Edirne

"Anayasa Sistem Değişikliği" paneli

16:49 23 Mart 2017
"Anayasa Sistem Değişikliği" paneli

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Alkan, "1982 Anayasası döneminde Türkiye hiçbir zaman parlamenter bir işleyişe sahip olmamıştır. Cumhurbaşkanları anayasadaki yetkilerini bir veto silahı olarak hükümetler üzerinde kullanmışlar." dedi.

Alkan, Edirne Süt Üreticileri Birliği ile Edirne Sivil Dayanışma Platformu iş birliğinde düzenlenen "Anayasa Sistem Değişikliği" panelinde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'de uygulanan sistemin, parlamenter sistemin doğasına uymadığını söyledi.

Bu sistemin vesayetçi, hibrit ve melez bir sistem olduğunu belirten Alkan, "Dolayısıyla 1982 Anayasası döneminde Türkiye hiçbir zaman parlamenter bir işleyişe sahip olmamıştır. Cumhurbaşkanları anayasadaki yetkilerini bir veto silahı olarak hükümetler üzerinde kullanmışlar. Bakanların kimler olacağına, bakanlar kurulunun bileşimine, kimlerin yüksek kademelere atanacağına, hatta hangi politikaların Türkiye için doğru olduğuna dair bütün konularda müdahale etmişlerdir." diye konuştu.

Aynı partiden gelip gelmemelerinin, siyasetten gelip gelmemelerinin hiç farketmediğini dile getiren Alkan, geçmişte cumhurbaşkanları ile başbakanlar arasında yaşanan sorunlardan bahsederek örnekler verdi.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç ile Sivil Dayanışma Platformu Edirne Koordinatörü ve Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez de bir konuşma yaptı.

Panele, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.