Hindistan Başbakanı Modi, ABD Başkanı Joe Biden'ın davetlisi olarak 21-24 Haziran tarihlerinde ABD'yi ziyaret ediyor.

Ziyaret öncesi Pentagon'un Basın Sekreteri Yardımcısı Sabrina Singh düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Bir muhabir Singh'e, ""ABD Türkiye’ye S-400 alımı yüzünden yaptırım uygularken Hindistan’a neden yaptırım uygulanmıyor. İki ülke arasında bu fark neden" sorusunu yöneltti.

Singh, muhabirin sorusunu "Burada iki ayrı durum söz konusu" diye yanıtladı.

"Dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerimizi ve ortaklarımızı her zaman Rusya ile ilgili yaptırım uygulamaya teşvik etmeye devam edeceğiz. Bu, Türkiye, Hindistan ve diğerleriyle yinelemeye devam ettiğimiz bir şey. Bence çok farklı iki durum var ve Hindistan söz konusu olduğunda, onların ekipmanları entegre etme ve çeşitlendirme yeteneklerine güveniyoruz."

HİNDİSTAN YAPTIRIM UYARISINA RAĞMEN RUSYA İLE ANLAŞMA İMZALAMIŞTI

Hindistan, Donald Trump yönetiminin ABD yaptırımlarına yol açabileceği yönündeki uyarısına rağmen, Ekim 2018'de Rusya ile beş adet S-400 hava savunma füze sistemi satın almak için 5 milyar ABD doları değerinde bir anlaşma imzaladı.

S-400, Rusya'nın en gelişmiş uzun menzilli karadan havaya füze savunma sistemi olarak biliniyor. 

Rusya, füze sistemlerinin ilk kısmını Aralık 2021'de teslim etmeye başladı ve Hindistan, kuzey kesiminde Çin ile sınırının bazı kısımlarını ve Pakistan sınırını kapsayacak şekilde konuşlandırıldı.

Bu yılın Şubat ayında Rusya, her iki tarafın da sözleşmeye bağlı kalması nedeniyle S-400 Triumf karadan havaya füze sistemlerinin üçüncü kısmının tedarikini yakında tamamlayacağını söyledi.

Rusya, Hindistan'ın en önemli askeri donanım tedarikçisi.

İki ülke, Moskova'ya yönelik Batı yaptırımları ışığında aralarında ne tür ödeme mekanizmalarının çalışabileceği konusunda tartışmalar yürütüyor.

Yorumlar 69 Yorum Var
  • Kemal aşık 22.06.2023 21:31
    Negüzel açiklama he,he inanadik inandik utanmaz sikilmazlar adaletsiz, hukuksuz insanlikdişi ayrimci ikiyüzlü çiftestandart bir insan, hiçmi utanmaz, yüzü kizarmaz.
  • vatandaş 22.06.2023 09:41
    kadın resmen türklerde o beceri yok, ruslar onları kandırır bizim sistemimizi de girerler demiş.
  • Aslan 21.06.2023 21:42
    Abd teroristtir vesselam. Hayır diyenlerde teroristtir.
  • Muammer 21.06.2023 20:53
    Yani kadın diyor ki.Hintliler geri zekalı.Türkler içeriden sabote edilmezlerse büyük şeyleri yapıyorlar.
  • Taishi 21.06.2023 20:36
    Hindistan, Çin sınırına kurdu sistemleri. ABD Çin'e karşı bileniyor. Biliyor ki ilerde savaşacağı devlet Çin. O sebeple de Hindistan Çin'e karşı ne yapsa mübahtır onlar için. Doğru söylemiş iki ülkenin durumu farklı.
Daha fazla yorum görüntüle