Kars

Haydar Aliyev'in vefatının 12. yılı

22:20 10 Aralık 2015
Haydar Aliyev'in vefatının 12. yılı

Kars'ta, Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Aliyev için tören düzenlendi

Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, vefatının 12. yılında Kars'ta anıldı.

Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen törende, Aliyev'in büstü ziyaret edilerek karanfiller bırakıldı.

Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, bir restoranda düzenlenen anma programında, Aliyev'in en büyük mirasının bağımsız Azerbaycan devleti olduğunu söyledi.

Azerbaycan tarihinin Haydar Aliyev ismiyle kopmaz bağlarla bağlandığını belirten Süleymanlı, "Bu yıllar zarfında toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültür anlamdaki gelişmelerde hep Haydar Aliyev ismi geçer. Seçkin siyaset ve devlet adamıydı. Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın başına geçerken Azerbaycan Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği'nin en geride kalan cumhuriyetlerinden biriydi. Aliyev, Azerbaycan'ın başına geçtikten sonra yaptığı işler sonucunda Azerbaycan Cumhuriyeti, seçkin cumhuriyetlerden biri oldu" diye konuştu.

Süleymanlı, Azerbaycan'ın doğalgaz ve petrol kaynakları bakımından zengin olduğuna dikkati çekerek, daha önce Azerbaycan'ın dışarıya doğalgaz satamadığını hatırlattı.

Aliyev'in, 1994 yılında "100 yılın anlaşması" denilen anlaşmayı imzalandığını vurgulayan Süleymanlı, şöyle konuştu:

"Amerika, İngiltere, önde gelen büyük devletler ile bizim kardeşimiz Türkiye bu anlaşmaya imza attılar. Bununla da Hazar Denizi'nde olan doğal kaynakların başka ülkelere satışı için imkan yaratıldı. O zaman buna mani olan bazı yabancı güçler, bu anlaşmayı bozmak için Azerbaycan'ı karıştırmaya çalışıyordu. Haydar Aliyev'in ileriyi görmesi, büyük devlet adamı olması, bunların hepsini aşmaya imkan verdi. Bu zorluklardan çıkabildik ve neticede bugün de bu doğal kaynak hatları çalışır durumdadır."

Konuşmaların ardından Haydar Aliyev'in hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma törenine, Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Kınay ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.