Gaziantep

GAHİB Başkanı Kaplan:

10:48 05 Kasım 2015
GAHİB Başkanı Kaplan:

"Bankaların halı üreticilerinin sorunlarına acil çözüm üretmesi gerekiyor"

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Selahattin Kaplan, bankaların halı üreticilerinin sorunlarına acil çözüm üretmesi gerektiğini bildirdi. 

Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların uyguladığı yaptırımlar sonucu mağdur olan çok sayıda halı üreticisinin bulunduğunu belirtti.

Bankaların sanayiciye uyguladığı kredi geri çağırma yönteminin acilen sonlandırılması gerektiğini ifade eden Kaplan, "Dünya halı üretim merkezi konumuna gelen Gaziantep’te üreticilerimizin bankalarla yaşadığı sorunlara acil çözüm getirilmesi elbette güçlü siyasi iradenin en önemli gündemi olmalıdır. Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükümetin acil kaydıyla yeni uygulamalar başlatması gerekmektedir. Kredi vadesi gelmeden kredilerini geri çağıran bankaların bu uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılmalı, devlet bankalarımızdan sektörümüzle ilgili sanayicilerimize uygun vadeli ve koşullarda yeni kredilerin verilmesi sektörümüzün geleceği için büyük önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı. 

Kaplan, halı sektörünün doğrudan veya dolaylı olarak yaklaşık 350 bin insan için aş ve umut kapısı olduğunu dikkat çekti.

1 Kasım seçiminin ardından oluşan tabloda, gündemden siyasetin düşürülerek acil konuların gündeme alınması gerektiğinin altını çizen Kaplan şunları kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte herkes kendi işine bakmak zorundadır. Gerek devlet kurum ve kuruluşları, gerek siyasilerimiz gerekse sivil toplum kuruluşları üstlendikleri görevlere odaklanmalı ve herkes kendi alanında söz sahibi olmalıdır. Türkiye’nin önünde önemli sorunlar bulunmaktadır. Komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar ortadayken bizlerin yapması gereken en önemli şey önce kendi işimize bakıp kendi alanımızda söz sahibi olmak, ülkemizin çıkarlarını ön planda tutarak dünya pazarlarındaki rollerimizi arttırmamız gerekmektedir. Elbette herkes kendi işini yaparsa ve bir başka kurumun işine müdahil olmazsa kısa sürede çarklar istendiği gibi dönecektir."

Kaplan, yatırımcıların önünü açmak için yeni formüller geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, yeni yatırımların yapılması ve bu yatırımlarla yüksek katma değerli üretime geçilmesi gerektiğini işaret etti.

Teşvik konusunda yapılan 6 bölgeli sistemin beklenen sıçramayı sağlayamadığını belirten Kaplan, teşvik sisteminin de 2023 vizyonu çerçevesinde gözden geçirilerek gerekli güncellemelerin ivedilikle yapılmasının ve bölge sınıflandırmasının yanında firma ölçeğinin de sınıflandırmaya dahil edilmesinin düşünülebileceğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.