Muğla

AİHM'nin 1915 olaylarına ilişkin kararı

12:20 22 Ekim 2015
AİHM'nin 1915 olaylarına ilişkin kararı

 Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nin Doğu Perinçek'in başvurusu üzerine aldığı kararla ilgili, "Konu halledilmiş değil. Bu propaganda ve siyaset boyutuyla devam edecek" dedi.

Prof. Dr. Turan, gazetecilere yaptığı açıklamada, AİHM'in verdiği kararın çok önemli olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bir fert olarak karardan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Kararın Ermeni meselesini topyekun halletmediğinin altını çizen Turan, "Bu bir merhaledir. Önemli bir yol katedilmiştir. Bu çerçevede milletimiz hesabına müspet bir karardır. Bu konuda Perinçek'i de takdir etmek lazım" dedi.

Turan, konunun öncelikle tarih bilimini ilgilendirdiğine vurgu yaparak, Ermeni meselesinin sadece tarih biliminden ibaret olmadığını, meselenin siyasi ve propaganda boyutu bulunduğuna da işaret etti. Turan, şunları kaydetti:

"Maalesef dünya coğrafyasında devletler ve kültürler, sadece bilim ve doğrulukla karşı karşıya kalmıyor. Geniş bir propaganda, güçlü bir siyaset tezahürleri ile de karşı karşıya kalıyorlar. Ermeni meselesinin böyle bir yönü de var. Yani, Ermeni meselesinin tarih bilimi, siyasi ve propaganda boyutu var. Bu üçü de eş zamanlı olarak kullanılıyor. Daha çok Ermeni diasporası bunu kullanıyor. İşin propaganda boyutundan hep yola çıkıyor. 'Propaganda' deyince özellikle şunu belirtmek istiyorum, maalesef aslı olmayan, temeli olmayan, bilimsel belgeye dayanmayan pek çok iddialarla bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin karşısına bu şekilde çıkıyor. Tabi propagandaya karşı mukabele bilimle olmuyor. Propagandaya siyaset veya propaganda ile karşı çıkmanız lazım. Ama bugün Türk tarihçileri Ermeni meselesinde epey bir yol katetmiştir."

AİHM Büyük Dairesi'nin Doğu Perinçek'in başvurusu üzerine aldığı kararı olumlu bulduklarını anlatan Turan, "Konu halledilmiş değil. Bu propaganda ve siyaset boyutuyla devam edecek. Belki onlarca karar daha karşımıza çıkacak. Ermeni meselesi bugüne kadar bu şekliyle devam etti, bundan sonra da belki gelecek nesillerimizi bile meşgul edecek olumsuz bir mesele" dedi.

Ermeni meselesinin "bir miras meselesi" olduğunu vurgulayan Turan, mirasların her zaman iyi olmadığını söyledi. Turan, "Bu mesele, Osmanlı Devleti'nden bize kalan ama kaçamayacağımız, mecburen kabulleneceğimiz bir miras" ifadesini kullandı.

AİHM Büyük Dairesi, "Perinçek-İsviçre" davasında açıkladığı kararla, 1915 olaylarıyla ilgili beyanlarından ötürü İsviçre tarafından "soykırımı inkar" ettiği gerekçesiyle mahkum edilen Doğu Perinçek'in, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti. İsviçre'yi mahkum eden bu karar, 17 Aralık 2013 tarihli AİHM İkinci Daire kararının onanması anlamına gelen kesin bir hüküm olarak nitelendiriliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.