Konya

Yerel basından "destek paketi" talebi

14:43 22 Aralık 2015
Yerel basından "destek paketi" talebi

  Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, internet sitelerinin, gazetelerin resmi ilan pastasına göz diktiğini belirterek, "Bu noktada, sadece gazeteleri değil internet siteleri, radyo ve televizyonları da içine alan bir destek sistemini talep ediyoruz" dedi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel basının, yerel demokrasinin mimarı olduğunu söyledi.

Yerel basının kurumsallaşmasını sağlayacak adımların atılmasını beklediklerini ifade eden Arslan, bu kurumların kamu görevini sürdürebilmesinin ekonomik özgürlüğe bağlı olduğunu, aksi halde yerel basının, sermaye ve siyasetin gölgesinden kurtulamayacağını belirtti.

Arslan, kamu menfaati açısından yerelliğin ve yerel medyanın desteklenmesinin ve kurumsallaşmasının her zamankinden daha hayati olduğu bir dönemden geçildiğini dile getirerek, "Türkiye'nin dün yaşadığı problemleri yarın da yaşanmaması için vatan algısını güçlendirecek, kardeşlik algısını geliştirecek, yerel demokrasiyi hayata geçirecek bir mekanizmaya ihtiyaç duyuyoruz. Bu mekanizma da gazete, radyo, televizyon ve internet siteleriyle yerel medyadır" diye konuştu.

-"Hazine destek paketleri ile yeni düzenlemeler yapılmalıdır" 

Basın ilan mevzuatında, gazetelerin belirli kuralları yerine getirme şartı ile resmi ilan desteği aldığını anımsatan Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"İnternet siteleri, gazetelerin resmi ilan pastasına göz dikmiş vaziyette. Bu noktada, sadece gazeteleri değil internet siteleri, radyo ve televizyonları da içine alan bir destek sistemini talep ediyoruz. Hazine destek paketleri ile yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Gümrük muafiyetleri, KDV istisnası, enerji desteği, arazi desteği verilmesi gerekiyor. KOSGEB ile alakalı olmak üzere sektöre ilişkin özel bir paketin açıklanmasını bekliyoruz."

İletişim Fakültesi öğrencilerine son sınıfta işletmelerin halkla ilişkiler birimi, radyo-televizyonlar ile gazetelerde yıl boyu staj yapma imkanı getirilmesini öneren Arslan, böylece mezuniyet sonrası istihdam imkanı sağlanacağını, basın kuruluşlarının eğitimli personel kazanacağını vurguladı.

-"Gazetelerin istikrarı takip edilsin"

Mevkute beyannamelerinin basın savcılarınca takibinin "elzem" olduğunu, haftalık yayın yapma sözü veren bir gazetenin, yılda 6 defadan az basılması halinde "mevkute" olmaktan çıkarılması gerektiğini savunan Arslan, "Bu kuralın baskı altına almak için değil gerçekten bu meslek için gayret eden hem işletmeciler hem de gazetecilerin haklarına saygı için yerine gelmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Arslan, basın savcılarına, mevkute beyannamelerinde belirtilen sürelerde yayın yapmayan, "merdiven altı" ve seçim dönemlerinde türeyen yayınlarla ile ilgili Basın Kanunu çerçevesinde takibat yapmaları çağrısında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.