Sakarya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Üstün:

11:16 26 Eylül 2015
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Üstün:

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Mina'daki izdihama ilişkin, "Aslında hac ile ilgili organizasyonun bence sadece Suudi Arabistan hükümetine bırakılmaması gerekiyor çünkü hac bütün Müslümanlar'ın ortak bir ibadeti. Öyleyse bunu daha uluslararası bir hale getirip, bu şekilde kurulacak komisyonlarla hac ibadetinin daha huzur içerisinde güvenlikli bir şekilde yapılmasını temin edecek tedbirler alınması lazım" dedi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda da Mina'daki izdihama benzer üzücü olayların yaşandığını anımsatarak, bu tür olayların yaşanmaması için Suudi Arabistan hükümeti hac komisyonun ciddi tedbirler aldığını belirtti.

 Üstün, "Bütün bu tedbirlere rağmen böylesi üzücü bir olayın olması bizleri de gerçekten derinden yaralamıştır. Hayatını kaybeden hacılarımıza, tüm Müslümanlar'a Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

Kendisinin de hac ibadetini yerine getirdiğini ve yaşanan izdihama anlam veremediğini vurgulayan Ayhan Sefer Üstün, kazanın yeterince tedbir alınmadığını ortaya koyduğunu kaydetti.

Hac organizasyonuna ilişkin önerilerde bulunan Üstün, "Aslında hac ile ilgili organizasyonun bence sadece Suudi Arabistan hükümetine bırakılmaması gerekiyor çünkü hac bütün Müslümanlar'ın ortak bir ibadeti. Öyleyse bunu daha uluslararası bir hale getirip, bu şekilde kurulacak komisyonlarla hac ibadetinin daha huzur içerisinde güvenlikli bir şekilde yapılmasını temin edecek tedbirler alınması lazım" dedi.

"Hacılarımızın huzur içerisinde, güvenli bir şekilde hac yapabilmesi için tedbirler alınması gerekiyor" diyen Üstün, şu görüşleri paylaştı:

"Osmanlı, hac yollarını güvenli hale getirebilmek için çok büyük emek sarf etmiştir. Her alana kaleler yapmıştır. Daha sonra Hicaz Demir Yolu'nu inşa etmiştir, zaman zaman gemilerle götürmüştür ama o yolu en güvenli bir şekilde tutmak için gayret sarf etmiştir. Su yolları yapmıştır, hayratlar yapmıştır. Şimdi artık 21. yüzyılda böylesi kazalar bizleri derinden üzüyor. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum. İnşallah bundan sonra alınacak tedbirlerle bu tür olaylar yaşanmaz."

 

- "Beni tekrar laikliğin çok katı uygulandığı yıllara götürdü"

Üstün, AK Parti'nin 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi için hazırladığı seçim şarkısındaki "haydi bismillah" ifadesinin yasaklanmasıyla ilgili de kanunda dini konuların seçim malzemesi yapılamayacağı konusunda bir hüküm olduğunu aktardı.

"Bismillah demek artık o manada kullanılan bir şey değil. Bizim toplumumuz her işte 'bismillah' der. Ayağa kalkarken, otururken, yemek yerken 'bismillah' der. Bunu toplumumuzun ve yaşantımızın parçası haline getirmişiz" diyen Üstün, sadece bunu dini mesajmış gibi algılamanın çok doğru olmadığını vurguladı.

CHP'nin yaptığı bu müracaatın da YSK'nın meseleyi bu yönde yorumlayarak verdiği kararın da yanlış olduğunu savunan Üstün, o bakımdan bunu doğru bulmadıklarını ifade etti.

İnsanların hayatında özümsediği cümlenin veya konunun yasaklanamayacağını belirten Üstün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ben de buradan 'haydi bismillah' diyorum. 'İşlerimiz hayrolsun' diyorum. Bunu dini propaganda çerçevesinde algılamak hakikaten beni sanki tekrar laikliğin çok katı uygulandığı yıllara götürdü. O yıllar geride kaldı. Motomot katı bir laikçi anlayışı biz artık geride bırakmıştık ama bu karar birden bize o günleri hatırlattı. Yani 'Allah' demenin dahi yasak olduğu bir dönemlere getirdi. Bunu doğru bulmuyoruz. Elbette ki biz de dinin siyasete alet edilmesini zaten parti olarak da tasvip etmiyoruz ama bu meselenin bir dini argüman gibi değerlendirilmesini yanlış buluyoruz. O zaman her attığınız adımda başka engellerle karşılaşırsınız. 'Selamünaleyküm' dini bir argümansa o zaman karşınızdaki 'Aleykümselam' diye karşılık veremez size. Bunlar da dinimizden referans aldığımız ama yaşantımızın birer parçası olan kelimeler, cümleler. Bunlar yaşam tarzımız haline gelmiş. Bunu yasaklamak gerçekten doğru değildi. Ben yanlış buldum. İnşallah bundan sonra böyle başkaca ucube kararlara imza atılmaz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.