İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma'da 19 Eylül'den bu yana aktif durumda olan Cumbre Vieja Yanardağı'nın püskürttüğü lavlar, 10 gün sonra Atlas Okyanusu'na dökülmeye başladı.

La Palma'da elektrik direklerini devirerek sahil otoyolunu aşan lavlar, yerel saat ile 23.03'te (TSİ 01.03) Los Guirres plajı çevresine ulaşarak, yaklaşık 100 metrelik uçurumdan denize aktı.

LAVLAR ATLAS OKYANUSUNA ULAŞTI

Uzmanlar, 1100 santigrat derece ısının üzerinde olan lavların yaklaşık 20 santigrat derecedeki deniz suyuyla temasının kimyasal reaksiyon yaratarak zehirli gazlar çıkarabileceğini belirtti.

Bölgedeki yetkililer, lavların denize döküldüğü yerin en az 3,5 kilometre uzağında kalınması tavsiyesinde bulunurken, kontrollerin de artırıldığı kaydedildi.

Lavların, döküldüğü yerdeki plajı tamamen yok etmesinin yanı sıra ekolojik açıdan da ciddi zararlar verebileceği aktarıldı.

DAHA ÖNCE 2 AY SÜRMÜŞTÜ

La Palma'da 1949'da San Juan ve 1971'de Teneguia yanardağlarındaki patlamalardan çıkan lavların yaklaşık 2 ay sonra denize ulaştığı, şu ana kadar Cumbre Vieja'dan çıkan 50 milyon metreküp lavın ise 10 günde denize vardığı bilgisi paylaşıldı.

Teneguia'da 50 yıl önce yaşanan yanardağ patlamasında ölen tek kişinin gaz zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği de hatırlatıldı.

DEPREMLER SÜRÜYOR

Diğer yandan bölgede depremlerin devam ettiği, 28 Eylül'de Richter ölçeğiyle 2 ile 3 şiddetleri arasında 29 sarsıntının meydana geldiği bildirildi.

Bölgedeki yerel yetkililer ve volkanoloji uzmanları, her şeye rağmen yanardağdaki patlamaların normal süreçte olduğunu, tedbiri elden bırakmamak gerekse de panik yaratacak bir durumun olmadığını açıkladı.

Cumbre Vieja'dan çıkan lavlar La Palma Adası'nda şimdiye kadar 24 kilometrelik yolu kullanılmaz hale getirirken, lavların örttüğü 300'den fazla hektarlık alanda 589'u ev olmak üzere 686 bina kül oldu.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Ali Baba 29.09.2021 19:01
    İspanya ekonomisi iki senede kendini toparlayamaz... Allah'ım Okyanusu neye yarattı diyen zavallilar şimdi burada ki ilahi hikmetin en azından birini anlamış olurlar... Allah'ım şu fani cihanda bu ateşi bize gosterdiya ilahide dediği gibi yakma Ya Rabb'im
  • ömer 29.09.2021 17:21
    ağaçlar yanıyor uçak yok nerede devlet :)
  • Serkan 29.09.2021 16:34
    Bu lavlarla denizdeki su buharlaşıyor ve bu buhar rahmet olarak inşallah bize su olarak gelecek. Rabbim hem kudretini hem azametini hem de rahmetini gösteriyor gören gözlere. Subhanallah...
  • Doğrucu Davut 29.09.2021 15:19
    Süpermen bu lavların içinde yürüyebilirmi bilen varsa söylesin Allah Aşkına, Bir abd fliminde ''kor'' isimli bir flimdi mağmanın içine bir son sürat yıldırım gibi giden bir uzay gemisine benzer yılan gibi upuzun bir nüklüer gemi vardı. mağma da otom bombasını patlattılardı da dünyanın yörüngesini düzeltmişlerdi. aynı onun gibime geliyor. Haftalarca flimin etkisinde kalmıştım. kabus gibim bişiydi.
  • Adsız 29.09.2021 13:55
    Yahu neyi değiştirirlerse değiştirsinler ihtiyar dünyada getirecekleri şey ihtiyar dünya düzenidir. Evlerin telefonların arabaların beyaz eşyanın insanın bitkinin hayvanın en sağlamı kalsın diğerleri gitsin diyenler ihtiyar dünyada gitsin en sağlamı kalsın niye diyemiyorlar....
Daha fazla yorum görüntüle