediyorum. Gazze için yaptıkları nedeniyle takdir ediyorum. İsrail'in işgali ve hakalklarına yaptıkları yüzünden ilişkilerin gelişmesinde engellerin olduğunu biliyorum" sözleriyle ilişkilerin geriye gitmesine İsrail'in işgal politikasının neden olduğunu vurguladı. 

İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin Filistinliler için daha faydalı olacağını belirten Leyv şunları söyledi:.

"Bence iki ülke arasındaki iyi ilişkiler Filistinlilerin de çıkarına. İyi ilişkileri İsrail'in Filistin konusundaki politikalarında bazı değişikliklere yol açabilir. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeldiğini görmek için sabırsızlanıyorum. İsrail'in Ankara Büyükelçisi'ni ve Türkiye'nin israil Büyükelçisi'ni eski zamanlardaki gibi görmek istiyorum. Bir çok ortak noktamız var. Şunu çok iyi anlıyorum ki siz Filistin meselesini unutmamalısınız ancak ilişkiler de devam etmeli." 

İSRAİLLİLERİN TÜRKİYE'YE BAKIŞ AÇISI

Türkiye'yi çok sevdiğini söyleyen Levy, İsrail halkının da çoğunlukla kendisi gibi düşündüğünü belirtti: 

"Şu anda ilişkilerin düzelmesinin yolu açıkç. İsrailliler ülenize gelmeyi, orada turist olmayı çok seviyorlar. Birlikte çok şeyi paylaşıyoruz. Ben şahsen Türkiye'yi çok seviyorum. Gerçekten en sevdiğim yerlerden birisi olduğunu söyleyebilirim"

Kaynak: Haber 7/ Ülke TV

Yorumlar 56 Yorum Var
  • Rtv 24.01.2022 20:07
    O anahtarı İsraile vermemek gerekir. İsrailin ideolojisi belli o yüzden hiç bir işbirliği Türkiyeye iyi gelmez. Bu bir gerçek. Onca zulmün üstüne İsraille el sıkışılmaz nokta.
  • Kare Murat 24.01.2022 02:44
    İtrail ile ilişki düzelmesi bizden cok masum filistinli kadın ve çocuklar için iyi olacak. Turliyenin duruşunu dünyaya gösterdi sayın Erdoğan. Onun korkusuyla bari rahat bırakacaklardır masumları. Ve unutmayın ki; Dostunu yakın tut, düşmanını daha yakın!
  • MaDMaX 23.01.2022 23:07
    Halklar arasında nefret var. İsrailli çok az turist gelir buraya, onlar da etrafa nefretle baka baka gezer. Esnaf olarak denk geldim bir çifte, bunlar niye bu kadar ters dedim, onlar Yahudi dediler.
  • Veysel 23.01.2022 21:54
    Ey levy doğru,İsrailin TÜRKİYEYE ihtiyacı var, ama TÜRKİYENİN İsrail'e ihtiyaçı YOK.
  • 23.01.2022 21:31
    Siz yahudiler menfaatiniz gereği bizi seviyor olabilirsiniz ama biz sizden nefret ediyoruz
Daha fazla yorum görüntüle