Gaziantep

Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi

14:51 22 Mart 2017
Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bazı konularda Almanya ile uzun zamandır zorluklar yaşadıklarını belirterek, "Avrupa'da bu sene seçim senesi biliyorsunuz. Avrupa'da Türk karşıtlığının seçimlerde prim yapıyor olması aslında Türkiye'nin hangi noktadan hangi noktaya geldiğinin de bir göstergesi." dedi.

Bakan Işık, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen, "Güney Anadolu Savunma, Havacılık ve Uzay Sistemleri Zirvesi" kapsamında hayata geçirilen "Savunma Sanayi KOBİ'lerle Büyüyor, Gaziantep Buluşması"nda yaptığı konuşmada, kentin Türkiye'nin istiklal mücadelesindeki önemine işaret etti.

Gaziantep'in aynı zamanda istikbal mücadelesine de önemli katkılar sağladığını belirten Işık, Gaziantep'in teröre teslim olmayan, terörü korkutmuş, bölgesinin parlayan yıldızı olduğunu vurguladı. Şehirlerin en önemli zenginliğinin insan gücü olduğuna değinen Bakan Işık, Gaziantep'in mevcut yapısıyla her türlü tehditle baş etmeyi becereceğini ve parlayan yıldız olmaya devam edeceğine inandığını ifade etti.

Bölgenin özellikle 1. Dünya savaşından itibaren en büyük türbülansı yaşadığını anlatan Işık, "Şimdi hemen yanımızdaki bazı ülkelerde adeta devlet otoritesi kaybolmuş durumda. Terör örgütlerinin cirit attığı ülkeler var. Bu bölgemiz için büyük bir sınama. Bundan da en büyük etkilenen ülke Türkiye. Bir şeyiniz varsa kaybedecek şeyleriniz vardır. Türkiye'de en çok etkilenen şehirlerin başında da elbette Gaziantep geliyor. Bunun yanında da bizi biz yapan değerlere sahip çıkan Gaziantep, medeniyetimizden gelen güçle tehditleri bertaraf ediyor." diye konuştu.

- Rusya-NATO ilişkileri

Bakan Işık, çok az sayıdaki mülteciyi ağırlamasına rağmen adeta merkezi kayan ülkelere karşı Gaziantep ve Kilis gibi illerin tek başına binlerce mülteciye komşuluk ve dostluk ilişkileriyle ev sahipliği ettiğini vurguladı.

Türkiye'nin bölgesindeki gelişmeler itibarıyla daha diri olmak durumunda olduğuna işaret eden Işık, "Bundan sonraki süreçte önemli olan yer Asya-Pasifik olacak. Rusya-NATO gerilimi dünyanın önümüzdeki süreçte çatışmayı daha fazla konuşacağını gösteriyor. Bunları şundan dolayı söylüyorum, ülkeler önümüzdeki süreçte savunma konusundaki giderlerini daha da artıracak." ifadelerini kullandı.

Sanayiciliğin kahramanlık anlamına geldiğine değinen Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sanayicilerimizin önünde de önemli risklerin olduğunu görmek zorundayız. Her geçen gün daha fazla riskle karşı karşıya gelebileceğimizi düşünmek zorundayız. Bu bir gerçek. Bu noktada dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Bizim açımızdan bir başka önemli gelişme ise artık dünya hızla yüksek teknolojiyi kullanmaya gidiyor. Artık niteliksiz insan unsurunun yerini daha çok yazılım ve kodlama bilen anlayışın aldığı yeni döneme gidiyoruz. Birinci ve ikinci sanayi devrimini ıskaladık. Dördüncü sanayi devrimini kaçırmamalıyız. Bu dönemde insana ihtiyaç var mı, daha fazla var. Ama nitelikli insana ihtiyaç var. O yüzden bizim için tehditten çok fırsat da var. Artık sanal gerçeklik dediğimiz kavramlar artık hayatımızın içine girdi. Bizim artık Ar-Ge ve inovasyona daha fazla ihtiyacımız var. Trendleri takip etmeliyiz. Yıkıcı teknolojiler, trenler nere gidiyor, Gaziantep olarak bunları takip etmeliyiz."

- Savunma sanayi yatırımları

Milli Savunma Bakanı Işık, savunma sanayi harcamalarının artacağı bir dönemde bu alana yapılacak yatırımları artırmanın çok doğru bir adım olacağına bildirdi.

Savunma sanayinde dışa bağımlılığı hızla azaltarak yerli ve milli imkanları seferber etmenin gerekliliğine dikkati çeken Fikri Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yarın Kıbrıs benzeri bir durumla karşılaştığımızda namerde muhtaç olmamalıyız anlayışıyla ortaya koyduğumuz irade bugün gerçekten çok doğrudur. 2002'de yerlilik oranımız yüzde 24'tü ama niteliği çok düşüktü. Şimdi hem niteliği artırdık hem de yerlilik oranını yüzde 64'e çıkardık. Bu bir başarıdır ama yeterli değildir. Yerlilik oranını yüzde 80'lere ulaştırmak ve niteliği daha da artırmak zorundayız. Türkiye artık kritik teknolojileri geliştiren bir ülke yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu konuda kaynak sorunumuz yok. Artık kritik sistemleri Türkiye'de üretmek zorundayız. Bugün bazı gazetelerde haber vardı. Almanya, 11 kalemde bize ambargo uyguluyormuş. Uzun zamandır bazı kalemlerde Almanya ile zorluklar yaşıyoruz. Avrupa'da bu sene seçim sene biliyorsunuz. Avrupa'da Türk karşıtlığının seçimlerde prim yapıyor olması aslında Türkiye'nin hangi noktadan hangi noktaya geldiğinin de bir göstergesi."

- Türkiye ile Almanya müttefik

Türkiye'nin, Avrupa'nın seçim malzemesi olmayacağını aktaran Işık, "Her geçen gün güçlenen, büyüyen Türkiye, maalesef Avrupa'daki ırkçıların seçim malzemesi olabiliyor. Biz sabırlı olacağız. Almanya bizim NATO'da müttefikimizdir. Sorunlarımız olacak ama o sorunları çözeceğiz. Türkiye ve Almanya daha güçlü işbirliği yapması gereken iki ülkedir." diye konuştu.

Siyaseti zaman zaman esir alan ırkçı yaklaşımın geçici olduğunu, Türkiye ile Almanya'nın iş birliğinden her iki ülkenin de kazançlı çıkacağına inandıklarını vurgulayan Bakan Işık, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu arada bakan ve milletvekillerimize yönelik yapılan hadsizliği de asla ve asla mazur göremeyiz. Gereken tepkimizi en açık, net ve sert şekilde ortaya koyarız. Burada kimse de Türkiye'yi suçlayamaz. Ama Türkiye her zaman olduğu gibi bugün de dostluk ve iş birliğinden yanadır. Türkiye her zaman olduğu gibi bugün de bölgemizin ve dünyanın barış gezeni olmasından yanadır. Bu politikamız hiç değişmedi. Seçim için 3-5 tane daha fazla oy alabilmek için Türkiye'yi bu kampanyada argüman olarak kullananlara söyleyeceğimiz söz, tuzaklara düşmeyiz. Bu bir tuzaktır. Avrupa için bir tuzaktır. Eğer bu ırkçılığı siz de beslerseniz, inanın bu ırkçılık, en çok sizi vurur. Faşist uygulamalara sizler meydan verirseniz bu en çok sizi vurur. Bugüne kadar ortaya koyduğunuz değerlerle kendiniz çelişirisiniz ve bunun en ağır bedelini de yine kendiniz ödersiniz. Türkiye ve Almanya iki müttefik ülkedir. Ümit ediyoruz, yerel siyasetin baskısından kurtulur ve Türkiye ile daha dostane ilişki geliştirmek için ellerini uzatırlar. Şundan herkes emin olsun ki Türkiye şimdiye kadar uzatılan hiçbir eli geri çevirmemiştir. Türkiye olarak kesinlikle iş birliğinden kaçmadık, kaçmıyoruz ama Türkiye'ye karşı hasmane tutum gösterenlerin hiçbirisine de eyvallahımız yok. Bu anlayışta yolumuza devam ediyoruz."

- Diğer konuşmacılar

Vali Ali Yerlikaya ise savunma sanayisinin önemine işaret ederek, "Özellike dostlarımızın ve düşmanlarımızın açıkça niyetlerini ortaya koyduğu şu dönemlerde Türkiye'nin son dönemlerde ne kadar doğru işler ortaya koyduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkıyor." dedi.

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda çalışmalarına devam ettiğini vurgulayan Yerlikaya, ülke olarak TSK'nın ihtiyaçlarının yüzde 80'inin 2023 yılında kendi başına karşılama konusunda büyük bir hedefi olduğunu hatırlatarak, bu anlamda ekonomide her geçen gün büyüyen Gaziantep'in üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu kaydetti.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da savunma sanayi konusundaki heyecanlarının Bakan Fikri Işık ile yapılan görüşmeler neticesinde bir kat daha arttığını belirtti.

Gaziantep'in ekonomisiyle birçok alanda iddialı olduğunu, savunma sanayisi konusunda 5-6 firmanın faaliyet gösterdiğini ve bunu artırmak için bu zirveyi hayata geçirdiklerini anlatan Konukoğlu, "Kentimizde 200 bin metrekare alanı özellikle bu işe ayırıp gerekirse binasını da yaparak kümeleşmeyi sağlamayı arzuluyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.