Haber7 yazarı Taha Dağlı, "Dünya Masası" adlı programda önemli açıklamalarda bulundu.

SİNCAR'DAKİ ÇATIŞMANIN PERDE ARKASI

PKK IRAK ORDUSUNDAN HESAP SORDU
ASKERLERİ TARTAKLADILAR, ZIRHLI ARAÇLARINA EL KOYDULAR

Irak ordusu PKK teröristlerini Sincar'dan çıkarmayı taahhüt ediyordu.
Ancak gelinen noktada PKK terör örgütü, 1500 teröriste maaş bağlanmadığı gerekçesiyle Sincar'da konuşlu Irak ordusundan hesap sordu.

Irak askerlerine saldıran teröristler 1 askeri yaraladı, bir zırhlı araca da el koydu.

BARZANİ'NİN PULLU HARİTASI, İRAN'I TÜRKİYE'NİN SAFINA GETİRDİ

İran, Türkiye'nin Irak'taki terörle mücadelesine en sert tepkiyi veren aktördü.

Papa ziyareti sonrası Barzani yönetiminin Türkiye ve İran sınırlarını da ihlal edecek şekilde sözde kürdistan haritasını Papa'ya harita pulu diye lanse etmesi Ankara ile birlikte Tahran'ın da tepkisine yol açtı.

2017 referandumu sonrası Türkiye-İran ve Bağdat'ın üçlü tutumu önemliydi. Sincar krizi yaşanırken, Barzani'nin bu hamlesi İran'la Türkiye'yi aynı safta buluşturmuş olması açısından önemli.

TÜRKİYE VAR RUSYA VAR İRAN İSE YOK
Katar'daki Suriye zirvesi aslında Astana formatının bir benzeri olarak kabul ediliyor.

Suriye'nin toprak bütünlüğü ön planda.

PKK-PYD'nin özerk yapısına müsade edilmiyor. Bu çok önemli.

Anayasa konusunda ise Rusya inisiyatifi elden bırakmak istemiyor.

Ama asıl buradaki dikkat çeken detay, Astana formatlı bir zirvede Suriye meselesinde Türkiye ve Rusya gibi iki büyük aktör varken, İran'ın bulunmaması.


ÜRDÜN-İSRAİL KRİZİ
Ürdün prensi Hüseyin bin Abdullah'ın Mescidi Aksa ziyaretine izin verilmedi.

Ürdün buna tepki olarak Netanyahu'nun uçağına hava sahasını kapattı. İsrail başbakanı bu nedenle BAE ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı. Ürdün'ün BAE-İsrail anlaşmasıyla, saf dışı bırakılma endişesi vardı. BAE'ye bir güvensizlikleri oluştu. Benzer güvensizlik Mısır'da da var.

Ürdün'ün İsrail'e ve dolayısıyla BAE'ye verdiği bu reaksiyon yabana atılmamalı.

Zira benzer reaksiyon Mısır'da da var.

Mısır'ın öncülüğünde Kahire'de düzenlenen son doğu akdeniz forumunda, BAE'nin gözlemci üyelik başvurusu Mısır'ın telkinleri sonucu Filistin yönetimi tarafından veto edildi. İsrail, BAE ve körfez ülkeleriyle yakınlaşırken, Mısır ve Ürdün gibi ülkelerin tepkisi oluşuyor. Hatta buna Irak'ı da ekleyebiliriz.

Tasfiye endişesi taşıyan bu ülkeler ise alternatif arayışlara giriyorlar, ilk adresleri de Türkiye oluyor.

Yorumlar 13 Yorum Var
  • jddndnn 12.03.2021 15:47
    iran hicbir zaman turkiyenin yaninda yer almamaz gerekirse topragini verir ama yine de turkiyenin yaninda yer almaz alamaz
  • İsmet 12.03.2021 14:41
    dünyanın en çirkef toplumu vallahi
  • vatandaş 12.03.2021 14:27
    Yol kesmeye pikniğe gider gibi gidilirmi. Mutlak direniş gösterecek PKK lı mahlukların yanına hazırlıksız gidilmesi işi gevşek tutacaklarının bir göstergesi. Beceremedik ayağı yaparak zaman kazanacaklar.
  • yusuf 12.03.2021 14:21
    AVRUPA VE ABD israilin planını saat gibi işletmeye çalışıyor 100 yıl sonra ülkemize sevri yeniden uygulamaya çalışıyorlar Rabbim tuzaklarını başlarına geçirsin amin.
  • Vatandas 12.03.2021 14:18
    Iste bunu tersine çevirmenin yolu,icimizde daha fazla demokrasi.Yabancilar kendi devletlerini nasil yonetiyorsa o şekilde yönetmeliyiz devleti.onların uygulamalarının aynisini yapmak,mevcut düzene kim tehlikeyse onlarla iletişime ve işbirliğine gecmek,kalleşlik,kumpas, yuze gülüp arkadan is çevirmek vb. bize ne uygulaniyorsa onu uygulayalım.
Daha fazla yorum görüntüle