İsrail Başbakanı Netanyahu'nun başdanışmanı Mark Regev CNN canlı yayınında sunucunun 7 Ekim sorusu karşısında ne yapacağını şaşırdı. Soru karşısında afallayan danışman, söze kekeleyerek başladı.

7 Ekim'de yaşanan olaylarla ilgili mağduru oynamaya çalışan İsrail'in, olaylardan bir sene öncesine kadar bilgilendirildiği 'Jericho Duvarı' adı verilen raporla ortaya çıkmıştı. CNN canlı yayınında iddiaları yalanlamaya çalışan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun başdanışmanı Mark Regev, sunucunun sorusu karşısında ne yapacağını şaşırdı. Soru karşısında afallayan danışman, söze kekeleyerek başladı.

Hamas'ı bahane ederek Gazze'de sivil yerleşimleri enkaza çeviren İsrail, 7 Ekim'de gerçekleşen müzik festivali saldırısına "hazırlıksız" yakalandığını iddia ederek dünya kamuoyunda kendisini mağdur göstermeye çalışıyordu. Aksini gösteren açıklamalara rağmen 7 Ekim'de yaşanan olaylarda istihbarata yönünden zayıf kaldıklarını öne süren İsrail'in yalan söylediği defalarca ortaya çıktı. Müzik festivalinde İsrail helikopterlerinin kendi vatandaşlarına ateş açtığı dahi, İsrailli pilotların ifadeleriyle kanıtlandı.

SKANDAL RAPOR ORTAYA ÇIKTI

Son olarak ABD medyasında sunulan yeni bir rapor İsrail'de deprem etkisi yarattı. New York Times gazetesi yayınladığı haberinde "Jericho Duvarı" adı verilen raporu ifşa etti. Buna göre İsrail yetkililerinin kod adı olarak "Jericho Duvarı" adını verdiği 40 sayfalık rapor, Hamas'ın bir eylem hazırlığında olduğunu iddia ediyordu. Söz konusu rapordan İsrailli yetkililerin 1 sene öncesinde haberinin olduğu belirtildiği raporda İsrail askeri kuvvetlerinin yeri, büyüklüğü, iletişim merkezleri ve diğer hassas bilgilerle ilgili ayrıntılar da yer aldı.

BİR SENE BOYUNCA...

NYT tarafından doğrulandığı belirtilen yazışmalarda ise Jericho Duvarı ile ilgili dikkat çeken ifadeler yer aldı. Şifreli mesajlarda bir albay, saldırıdan tam 3 ay önce attığı mesajında Hamas'ın tatbikatlarıyla ilgili olarak "Bu bir tatbikat değil, savaş başlatma planı" ifadelerini kullandı.

Söz konusu iddiaların gündeme gelmesi, İsrail'in uzun süredir olayları ilgili istihbarata bilgisine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bunun yanında İsrailli yetkililerin Hamas'ın eylem planını olduğundan daha vurucu hale getirmek ve dünya kamuoyunu yanıltmak için bir sene boyunca hazırlandığı iddiaları dünya gündeminde konuşulmaya başlandı.

NETANYAHU'NUN DANIŞMANI NE YALAN SÖYLEYECEĞİNİ ŞAŞIRDI

Konuyla ilgili CNN International'a açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Netanyahu'nun sağ kolu, kıdemli başdanışmanı Mark Regev canlı yayında zor anlar yaşadı.

Erin Burnett'e yaptığı açıklamalarda Regev, "Bu net olarak harika bir başarısızlık. Bu bir bahane değil, bu hatamızın bedelini kanlarımızla ödedik, bin 200 İsraillinin ölümü ile ödedik. Dolayısıyla bu raporu çok ciddiye alıyoruz, İsrail'in harika bir istihbarat servisi var. Belki de bu bilgi o dönem yetkililer tarafından tam anlaşılmadı, savaş bittikten sonra bunu araştıracağız. 50 yıl önce de benzer bir istihbarat hatası yaşadık. Mısır ve Suriye tarafından saldırıya uğradığımızda bu bize sürpriz oldu" ifadelerini kullandı.

Burnett'in, "Haziran ayında İsrail istihbaratı, Hamas'ın gün aşırı askeri tatbikatlar yaptığını belirledi. İsrail ordusundaki birim bu durumu fark ediyor, gizli e-postalarda iki nokta öne çıkıyor. Bunlardan en önemlisi bu senaryonun "hayali" olduğuna dair geçen konuşmalar... Mark burada neden bir inançsızlık olduğunu merak ediyorum. İsrail Hamas'ın planlarını gördü ve neden yine de buna inanmadı?" sorusuna yanıt veren Regev, "Bütün bu sorulara ciddi ve profesyonel bakmalıyız ve bunu yapacağız. Bu bizim için bir zorunluluk. İsrail'in istihbarat servisi en iyisi olmak zorunda, eğer hata yaptıysak hatanın nerede ve neden olduğunu bulmalıyız" sözlerini kullandı.

Netanyahu'nun böyle bir rapordan haberi olup olmadığı soran sunucunun sorusu karşısında ise Regev ne yapacağını şaşırdı. Soru karşısında afallayan Netanyahu'nun danışmanı, söze kekeleyerek başladı.

"Haberi olup olmadığını bilmiyorum, oda bizim gibi soruşturmaları takip ediyor. Dolayısıyla bu planların ona gönderilip gönderilmediğini bilmiyorum" diyen Regev, canlı yayında zor anlar yaşadı. "Bu belgeyle geçmedi, ama genel konular hakkında konuşuyoruz. Bir kez daha söylüyorum, bu konuların doğru zamanda doğru yerde tartışılması gerekiyor yani savaştan sonra. Bence bütün İsrailliler savaşı kazanmaya odaklanmalı." diyen Regev'in durumu kurtarma çabaları gündeme damga vurdu.

Yorumlar 16 Yorum Var
  • HIDIR BUDUR 02.12.2023 23:15
    Amerikan tarihinde "sizlerle barış yapacağız " diye ABD yerlilerini, Kızılderelileri vadiye toplayıp ABD'de soykırım yapılmadı mı? ABD'nin atom bombası atarak NAGAZAKİ ve HİROŞİMA’da soykırım yapmadı mı? “Haçlı savaşımız başlıyor” naraları ile kendilerinin yıktığı ikiz kuleler sonrası Irak soykırımı? Afganistan soykırımı?
  • HIDIR BUDUR 02.12.2023 22:35
    ABD’nin hesabı “Ukrayna ve Çin konusunda destek göremediği” Netenyahu’yu bertaraf edip, “iki devletli çözüm” masalı ve “ARAP BARIŞ GÜCÜ” kılıfıyla Gazze’yi işgal edip, yine Gazze de ve İsrailde ABD’ye bağlı kukla yönetimler başa getirmek.Böylece Soykırıma destek veren lekeden sıyrılacak aklınca. Bu durumda ilk tepkiyi “ikiz kulelerde siz naptınız?” diyen Netenyahudan yer.
  • HIDIR BUDUR 02.12.2023 22:34
    ABD ; "-- Pearl Harbur masalı, İkiz kuleler masalı, Saddamda kimyasal var masalı, İŞİD'le savaşan kara ordum PYD masalı, HAMAS IŞID'den daha tehlikeli masalı, Hamasın kafasını kestiği çocukları gördüm masalı" anlatırkennn "özgürlük, demokrasi, insan haklarıı , ABD dünyanın ışığı " estek köstek şablon kelimelerle kendilerini ve dünyayı kandırmaya çalışıyorlar..
  • HIDIR BUDUR 02.12.2023 22:32
    Gizem perdesi aralanıyor. Avrupa yakında "Yaa bizler kimlerin kuyruğuna takılmışız" aşamasına gelecek..Çok yakında ABD ve İsrail arasındaki çatlak büyür de ; Netenyahu beni engellediniz hatta beni bertaraf edeceksiniz ama Peurl Harbur ve ikiz kuleler komplo/yalanlarını başta "ABD yalanlarını" bir ortaya dökersee..!
  • Konyalı Mehmet 02.12.2023 22:31
    İnşallah bu savaş yayılırda önce Arap devletlerinin başındakiler gebertilir, sessiz kalan müslümanların keyfi ve huzuru kaçar...
Daha fazla yorum görüntüle