Yozgat

Yok böyle tarla! Tam 3 bin pet şişeyle yaptı

10:17 18 Nisan 2018 19 Yorum Var
Yok böyle tarla! Tam 3 bin pet şişeyle yaptı

Yozgat’ta ürünleri soğuk havadan etkilenmesin diye hurdacıdan aldığı 3 bin adet 5 litrelik pet şişeyle sera yapan çiftçi Hacı Ömer Kılıç, bu sayede hem sera maliyetini düşürüyor hem de diğer çiftçilere oranla 1 ay önce ürün elde ediyor.

Yozgat’ın Başıbüyüklü Köyü’nde çiftçilikle uğraşan Hacı Ömer Kılıç, erken ürün almak için tarlasına ektiği sebze fidelerini, hurdacıdan aldığı 3 bin pet şişe ile don olayından koruyor. Yozgatlı çiftçi, zirai don olayına karşı geliştirdiği bu ilginç yöntemle hem ürünlerini soğuk gecelerde don olayına karşı koruyor hem de erken ürün elde etmeyi amaçlıyor. 

Bu yöntemi internette hobi bahçesi yapılan yerlerde gördüğünü ve kendisinin de uyguladığını söyleyen Kılıç, tarlasının 2 dönümüne ektiği sebzeleri bu yöntemle soğuktan koruduğunu söyledi. 5 litrelik 3 bin pet şişenin kendisine 500 liraya mal olduğunu dile getiren Kılıç, sera yapmak ve sebzelerin üzerini örtmenin maliyetinin ise yaklaşık 3 bin lira olduğunu ifade etti. 

Kılıç, köylerinde genelde sebze ekiminin 25 Nisan'dan itibaren yapıldığını anlatarak, "Daha erken ürün almak için ben 25 Mart'ta ekim yaptım, bu şekilde pet şişe ile sebzeleri korumaya aldım. Şu an da sebzeler büyüyor, don olmasına rağmen zarar görmedi. Mayıs'ın 10'unda da pet şişeleri tekrar alacağım. Bu yıl bunu ilk defa denedim, başarılı olursam bundan sonra da her zaman bu şekilde yaparım" şeklinde konuştu. 

Yozgat'ta iki gün önce don olayının yaşadığını ve ceviz ağaçlarını soğuk vurduğunu belirten Kılıç, buna rağmen pet şişe ile korunan fidelerin soğuktan etkilenmediğini sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

19 Yorum Var
  • Veli 6 yıl önce Şikayet Et
    Sebzeler büyüyüncede damacana koyar artik ;)
    Cevapla
  • Helal sana 6 yıl önce Şikayet Et
    Akıllı adamın hali budur işte
    Cevapla
  • TR-IZMIR 6 yıl önce Şikayet Et
    Sonuç, Öneri ve Uyarılarımız ; Plastik şişelerin zararları ile ilgili alınabilecek önlemler vardır elbette. -Özellikle hamileler, çocuklar ile 60 yaşınüzerindeki kişiler plastik şişe ve kaptaki yiyecek ve içecekleri tercih etmesinler. -Sıcak çay, kahve vb. sıvıların sunulduğu plastik bardak ve plastik karıştırıcılarınkullanımı yasaklanmalıdır. -Tüm gıdaların (özellikle süt,meyve suyu) tüketiminde cam şişe ve kaplar kullanılmalıdır. -Piyasa da plastik şişelerde satılan ve çok fazla tüketilen kolalı içeceklerin, içerik analizleri yapılmalı ve sonuçları açıklanmalıdır.
    Cevapla
  • TR-IZMIR 6 yıl önce Şikayet Et
    Plastik şişelerin zararları hakkında bir de bu zararlara neden olan kimyasalları sayalım : Plastik şişe ve kaplarda plastifiyan,(esnek yumuşak),stabilizan (sağlamlaştıran)homojenleştiren librifiyan(parlak ve şeffaf görüntü veren) boya, katalizör maddelerdir. Plastik şişe ve kapların; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiğinde çok tehlikeli bir kanserojen olan BISFENOL-A (BPA) VE DİOKSİN maddesi ortama geçmektedir. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışma tarafından ortaya konulmuş ve Uluslar arası Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından da açıklanmıştır. Bisfenol-A ve Dioksinler vücuda girer ve vücutta yağ dokusunda depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir.
    Cevapla
  • TR-IZMIR 6 yıl önce Şikayet Et
    Plastik şişelerin zararları hakkında.. birçok içecek ve gıda maddeleri plastik şişeler ve ambalajlar içinde satışa sunulmaktadır. Gıda kodeksi yönetmeliğine uymayan birçok plastik şişe ve ambalaj zararlı miktarlarda dayanıklılık ve esneklik sağlayan, homojenleştirici, parlatıcı ve renklendirici içermektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında nakliye veya depolama sırasında güneş altında, yüksek sıcaklıklarda bekletilen bu plastik şişe ve kaplardaki asitli ve diğer içecekler 50-70 derecelere varan bir sıcaklıkta, plastikten ayrışan kimyasallarla karışmaktadır. İçecek veya yiyeceğin özüne geçen bu kanserojen maddeler ne yazık ki, soğutulsa bile zararlı etkilerini insan vücudunda göstermektedirler.
    Cevapla
  • Düşünce 6 yıl önce Şikayet Et
    Adam soğuktan koruyor kalmış 50 derece sıcaktan bahsediyor pilastigin zararını yazmışsın komik olma ya
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.