Elazığ

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

12:04 24 Mart 2022 11 Yorum Var
Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

Elazığ’da şeker, peynir ve unun bir araya gelmesiyle yapılan peynirli ekmek, sadece Elazığlıların değil aynı zamanda il dışından gelen vatandaşların da büyük ilgisini görüyor.

Elazığlıların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan peynirli ekmek, özellikle 1928 yılında Ermeniler tarafından yapılan ve tarihi kapalı çarşının ilk iş yeri olma özelliğini taşıyan fırında üretiliyor. Vatandaşın sabah, öğle ve akşam öğünlerinde sürekli tükettiği peynirli ekmek, sadece Elazığlıların değil aynı zamanda il dışından gelen vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor. Elazığ’da üretilen peynirli ekmek farklı illere de kargo ile gönderiliyor.

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

“BU BİZİM MAHALLİ, MİLLİ BİR YİYECEĞİMİZDİR”

Çalıştıkları fırının çok eski tarihe sahip olduğunu aktaran ekmek ustası Mustafa Aytay, "1928 yılında yapılmıştır. Fırınımızın en büyük özelliklerinden biri Elazığ lezzeti olarak bilinen peynirli ekmek ve yağlı ekmektir. Tabi ki peynirli ekmeğimizin Elazığ’a özgü olduğunu herkes bilir ama bilinen şu ki peynirin kokusuz ve yağlı olması gerekir. Peynirli ekmeğimizi il dışına kargoyla yağlı ekmekle birlikte gönderebiliyoruz. Mesela il dışından gelen mutlaka ilk olarak buraya uğrar, bir peynirli ekmek yer veya gönderdiklerine tavsiye eder. Özellikle oradan peynirli ekmek ve yağlı ekmek getir, açık ekmek getir. Büyük illerde peynirli ekmeğin gününü yaparlar, Elazığlılar bir araya gelir. Bu lezzet yurt dışına kadar ulaşmıştır. Bu bizim mahalli, milli bir yiyeceğimizdir. Peynirli ekmeğimizin yapılışı, hamuru hazırladıktan sonra peynirle şekeri karıştırarak bir harç hazırlarız, bu hazırladığımız hamurumuzun üzerine sereriz, ince bir şekilde kenarlarını katlayarak pişirmeye hazır hale getiririz. Şimdi buradaki özellik peynirin Elazığ peyniri olması, yağlı ve kokusuz olması en büyük özelliği budur" dedi.

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

“PEYNİRLİ EKMEĞİMİZ 10 LİRA, YAĞLI EKMEĞİMİZ 5 LİRA”

Peynirli ekmeğin Elazığlıların sofrasında eksik olmadığını belirten fırın işletmecisi Ahmet Kızılelma, “Fırınımızda sürekli peynirli ekmek, yağlı ekmeğimiz mevcuttur. Peynirli ekmeğimizi dışarıya sürekli gönderdiğimiz oluyor. Soframızda eksik olmayan bir lezzettir. Dışardan misafirlerimiz geldiği zaman ilk Kapalı Çarşıya gelip, peynirli ekmeği gönül rahatlığıyla yerler, gittikleri zaman sürekli yanlarında götürürler. Hediye olarak dışarıdaki misafirlerine ikram ederler. Onun dışında günün her saatinde bulunmaktadır. Günümüzde sofralarımızdan hiç eksik olmaz.  Bizim burada öyle yer etmiştir ki kahvaltıda yerler, öğle yemeğinde yerler, yemek olarak yerler, sürekli yenir. Tatlı olarak yemeklerin üstüne yenir. Peynirli ekmeğimiz 10 lira, yağlı ekmeğimiz 5 liradır. Dışarıya gönderilerimiz de, burada da aynı fiyattı" diye konuştu. 

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

“ELAZIĞLILARA HAS OLMAZSA OLMAZ TAT”

Peynirli ekmeğin Elazığ’a has bir lezzet olduğunu ifade eden vatandaşlardan Mustafa Çetinkaya, "Ben bu yaşa geldim peynirli ekmek hala var. Ben fırına geldim peynirli ekmek yaptıracağım. Yani bizim olmazsa olmazımız. Elazığlılara has olmazsa olmaz tatlardandır. Onun için herkesin yemesini, herkesin bilhassa dışardan gelen yabancılara bunun tanıtılması mükemmel olur. Koyun peynirinden, şu an koyun peyniri olmadığı için inek peynirinden, ama genelde koyun peynirinden peynirli ekmek yapılır. Hemen hemen yılın her mevsiminde peynirli ekmek yenir" şeklinde konuştu. 

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

Elazığ’da sofraların vazgeçilmezi peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor

YORUMLAR

11 Yorum Var
  • Yağmur 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim elazığın.bütün yemekleri hari ka çok güzel peynirli ekmeyimiz çok güzel laf söylemeyin muhteşem
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Emrah 2 yıl önce Şikayet Et
    Peyniri anladım da şeker olmaz.kunefe mi bu
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Fatih Çakıcı 4 ay önce Şikayet Et
    Emrah kardeşim yemed2n bile ezsin. Önyargılı yaklaşma. İnşallah Elazığ'a yolun düşerse denemeni şiddetle tavsiye ederim.
    İlk beğenen sen ol
  • Cihan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hiç sevmem şeker ve peynir hiç yakışmıyor
    Cevapla
  • Evsen koc 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu pideniz Sizin ozel sekerli pideniz guzel olsa gerek ama bizler orada degiliz
    Cevapla
  • Mümin Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle cevap vererek başlamak istiyorum yanlış yorum yapan arkadaşa .Bizim Elazığımızın bir asırdan daha fazla süre gelen bir çeşididir PEYNİRLİ EKmeğimiz .Bilinmeye bilir gayet doğaldır.Bilmeden yanlış yorum yapmayalım lütfen ;Ayrıca bizim canım Elazığımızın badem şekeri,ulu kale Dutu,orciği,fırın tepsisi,içli köftesi,Harput köftesi,orcik şekeri,üzümü,Alabalığı,Ağın leblebisi,salçalı köftesi vede çok meşhur vişne mermeri.Haaa birde Vatansever ,mert misafirperver insankarı var.Unutmayalım Elazığdan bahsediyoruz.
    Cevapla
  • Anadolu 2 yıl önce Şikayet Et
    Kötü yorumlara aldırmayın, böyleleride var maalesef bende yöremin yerlisi olarak önüne gelenin uydur gaydır tariflere şaşırıp kalıyorum
  • Kadir 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin Elazığ'da 1 asırdır varsa Türk tarihinde pidenin her türü , yerleşik düzene geçtikten sonra yani 1500 yıldır var. Kıymalı, peynirli, sucuklu, pastırmalı, soğan-patatesli, yumurtalı, çeşitli sebzeli vs. envai pide, değişik adlarla, değişik yörelerde 1500 yıldır yapılagelir. Sonradan olma gurmelik gibi şimdi bir de sonradan olma yemek tarifçileri çıktı. Türk mutfağında gerçek birinci İstanbul mutfağı, sonra Adana ve Antep mutfakları ve sonra da Ege mutfağı gelir. Gerisi 1000 yıldır un ve et üzerine basit yemeklerdir.
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.