Yüzde 84 bedensel engelli adam ömrünü bu işe adadı: Allah rızası için yapıyorum, 5 kuruş istemiyorum
KERVANSARAY HAKKINDA
Sultanhanı Kervansarayı, Kayseri-Sivas kara yolunun üzerinde ve Kayseri’ye 47 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Aynı adı taşıyan mahalle içinde yer alan kervansaray, Selçuklu Sultanı 1’inci Alaeddin Keykubat zamanında 1232-1236 tarihleri arasında yaptırılmıştır.
Bazı yayınlarda Tuzhisarı Sultan Hanı adıyla da geçen Sultanhanı Kervansarayı, tipik Selçuklu kervansaraylarından biridir. Selçuklu kervansarayları aynı plana göre tasarlanmakla beraber aynı zamanda birbirinden farklı görünüme sahiptirler. Bu fark, ek yapılarla veya unsurlarla belirginleşmektedir.
MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Sultanhanı Kervansarayı da özellikle ortasındaki köşk mescitle görünüm olarak diğer kervansaraylardan ayrılmaktadır. Güney-kuzey doğrultulu kervansaray, plan şemasında 32x45 metre ölçülerinde dikdörtgen planlı kapalı bölüm ve 46x53 metre ölçülerindeki dikdörtgen planlı açık avlulu bölümlerden oluşmaktadır. Kuzey cephesinde yer alan taç kapının tamamına yakını restore edilmiştir.
Dilimli iki payenin arasına alınmış kapı, geometrik ve bitkisel süsleme bordürleriyle çevrelenmiştir. Az miktarda kalan süslemeden anlaşıldığı kadarıyla kıvrımlı geçme dizisinden sonra 12 ve 8 kollu yıldız sisteminden oluşan geniş geometrik bordür bulunmaktadır. Avlunun ortasında dört kemerli alt yapısıyla köşk mescit yer almıştır. Dıştan 8x8 metre içten yaklaşık 5,30x5,30 metre ölçülerinde kare planlı mescit mekanı 4 ayak üstüne 4 kemerli açıklıktan oluşan altyapı üzerine yerleştirilmiştir. Mescidin köşelerinde her birinin üzeri farklı geometrik desenlerle işlenmiş sütunçeler bulunmaktadır. Altyapıyı oluşturan kemerlerden doğu ve güney yöndekilerin üzerinde pul desenleriyle işlenmiş kıvrımlı gövdeleri, çekik gözleri ve sivri dişleriyle tasvir edilmiş karşılıklı birer ejder yer almaktadır
