Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe'nin parlamentoda ülke ekonomisinin çöktüğünü açıklamasının ardından Sri Lanka'da sokaklar karışmıştı. Ekonomik krizin giderek derinleştiği ülkede öfkeli protestocular, Başbakan Wickremesinghe'nin özel konutu önünde toplanarak evi ateşe verdi. Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Protestocular zorla Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin özel konutuna girdi ve konutu ateş verdi" denildi.

GÖSTERİCİLER CUMHURBAŞKANI'NIN İSTİFASINI İSTİYOR

1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana en kötü ekonomik krizin görüldüğü Sri Lanka'da hükümetin yeterli dövize sahip olmaması nedeniyle gıda, akaryakıt sıkıntısı ve günde 13 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor. Temel ihtiyaç maddelerine erişemeyen ve ekonomik krizi protesto eden göstericiler, ekonomiyi iyi yönetemediği gerekçesiyle Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasını talep ediyor. Rajapaksa ise istifa etmeyi reddediyor.

Gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesi nedeniyle muhalefetin artan baskısının ardından 9 Mayıs'ta Başbakan Mahinda Rajapaksa istifa etmişti. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, boşalan başbakanlık koltuğuna Wickremesinghe'yi atamıştı. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen edilen ülkede orduya, 'kanunları çiğneyenlerin, yağma ve vandallık yapanların görüldüğü yerde vurulması' emri verilmişti.

Sri Lanka hükümeti mayıs ayında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım talep etmişti. Ülke yönetimi, IMF ile kurtarma paketine ilişkin yürütülen müzakerelerin sonucunu bekleyene kadar bu yıl geri ödenmesi gereken milyarlarca dolarlık dış borcun ödemesini askıya aldığını duyurmuştu. Ülkenin 2026 yılına kadar yıllık ortalama 5 milyar dolar ödeme yapması gerekiyor.

İSTİFASINI DUYURMUŞTU

Protestocuların başkanlık konutunu basmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başbakan Wickremesinghe, "Tüm vatandaşların güvenliği dahil olmak üzere, hükümetin sürekliliğini sağlamak için parti liderlerinin bütün partilerin katılımıyla kurulacak bir hükümet konusundaki tavsiyesini kabul ediyorum. Bunu kolaylaştırmak için de istifa edeceğim" demişti.

SRİ LANKA'DA NELER OLUYOR?

Tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya olan ülkede halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükûmet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa, 9 Mayıs'ta istifa etmiş, kabine de feshedilmişti.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve hükûmet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı.

Yorumlar 26 Yorum Var
  • Dikkat 10.07.2022 17:50
    Dikkat edilmezse chp ve ittifaklari ulkemizi bu hle sokacak.
  • Ayşe 10.07.2022 17:41
    Yorumları yapanlar ne biçim düşünüyorsunuz helal diyeni mi ararsın, darısı bize diyeni mi Allah size akıl fikir versin.Ulke ekonomileri bilinçli batırılıyor, dünyadan haberlere kulak verin istifalar ,suikastlar sokak eylemleri ...Halk ile hükümetlerin arası açılıyor azıcık akıllı olun yeni dünya düzeninin ayak sesleri bunlar.Allah ım devletimize zeval verme Ya Rabbi milletimize feraset ver Allah ım.Amiin
  • Mahmud 10.07.2022 16:48
    Siyaset atıp tutma oyunu değildir mücadele ve savaştır hakkı ve adaleti sağlama sanatıdır
  • Helal 10.07.2022 11:31
    Işte bu be sokaklarda ateşe verip dolaştırın iti yakın yıkın anladıkları dilden konuşun siyasilere acımayın kim olursa olsun halktan üstün olamaz helal olsun Sri Lanka
  • Akif Armutçu 10.07.2022 08:16
    türkiyeye örnek olabilir. akp hazırlıklı olmalı. türkiyede de ekonomik kriz var.
Daha fazla yorum görüntüle