Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün kontrol odasını resmi Twitter hesabından paylaştı. Son teknoloji ürünlerinin ve yapay zeka sistemlerinin kullanıldığı kontrol odasında 15 personel 24 saat boyunca köprüyü anbean izliyor. 

Adil Karaismailoğlu, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Akıllı ulaşım sistemleri ve yapay zeka teknolojisiyle donattığımız #1915ÇanakkaleKöprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu'nda her şey kontrol altında."

18 Mart'ta vatandaşın kullanımına açılan 1915 Çanakkale Köprüsü, yapay zeka teknolojisiyle dikkat çekiyor. Güvenlik, kontrol ve denetim Türk mühendislerin geliştirdiği yazılımla sağlanıyor. 

REKORLARIN KÖPRÜSÜ

1915 Çanakkale Köprüsü'nde 1052 sensör kullanılıyor. Sensörler sayesinde köprü anlık olarak izleniyor ve analiz ediliyor. Bu sensörler sayesinde Çanakkale Köprüsü dünyada en fazla sensör kullanılan köprüler arasında birinci sırada.

Bilgi Teknolojileri Müdürü Murat Kul, yapay zeka sistemiyle ilgili şu bilgileri vermişti:

"Örneğin köprü üzerindeki rüzgar şiddeti çıktığı algılanırsa Meteoroloji istasyonları tarafından otomatik olarak arka taraftaki senaryo bazlı yapay zeka sistemimiz bunun tehlikeli bir durum olduğunu algılayıp operatörleri uyararak köprü girişindeki değişken mesaj işaretlerine gerekli yolcuları uyaracak şekilde mesajları gösterebiliyor."

15 PERSONEL 24 SAAT İZLİYOR

Merkezde 15 personel çalışıyor. 100 kilometreyi bulan köprü ve bağlantı yolu ağı, 24 saat izlenebiliyor.

Teknoloji Firması Direktörü Eşref Seymen, "Otoyol üzerindeki ekipmanların birbirleriyle iletişimi verilerin toplanması ve değerlendirilmesi yapay zeka ile anomalilerin bir alarma dönüştürülmesi konusunda Türk mühendislerin ve yazılım geliştiricilerin yaptığı çalışmalarla ülkemize akıllı ulaşım alt yapısı kazandırdık. Umarım birçok projede kullanılır" dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü, operasyon devamlılığıyla da benzerlerinden ayrılıyor.

 

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Mmm 27.03.2022 20:45
    Köprüye özel sistem. Köprüden araba az geçerse sistem otomatik olarak vapur sayısını azaltıyor. Kurukta saatlerce bekleyen araçlardan bir kaçı can sıkıntısından Köprüye geçiyor.
  • Misafir 27.03.2022 16:41
    köprü pahalı 70 tl yapın herkes geçsin sürümden kazanın ödeme yapın halkı zorlamayın illa köprüden geçin diye feribot seferlerini de makul seviyede tutun millet kızıyor fiyatı makul seviyede yapın köprü bomboş
  • Haber7 okuru. 27.03.2022 15:58
    Feribot seferlerini niye azaltıyorsunuz? Bu yaptığınız köprüden geçmeye zorlamadır. Zorlamı geçireceksiniz insanları? Yapmayin bu kötülüğü insanlara.
  • misafir 27.03.2022 14:53
    Ama biri kaçak geçer de parasını alamayız diye mi dert etmişler. Şu an devetin değil. İşleten şirketin sorunu. Şirkete işlettirmenin mantığı bu değil mi? Devlet bu işle uğraşmayacak. Feribot seferlerini kısmayın bakalım köprüyü kullanan kalıyor mu? Feribotta sıra olmuş, milleti zorla yönlendirmeyin.
  • vatan 27.03.2022 14:05
    boş yolu 15 kişimi izliyecek 15/6001 asgari ücretli maliyeti 90 bin tl tabikide köprü pahalı olacak