Dün Azerbaycan ve Ermenistan'ın barış anlaşmasının temel prensiplerinde anlaştığını duyuran Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan bugün de sosyal medya hesabından Barış Kavşağı Projesi ismini verdiği projenin nasıl işleyeceğini anlatan bir video paylaştı.

ERMENİSTAN'IN TEKLİFİNDE NE VAR?

Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Gürcistan'ı kapsayan proje 5 ülkeyi kurulacak demiryolları ve yeni bağlantılarla ile birbirleriyle ve uluslararası camia daha rahat iletişim ve ticareti vadediyor.

BARIŞ KAVŞAĞI PROJESİNİN İLKELERİ

Paşinyan'ın sunduğu teklifte karayolları, demiryolları, havayolları, boru hatları kablolar ve elektrik hatları dahil olmak üzere tüm altyapıların, her ülkenin kendi devlet kurumları aracılığıyla geçtikleri ülkelerin egemenliği ve yargı yetkisi altında faaliyet göstermesi isteniyor. 

TURAN YOLU PROJESİ (ZENGEZUR KORİDORU)

Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak 'Turan Yolu' olarak adlandırılan Zengezur Koridoru için teklifte "Ermenistan, Nrnadzor -Agarak demiryolu (Zengezur Koridoru) bölümünü restore etmeye ve sınır yakınlarında kontrol noktaları kurmaya hazır." ifadeleri yer alıyor.

TÜM ALTYAPILAR HEM ULUSLARARASI HEM DE YURT İÇİ TAŞIMACILIK İÇİN

Barış Kavşağı Projesi ilkeleri için teklifte şu ifadeler yerdı;

Her ülke kendi topraklarında sınır gümrük kontrolünü; araçların, kargo ve insanların kendi topraklarından geçişi de dahil olmak üzere tüm altyapıların güvenliğini sağlar. Tüm altyapılar hem uluslararası hem de yurt için taşımacılık için kullanılır.

Ülkeler bu ilkeler doğrultusunda karşılıklılık ve eşitlik temelinde tüm altyapıları kullanır. Bu ilkeler doğrultusunda demiryolları ve karayollarının eksik kısımları onarılıp altyapılar açıldıkça sınır ve gümrük kontrolleri karşılıklı rıza ve anlaşma yoluyla kolaylaştırılabilir.

Demiryolları ve karayolları tamamlandıkça ve altyapılar açıldıkça Basra Körfezi, Umman
Körfezi, Karadeniz, Hazar Denizi ve Akdeniz arasında konsolide bir bölgesel demiryolu ağı ve kuzey güney ve doğu batı karayolları aracılığıyla kesintisiz bir bağlantı kurmak mümkün hale gelecektir. 

Yorumlar 62 Yorum Var
  • cevdet 20.11.2023 17:15
    SAVAŞ tazminatı olarak zengezur koridoru alınması lazım
  • Tosun 20.11.2023 09:56
    Şu İran işin içinde olmasa islam düşmanı bu kontrol Türkiye de olmalı
  • Vatandaş 20.11.2023 09:49
    Galip geldiğiniz halde masa başında bir yerleri ne diye peşkeş çekersiniz, tarihden ders almazsanız, sonunuz tarihden tekerrür eder
  • Vatandaş 20.11.2023 09:47
    Ya insan azcık akıllı olur ,bunca kazık yedikten sonra Ermenilerden hala merhamet hala bi güven, ellerine geçen ilk fırsatta yine zulümlerini haksizliklarini yaparlar ,uyanın ya ,illa canlarınız gidince mi kendinize geleceksiniz, merhameti yardımı desteği hak etmiyorlar kesinlikle
  • Hakan Sönmez 20.11.2023 07:41
    Sonra gelen geçeni soyacaklar.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek