Konya

AK Parti Yerel Yönetimler İç Anadolu Bölge Toplantısı

15:14 03 Şubat 2018
AK Parti Yerel Yönetimler İç Anadolu Bölge Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, "Mart 2019'da yapılacak seçimlerde 50 artı 1'i yakalamak zorundayız. Başaracağımıza da gönülden inanıyoruz." dedi.

Kaya, Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti Yerel Yönetimler İç Anadolu Bölge Toplantısı'nda 2019 seçimlerine az bir sürenin kaldığını söyledi.

Bölgelerde belediye başkanları toplantısı yaptıklarını dile getiren Kaya, "Seçimlere az kaldı. Birlik ve beraberliğimizi sahaya yansıtmak istiyoruz. Genel merkezin belediyelerden beklentilerini burada değerlendireceğiz. Belediyeler olarak son hazırlıklarımızı ve rötuşlarımızı yapmalıyız." diye konuştu.

Türk siyasetinde yerelin etkisinin ne kadar fazla olduğunu bildiklerini belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Belediyelerimiz 2016 ve 2017'de yaklaşık 121 milyar liralık yatırım yaptı veya bütçe harcaması gerçekleştirdi. Bu, hükümetin yaptığının yaklaşık yüzde 20-25'ine tekabül ediyor. Türkiye'deki kamu harcamaları içerisinde belediyeler çok ciddi anlamda bir pay oluşturdu. Türkiye nüfusunun yüzde 99'una hizmet eden belediyelerimiz var. Siyasal gücüne baktığımızda Türkiye'nin merkezi yönetimini etkileyen en önemli kurumlarından bir tanesi yerel yönetimlerdir."

- "Çıtayı mutlaka daha yukarı çekmek zorundayız"

Kaya, AK Parti'nin yerel yönetimlerde diğer partilere göre çok daha güçlü, dinamik ve başarılı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çıtayı mutlaka daha yukarı çekmek zorundayız. Başaracağımıza inanıyorum. Kayseri ve Gaziantep'i örnek vermek istiyorum. Uzun yıllar CHP tarafından yönetilen şehirlerdi. Bu belediyeleri biz aldık ve o şehirlerden yüzde 60-70 ve 80 oy alır hale geldik. Belediyelerimizin başarılı yönetimleri şehrin dokusunu ve sosyolojik yapısını değiştirdi. AK Parti iktidarları, iktidar ve muhalefet ayrımı yapmadan, bin 397 belediyeye eşit davranıyor. 2002 yılında 4,7 milyar, merkezden yerele kaynak aktarılırken, bu 2010 yılında 25,2 milyara, 2016'da 54,8 milyara ve 2017 de 62,9 milyara, 2018'de ise hükümetimizin bütçeye koyduğunu söylüyorum 72,9 milyara çıktı. Yani yüzde 16'lık bir artış söz konusu."

AK Parti'nin reformist bir parti olduğuna işaret eden Kaya, 2003 yılından beri yerel yönetimlerle ilgili mevzuatta sürekli reform yaptıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994 yılında devraldığı İstanbul'un o günkü durumuna değinen Kaya, "İstanbul o dönemde havası teneffüs edilemeyen, suyu akmayan, yollarından geçilmeyen bir şehirdi. Şimdi muhteşem bir noktaya taşındı. Cumhurbaşkanımızın yerel yönetimler başarısı, Türkiye'nin şehircilik tarihinin dönüşüm ve değişim noktasıdır." şeklinde konuştu.

- "Belediyelerimizin kendileriyle yarıştığını gördük"

Kaya, 1994 tecrübesi ve iyi yönetimin, Türkiye'yi bugünkü noktaya taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Yereldeki bu başarı bizi merkezi yönetimde daha güçlü bir noktaya getirdi. Mart 2019'da yapılacak seçimlerde 50 artı 1'i yakalamak zorundayız. Başaracağımıza da gönülden inanıyoruz. Belediyelerimizin kendileriyle yarıştığını, çıtayı daha da yukarı çektiğini gördük. Bin 397 belediyede gelir-gider dengesi yüzde 88,81. Bu, AK Parti'li belediyelerde yüzde 90'a yakın, CHP'de 85, MHP'de ise yüzde 86 şeklinde. HDP'yi niye almadınız diye sorarsanız, onlar belediyecilik dışında terörle meşgul oldukları için sağlıklı bir veri alamadım."

- Ataşehir ve Beşiktaş belediyeleri

İstanbul'daki Ataşehir ve Beşiktaş belediye başkanlarının görevden alınmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kaya, şunları kaydetti:

"Sormak lazım. Adana Seyhan Belediye Başkanı AK Parti'liydi. İçişleri Bakanlığı tarafından, hukuka uygun olmayan iş ve işlemlerinden dolayı görevden uzaklaştırıldı. Neredeydiniz? Ankara Ayaş Belediye Başkanı hukuka uygun olmayan iş ve işlem yaptığı için görevden uzaklaştırıldı. Neredeydiniz? Dolayısıyla hükümetimiz, hiçbir belediyeye karşı yaptığı iş ve işlemlerinde ayrımcılık yapmamıştır. Ataşehir'de ne oluyor? Bir belediye ihaleye çıkıyor, 3 gün önceden şirket kuruluyor, 3 gün sonra ihaleyi alıyorlar. CHP Başkan Vekili kürsüye çıkıp 'Biz bütün Türkiye’nin belediyelerini Ataşehir gibi yapacağız' diyor. Allah muhafaza. Böyle bir belediyecilik ve yönetim anlayışı var. Kılıçdaroğlu’nun bir yerel yönetim toplantısına gittim. Gördüm ki Ataşehir ve Beşiktaş’taki yolsuzluklara sahip çıkıyor."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.