Mardin

Her derde deva! Mardin'de yetişiyor

09:20 23 Ağustos 2020 11 Yorum Var
Her derde deva! Mardin'de yetişiyor

İspanya'nın milli bitki ilan ettiği kapari, hücreleri yeniliyor...

Kapari bir yandan ilaç, kozmetik ve boya sanayide kullanılırken diğer yandan erozyonu önlüyor. Hem doğal afrodizyak hem de MS hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Kaparinin sağlık açısından onlarca faydasını sayarken, bitkisel tedavilerin bir uzman kontrolünde yapılması gerektiğini de hatırlatıyoruz.Türkiye'de birçok bölgede yetişen kapari, 400 yıl önce Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 'gebre' adıyla çok faydalı bir bitki olarak yerini almış. Bitkinin çiçeği, yaprağı, dalı ve meyvesi yenilebiliyor hatta Almanlar 472 çeşit turşunu yapıyor. Peki kapariyi bu kadar önemli yapan diğer özellikleri neler?

HER DERDE DEVA

İspanya, milli bitki ilan ettiği kapari'den yıllık 20 milyar dolar gelir elde ederken, Türkiye'de birçok bölgede bulunan kapari bitkisinden yıllık 12 milyon dolar gelir elde edilebiliyor. Doğal viagra olarak da adlandırılan kapari bitkisinin çiçeği, yaprağı, taze dalı ve meyvesi ekonomik olarak değerlendirilirken, Almanlar kapari'nin 472 çeşit turşunu yapıyor.

MS hastalığında kullanılan kapari, ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi. Evliya Çelebi'nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde 'gebre' olarak geçen ve 'çok faydalı' bitki dediği Kapari bitkisi, Mardin'de de doğal ortamda yetişiyor. Ticari olarak henüz değerlendirilmeyen kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.

HÜCRE YENİLEYİCİ ÖZELLİĞE SAHİP

Bitki, MS hastalarının tedavisinde de önemli bir yere sahip.

Kapari bitkisinin meyvelerinin tomurcuk halinde iken değerlendirildiğini belirten uzmanlar, bitkinin tomurcukları, meyvesi ve yaprağından turşu yapıldığını belirterek, "Kapari bitkisi yenilenebilir hücrelerin yenilenmesinde faydalı bir bitkidir. MS hastalarının tedavisinde kullanılır ve yüksek oranda afrodizyak etkisi vardır. İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Almanya'da 470 çeşit yemeğinin yapıldığı biliniyor. Bu bitki İspanya'da milli bitki ilan edilmiştir ve devlet koruması altındadır. Kapari ihracatı olan bir bitkidir. Şu anda Türkiye'de yaklaşık 12 milyon dolar ihracatı yapılmaktadır. İspanya'da ise 20 milyar dolar ihracatı olduğu biliniyor. Bu bitkiyi halkımız yeterince tanımıyor. Çok değerli bir bitki olmasına rağmen vatandaşımız bu bitkinin farkında değil." dedi.

YANGINA DAYANIKLI, EROZYONU ÖNLÜYOR

Kapari bitkisinin önemli özelliklerinden birisi de erozyon önleyici olması. Kapari bitkisinin köklerinin 70-100 metre derinliğe kadar indiğini açıklayan uzmanlar, bitkinin yangınlara da dayanıklı ve özellikle yamaçlarda derin kök salması nedeniyle erozyonu önlediğini açıkladı.

SAĞLIKTA KAPARİNİN FAYDALARI

MS hastalığı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, Gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonların düzenleyici.

YORUMLAR

11 Yorum Var
  • Malazgirt.....71 3 yıl önce Şikayet Et
    Yemek için turşusu var.... Başka nasıl yeniyor....
    Cevapla
  • Emre 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun turşusu güzel olur. Bazı yerlerde keber denir. Çocukken toplardık.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • ,,,,,,,,, 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece mardinde yetişmiyor başka bölgeleri bilmem ama urfa antep maraş kilis civarlarında yol kenarlarında bolca görülebilir. Aslında zor sartlara dayanıklı bir bitkidir.
    Cevapla
  • Ycnsn 3 yıl önce Şikayet Et
    Urfa'da kendiliğinden yetişir bu bitki yılan sokmasına iyi gelir bilirim
    Cevapla
  • Ronin 3 yıl önce Şikayet Et
    Akdeniz’de bol miktarda var.Başlık yanlış...
    Cevapla
  • Şeyhmus 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğru doğru
    İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.