Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, asırlık geleneğin sürdürülmesi amacıyla evlenecek çiftlere düğün öncesi yapılan ve adeta işkenceyi andıran şakalar, renkli görüntülere sahne oluyor.

Gelin almadan sonra kahvehaneye götürülen damada, limon, salatalık, patlıcan, biber, çikolata, tatlı gibi yiyeceklerin yanı sıra sirke ve acı biberli baklava yediriliyor, üzerine soğuk su dökülüyor.

İlçede, düğünlerde uzun yıllardır sürdürülen "gelin konvoyu bekleme", "gelin çiçeği alma", "gelin şerbeti", "cam kırma" ve "zorla yiyecek yedirme" gibi gelenekler, damat ve sağdıca zor anlar yaşatıyor. 

Düğünlerdeki zorlu süreç, gelin almaya gidilmesi ve damat evinin önünde gelin konvoyunun beklenmesiyle başlıyor. Konvoydan önce damadın arkadaşları, kız evine giderek gelin çiçeğini, gelinin arkadaşlarına belli bir ücret ödeyerek alıyor.

Daha sonra konvoyla getirilen ve dualar eşliğinde arabadan indirilen gelin, damadın kolunda eve giriyor. "Ağız tatları ömür boyu sürsün" diye gelin ve damada "gelin şerbeti" içiriliyor. Bu esnada damadın içeriden çabuk çıkmasını isteyen arkadaşları, ellerindeki taş ve sopalarla evin dış kapısının camlarını kırıyor.

Evinden alınan damat ile sağdıç, arkadaşları tarafından kahveye götürülüyor. Burada damatlığı çıkarılıp önlük giydirilen damat ve sağdıca, bahşiş paralarıyla alınan sirke, baklava, acı biber tozu, limon, çikolata, muz, salatalık, biber, patlıcan, tatlı gibi çeşitli yiyecekler zorla yediriliyor, üzerlerine soğuk su dökülüyor. Zorla verilen yiyecekleri yutmakta güçlük çeken damat ve sağdıcın gözlerinden yaş geliyor.

- Sirke ve acı biberli balı yiyen damat isyan etti

Pazaryeri'nde hayatlarını birleştiren Ahmet - Aysu Öztosun çiftinin düğününde de tüm ritüeller gerçekleştirildi. Bir kahvehaneye çağrılan Ahmet Öztosun'a onlarca çeşit yiyecek yediren arkadaşları, acı biberli, sirkeli baldan sonra acılı ketçap verdi. Son olarak zorla bol sirkeli ve acılı baklava yedirilen damat, çok zor anlar yaşadı.

Bununla yetinmeyen arkadaşları, Uşak’ın Eşme kazasında görevli olduğunu bildikleri damadın, gece yapılacak işkenceden kaçacağını öğrendiler. Damadı kaçamadan bahçenin ortasına getirdiler. Burada onlarca yumurta, un, sirke mayonez, süt gibi birçok gıdayı damadın üzerine döktüler, hortumla baştan aşağı ıslattılar.

Davetli Emre Kaçal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adetlerinin süreceğini belirterek, sıranın kendisinde olduğunu söyledi.

Kaçal, "Pazaryeri ilçemizin gelenekleri arasına giren bu tür şakalar her evlenen gencin adeta korkulu rüyası. Ama bunlar arkadaşlık çerçevesinde yapıldığından birlik ve beraberliğimiz daha da perçinleniyor. Bir birimize asla kırılmıyoruz. Yakında bende evleneceğim burada yaptıklarımı aynen çekeceğim bundan kaçış yok. Arkadaşımıza sirkeli ve acı biberli baklava hazırladık onu yedirdik, çeşitli acıları ve gıdaları yedirmeye çalıştık, bu şakalar nesilden nesile böyle sürüp gidecek inşallah. Damada ve geline mutluluklar diliyorum." dedi.

Damat Öztosun ise unutamayacağı bir gece yaşadığını dile getirerek, "Bugün bunlara hiçbir şey demiyorum, onlar evlenirken hepsiyle görüşeceğiz. Çok kötü oldum daha fazla bir şey demiyorum." ifadesini kullandı.

Yorumlar 31 Yorum Var
  • hayal 16.05.2018 11:50
    iğrençsiniz sırf eziyet olsun
  • erdal 16.05.2018 03:59
    ALLAH akıl fikir versin. Birliği dirliği böyle sağlayacaklar ise yandıklarının resmidir.
  • ...... 15.05.2018 15:44
    Haftaya evnecek olan ,birde senin düğünden sonra röportaj versen ,duygu ve düşüncelerini çok merak ettim
  • Kaptann 15.05.2018 13:36
    Mallık başka bişey değil
  • zafer gülten 15.05.2018 13:10
    yapılan şeyin anlamı var,damad adayını sınamak,bir nevi psikolojik kontrol gibi birşey,acaba adam sinirli mi,sabırlı mı,iyi geçimli ,iyi huylu mu,çabuk kızıyor mu,bir nevi sınama gibi birşey yani. demek eskilerde gelin damat arasında bazı tatsızlıklar yaşanmış,ve bu yüzden damadları sınayarak,deneyerek alma adedi ortaya çıkmış,boşuna değil yani.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek