İran'ın Orta Doğu'da terör estiren en önemli devlet dışı aktörü Hizbullah örgütü Filisintin'de Mescid-İ Aksa’da nefretle karşılandı.

Mescid-İ Aksa’da Hizbullah bayrağı açan kişi Filistinliler tarafından taşlandı.

HİZBULLAH'ıN SİCİLİ KABARIK

Hizbullah bir anlamda İran’ın ilk göz ağrısıdır; diğer örgütler için de adeta örnek konumdadır. Kuruluş amacı “İsrail’e karşı direniş cephesi” olarak belirtilse de, Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte, Esed rejiminin muhafızlığını üstlenmiş ve Suriye muhalefetini de en önemli tehdit/hedef olarak görmüştür. Hizbullah Suriye muhalefetiyle girdiği savaş üzerinden, bir anlamda dolaylı olarak neredeyse dokuz yıldır Türkiye’yi de hedef almakta. Irak’taki Şii gençliği de Haşdi Şabi, Ketaib Hizbullah, Bedir Örgütü, Asaib ehl el Hak gibi Irak merkezli örgütlerin içinde radikalleştirip bu militanları Suriye’de Esed rejiminin saflarında savaştırmakta. Hizbullah, bahse konu devlet dışı terör örgütleri vasıtasıyla, Suriye’de kalıcı olmayı da hedeflemektedir. Bu politikanın ilk örneği daha önce Lübnan’da uygulanmış ve İran açısından epey başarılı olmuştur. Hizbullah’ın bu başarısı bugün Suriye’de, Irak’ta ve Yemen’de pratiğe dökülmeye ve İran’ın bu ülkelerdeki kalıcı nüfuzu paramiliter aktörler aracılığıyla yerleştirilmeye çalışılmaktadır.

 

Yorumlar 22 Yorum Var
  • ali 19.04.2023 12:17
    hizbullah israile irana hizmet ediyor
  • Velid 19.04.2023 12:07
    Çok münasip olmuş. İran yıllarca Filistin meselesi üzerinden prestij kazanma hamlelerinden başka hiç bir şey yapmadı. Suriye'deki, Yemen'deki mazlumlara aslan kesilse de söz konusu ABD veya İsrail olduğunda en gözde komutanlarını, en gözde bilim adamlarını, askeri üslerini bile korumaktan onların haklarını savunmaktan tırsan kedi gibi oluyor. Filistin'i Kudus'ü nasıl savunsun?
  • Sakin 19.04.2023 11:45
    Sanki yahudi oraya onları teşvik ederek sokmuş gibi Koalisyon bir nevi
  • Ali 19.04.2023 11:38
    İran ve örgütleri=fitne üretim merkezleri..
  • düşün 19.04.2023 11:28
    BİZİM SİHALAR PKK 3 BİN KİMETRE KARE DĞUANADOLU TOPRAKLARINDA BİTİRDİ IRAK SURİYEDE BİTİERDİ AB ABD İSRAİL DETEKLEDİKLERİ ONLARIN KAMPINDA HİZBULAH İSRAİL SİHALARI GÖRMÜYO BİRLERİ KİMİ KANDIRIYO o
Daha fazla yorum görüntüle