İzmir

Kalkınma Bakanı Doğan İzmir'de

14:47 15 Eylül 2015
Kalkınma Bakanı Doğan İzmir'de

Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, şiddetle bir sonuca varılamayacağını belirterek, "Bir damla kana bile tahammülümüz kalmadı. Bin yıldır bir arada barış içinde kardeşçe yaşayan insanlar, birbirlerine düşman edilmek isteniyor" dedi.

Bakan Doğan, İzmir programı kapsamında HDP İzmir il başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti, ardından da İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile bir araya geldi.

Ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısında, Ekrem Demirtaş'ın bölgesel ve sektörel teşviklerle ilgili önemli teşhislerin olduğunu belirten Bakan Doğan, "Ülkede makro düzeydeki politikalar, bölgeler arası eşitsizliğe neden olmuş, işveren ve emekçiler adına büyük sorunlar ortaya koymuş. Partimizin temel amacı bölgesel eşitsizlikleri kaldırmak, sürdürülebilir ülke kalkınmasına katkıda bulunacak ve herkesin aynı oranda yararlanmasını sağlayacak bir büyüme gerçekleştirmek" diye konuştu.

Doğan, anayasal zorunluluk nedeniyle hükümette yer aldıklarını hatırlatıp kısa görev süresince sorunları en etkin şekilde çözme konusunda istekli olduklarını bildirdi.

Cizre’deki olaylara değinen Doğan, yaşananların kabullenilebilir bir süreç olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bir damla kana bile tahammülümüz kalmadı. Bin yıldır bir arada barış içinde kardeşçe yaşayan insanlar, birbirlerine düşman edilmek isteniyor. Güvenlik ağırlıklı devlet siyasetinin doğru olmadığını hepimiz gördük. Cizre’ye gittiğimizde 8-9 gün boyunca insanların tamamen yaşamdan uzaklaştırıldıklarını, yaşamlarının kuşatılmış olduğunu gördük. Bu kabul edilemez. Ülkemiz bu durumları yaşamamalı. Bir an önce barışa ihtiyaç var. Halklarımızın, inançlarımızın bir araya gelerek oluşturduğu değerlerimizin yeniden tamirine ihtiyacı var. Ticaret Odası'nın da bu konuda katkı koyacağına inanıyorum." 

Doğan, İzmir'in farklı bir anlayışı, yapısı ve büyük birikiminin olduğunu, partilerine saldırıların dışarıdan gelen provakatif güçler tarafından yapıldığını ve kent halkının demokrat yapısına zarar verdiğini vurgulayarak, bunların aşılacağını, ortak vatanda çözülemeyecek sorunun bulunmadığını dile getirdi.

Doğan, "Silahlı güçlerin kim olursa olsun, bir an önce elini tetikten çekmesi gerekmektedir. Şiddetle hiçbir yere gidilemez. Acilen barışı tesis etmemiz lazım. Durumu iyi anlatmak lazım. Kadim dostluklarımızı, kazanımlarımızı iyi anlatmak lazım" ifadesini kullandı.

Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi’nin Cizre’de yaşananlara ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Doğan, "Değerlendirmeyi okumadım. Ama devlet hukuk sistemi içerisinde gereğini yapar, ancak olağanüstü şekilde değil, her şey hukuk kuralları içerisinde olmalıdır" dedi.

- "Ege'den Güneydoğu'ya barış sözüyle hitap ediyorum"

Ekrem Demirtaş ise bir İzmir milletvekilinin geçici de olsa kabinede görev almasından mutlu olduklarını söyledi. Kalkınma Bakanlığından hep şikayetçi olduklarını, İzmir'in her zaman teşviklerle cezalandırıldığını, kentin sanayicisinin teşvikte avantajlı komşu illere göç ettiğini iddia eden Demirtaş, "Türkiye’nin her yerinde teşvike ihtiyaç var. Bu bölgesel değil, sektörel teşvik olmalı. Bizim istediğimiz Türkiye’nin tamamının bir kalkınma alanı olarak benimsenmesi ve sektörlere göre teşvik yapılması" dedi.

İzmir’deki Kalkınma Kurulunun bakanlığın ajansı gibi çalıştığını, karara alma yetkisinin olamadığını, kente somut katkılar sunamadığını savunan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Görev süreniz bunları çözecek bir süre devam etmeyecektir. Umut ederim seçimlerde temele sorunların çözecek, ekonomik problemleri çözecek bir hükümet kurulur. Döviz piyasaları, borsalar büyük bir hareketlilik çerisinde. İş alemi olarak zor günlere yaşıyoruz. Devletin döviz borcu yok ama iş aleminin 400 milyar doları bulan döviz borcu var. Yılbaşından bu yana yüzde 30’a yakın devalüasyon oldu. Bu sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki gelişmelerden de kaynaklandı. Ama iş aleminin sorunları giderek kronikleşiyor. İsteğimiz biran önce kalıcı bir hükümetin iş başına geçmesi, parlamentonun çalışması ülkede barış ve huzurun olmasıdır."

Demirtaş, Ege’den doğu ve güney doğuya barış sözüyle hitap etmek istediklerini, terörün, silahın bu ülkeye fayda sağlamadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz bir çınar gibi aynı kökün insanlarıyız. Bu topraklarda büyüdük, dallandık, yeşerdik ve ekonomimizle dünyanın 17’nci büyüğü haline gedik. Birkaç ada hariç dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. İşlerimizin devamı için barışa ve huzura ihtiyacı var. Silahla bir şeyin çözülmesi mümkün değil. Demokratik, birlik içinde toplumun bir arada kardeşçe yaşayacağı, üniter yapısının devam edeceği bir ülke olması için biz de ticaret odası olarak her türlü çabayı göstereceğiz. Üyelerimizin de bu konudaki görüşlerini adım. Hepsinin ortak düşüncesi, kimseyi ötekileştirme hakkımız yok. Bizim kucaklaşmaya, birlikte olmaya ihtiyacımız var."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.