Edirne

"HÖH'te resmen bir akıl tutulması oldu"

11:44 02 Mart 2017
"HÖH'te resmen bir akıl tutulması oldu"

Trakya Balkan Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Ali Soydan, Bulgaristan'daki ırkçı ATAKA Partisinin eski milletvekilleri Slavi Binev ile Kamen Petkov'un, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinden (HÖH) aday gösterilmesine tepki gösterdi.

Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkanlar ile ilgili çatı sivil toplum kuruluşu olarak 2 yıldır çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Soydan, platformun Trakya'da Balkanlar'a yönelik faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturulduğunu, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de toplam 50 bine yakın üyelerinin olduğunu ifade etti.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Türkiye'nin belirli bir dış politikasının olduğunu aktaran Soydan, "Dış politika, 'Her nerede Türk yaşıyorsa ve yaşadığı ülkenin vatandaşıysa o ülkede yaşamaya devam etsin, Türkiye Cumhuriyeti yaşadığınız topraklarda sizin arkanızdadır. Her nerede bir Türk yaşıyorsa ve burnu kanıyorsa Türkiye Cumhuriyeti oradadır. Yaşadığınız ülkede sosyal hayata katılın, sivil toplum kuruluşlarına üye olun, siyasi partilere üye olun, okuyun ve bir yerlere gelmeye çalışın. Siyasete girin, milletvekili olun, bakan olun, becerebiliyorsanız başbakan olun ama sakın ha vatandaşı olduğunuz ülkeye karşı bölücülük yapmayın' diyor." ifadelerini kullandı.

- "Yurt dışındaki Türkler azınlık haklarını korumaya devam etsin"

Yurt dışında yaşayan Türklerin kimliğini ve azınlık haklarını korumaya devam etmesi gerektiğini dile getiren Soydan, şunları kaydetti:

"Doğal olarak Türkiye Balkanlar'ın neresinde Türklerin oluşturduğu bir sivil toplum hareketi veya siyasi parti varsa ona destek oluyor. Yıllardır da komünizm sonrası Türkiye her bağlamda Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'ne destek oldu. Tabii Türkiye de 'Senin ne zaman burnun kanarsa ben oradayım ama benim de ayağıma diken batarsa beni destekle' diyor.

Rus uçağı düşürüldü, başka ülkeler farklı bakabilir ama Türkiye'ye inanan birinin bu konuya farklı bakması mümkün değil. Rus uçağı düşürüldüğünde her nerede Türk yaşıyorsa, hükümeti bir kenara bırakarak Türkiye haklıdır demek zorunda. Siyaset yapan tüm kuruluşlar Türkiye'nin yanında olmak zorunda. Hak ve Özgürlükler Hareketi bu bağlamda negatif hareketi yaptı ve 'Türkiye haksızdır' dedi."

- Bulgaristan'da yaklaşan genel seçim

Bulgaristan'daki genel seçimin yaklaştığını belirten Soydan, HÖH'ün 27 yıldır Türkiye ve Türklerin desteklediği bir parti olduğunu dile getirdi.

HÖH'ün aday gösterdiği milletvekillerinin Türkiye-Bulgaristan politikası noktasından incelenmesi gerektiğini ifade eden Soydan, "Hak ve Özgürlükler milletvekilleri, Türk soydaşlarımız, Bulgaristan meclisinde bir komisyon kurulması için önerge verdiler. Önergenin altında da Türk milletvekilleri var ve 'Türkiye Bulgaristan'ın iç işlerine karışmasın' dediler. Ama 27 yıl boyunca Türkiye onlara destek olurken 'bize karışmayın' demiyorlardı. Doğal olarak Bulgaristan'da üç parti vardı, yakın geçmişte çok olumlu bir gelişme oldu ve üç partiden ikisi DOST birliği altında birleşti." diye konuştu.

- "Her nerede Türk varsa sosyal ve siyasi hayata katılsın"

Platform olarak parti tutmadıklarını aktaran Soydan, her nerede Türk varsa sosyal ve siyasi hayata katılmalarını ve Türklerin haklarını korumalarını istediklerini vurguladı. Soydan, ırkçı ATAKA Partisinin eski milletvekilleri Slavi Binev ile Kamen Petkov'un, HÖH'ten aday gösterilmesiyle resmen bir akıl tutulması oluştuğunu söyledi.

ATAKA'nın Türkleri Bulgaristan'da istemediğini dile getiren Soydan, şöyle devam etti:

"Bu parti 'Bulgaristan'da Türklerin işi yok, Bulgaristan meclisinde azınlık Türklerin işi yok, bunlar bir an önce Bulgaristan'ı terk etmek zorunda, yaşıyorlarsa Hristiyan olsunlar ve isimlerini değiştirsinler' diyor. Bunların böyle bir iddiası var. Türklerin partisi olduğunu iddia eden Hak ve Özgürlükler resmen bir akıl tutulması yaşayarak iki eski ATAKA milletvekilini HÖH'ün milletvekili sıralamasında birinci sırada aday olarak gösterdi. Bunu akılla, nizamla ve belli bir mantıkla izah ediyor olmak mümkün değil. Kırcaali'de birinci sıradaki HÖH milletvekili adayı, 'Biz Türk'üz, Bulgaristan'da yaşamaya devam edeceğiz. Sosyal ve siyasal haklarımızı istiyoruz' diyor. Aynı partinin birinci sıra Sofya milletvekili adayı da 'Türklerin burada ne işi var' diyor. Türklerin oyunu istiyor. Bunu akılla mantıkla izah etmek mümkün değil."

Soydan, HÖH'ün yanlıştan dönmesi gerektiğini aksi halde soydaş, Roman, Pomak ve Gagavuzların siyasetin içinde yaşayamadığı birliği kendi içerisinde yaşatacaklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.