Kahramanmaraş

Başbakan Yardımcısı Kaynak: (1)

12:09 15 Mart 2017
Başbakan Yardımcısı Kaynak: (1)

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde basının rolüne ilişkin, "Yereliyle ulusalıyla bizim basınımız hangi siyasi görüşü taşırsa taşısın hangi rengi taşırsa taşısın istiklal ve istikbaline, devletin bölünmez bütünlüğüne sahip çıktı. O gece bazı basın yayın organları helikopterlerle, tanklarla ve askerlerle baskına uğrarken aynı İstiklal Harbi'nde olduğu gibi o zor şartlarda yayınlarına devam ettiler." dedi.

Kaynak, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda Kahramanmaraş'ta bölge illerinden gazetecilerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, yerel basının Türkiye için önemine işaret ederek bu önemin sadece siyasetçiler için değil ülke menfaatleri için de değerli olduğunu vurguladı.

Kahramanmaraş'taki bölge gazetecilerinin buluşturulduğunu anlatan Kaynak, yerel basının ne kadar önemli olduğunu iki önemli hadisede kendini hissettirdiğini söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminde basının rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaynak, şöyle konuştu:

"Devlet işgal edilmiş, boğaz sularında yabancı gemilerin dolaştığı dönemde yerel basınımız kıt imkanlarla, yoklukla, yasaklarla halkımızı bilgilendirmeye istiklal mücadelemize katkı sağlamışlardır. Anadolu'da çok çeşitli önemli basın mensuplarımız, yazarlarımız olmuştur. Halkımızı şimdiki gibi iletişim araçları olmayan dönemde İstiklal Harbi'ne motive etmiştir. 15 Temmuz hain darbe girişiminde de birlikte mücadele ettik. O darbe girişimi gecesinde cumhurbaşkanımızın gerçekten cesareti, başbakanımızın serinkanlı yönetimi, halkımızın kahramanlığı önemli faktördü. Ama şunu da unutmayalım; yereliyle, ulusalıyla bizim basınımız hangi siyasi görüşü taşırsa taşısın hangi rengi taşırsa taşısın istiklal ve istikbaline, devletin bölünmez bütünlüğüne sahip çıktı. O gece bazı basın yayın organları helikopterlerle, tanklarla ve askerlerle baskına uğrarken aynı İstiklal Harbi'nde olduğu gibi o zor şartlarda yayınlarına devam ettiler. O yüzden basınımızın kurtuluş harbindeki ve 15 Temmuz'daki tutumları itibariyle basının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır."

- Basına verilen destek

Yerel ve genel basının gelişimi için ciddi destekler sağlandığını ancak elbetteki bazı sorunlarının halen devam ettiğini anlatan Kaynak, AK Parti hükümetlerinin 15 yıldan beri yerel basının en önemli gelir kaynağı olan kamu ilanlarından mahrum olmamasını sağlamaya çalıştığının altını çizdi.

Basının önemli gelişmelerde büyük fonksiyonlar üstlendiğini anlatan Kaynak, şöyle devam etti:

"Yine önemli bir eşikteyiz. Son 200 yıllık siyasi tarihimizin en önemli hadiselerinden biriyle daha karşı karşıyayız. Son 200 yılı bilerek söyledim. Bizim bir önceki devletimiz Osmanlı dönemi zayıflamaya doğru yol aldıkça hep ıslahat akla gelmiştir. Hep bir reform yapma akla gelmiştir. 2002'den bu yana kalkındırmak, özgürleştirmek istiyoruz. Kalkındırmak istediğimiz Türkiye'nin başarılarının kalıcı hale gelmesi için anayasa değişikliği gündemde. Son 200 yılın önemli eşikleri var, bunlardan birisi de 16 Nisan olacak."

Konuşmasında Cumhuriyet tarihinin bazı dönüm noktalarından örnekler veren Veysi Kaynak, 15 yıllık AK Parti iktidarında Türkiye'nin gerçekten bir yandan kalkınma tarihinin, bir yandan yasaklar ve antidemokratik uygulamalarla mücadele ettiğini ve ülkeyi dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri haline getirdiğini dile getirdi.

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin, doğrudan milletin seçtiği, doğrudan hükümeti milletin oluşturacağı bir sistem olduğuna dikkati çeken Kaynak, güven oyununun bizzat millet tarafından verildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili doğru olmayan bazı bilgilerin kulaktan kulağa yayıldığına işaret eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Meclis, Cumhurbaşkanı tarafından istendiğinde feshedilecek. Bu koca bir yalan. Meclis, İstiklal Harbi'nde, Yunan ordularının top seslerine rağmen feshedilememiştir. Meclis 15 Temmuz akşamı, asker kıyafeti giymiş teröristler tarafından, uçaklarla bombalanırken feshedilememiş, kapatılamamıştır. Meclis asla feshedilemez." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)







YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.