Filistin Kurtuluş Örgütü'nün, Yaser Arafat'ın danışmanlığını yapan ve Sırp kasabı Miloşeviç'e yönelik iddianamenin hazırlanmasında katkı sağlayan isim ABD'li Hukuk Profesörü Dr. Francis Boyle İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanacağı davada soykırımdan suçlu bulunacağını düşündüğünü açıkladı.

Boyle şu ifadeleri kullandı;

Birleşmiş Milletler (BM) sistemindeki en yüksek yargı mercii olan Uluslararası Ceza Mahkemesi, Filistinlilere soykırım yapıldığına karar verecektir. Sözleşmenin tarafı konumunda bulunan 153 devlet İsrail'in Filistinlilere yönelik soykırım işlemesine karşı pozisyon almak durumunda. Adalet Divanı İsrail'e işlediği suçlardan durdurma ve Gazze'en geri çekilme hükmü verirse Joe Biden hükümeti Soykırım Sözleşmesi'nin  3. maddesine göre suçlu konumuna düşecek.

- GÜNEY AFRİKA, İSRAİL HAKKINDA "SOYKIRIM DAVASI" AÇMIŞTI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık'ta, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanında (ICJ) dava açarak geçici tedbir kararı alınmasını talep etmişti.

Başvuruda "İsrail'in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir, çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir." ifadeleri kullanılırken yapılan eylemlerin "Gazze'deki Filistinlileri yok etmek" amacı taşıdığı vurgulanmıştı.

- DAVA, SÖZLEŞMENİN 9. MADDESİNE DAYANDIRILMIŞTI

Soykırım Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmiş olması durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlal eden devlet aleyhine ICJ'de dava açabiliyor.

ICJ, aciliyet gerektiren durumlarda ihtiyati tedbir kararına hükmederek, söz konusu ihlallerin dava süreci sonlanana kadar durdurulmasına hükmedebiliyor.

FİLİSTİN'DE SON DURUM

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında en az 10 bin çocuk, 7 bin kadın olmak üzere, 22 bin 722 Filistinli öldürüldü. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 176’sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 510 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani arada" 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 326 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 28 Lübnanlı sivil, 148 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 9 İsrail askeri öldü.

 

Yorumlar 40 Yorum Var
  • misafir 07.01.2024 21:47
    İsrailin bu soykırımda ortağı olan amerika da ceza almalı.
  • Selim 07.01.2024 19:12
    Netanyahuyu yem olarak kullanıp yeni kabineyi ve ABD yi temize çıkaracaklar. Hedef israilin tüm filistinden defolmasıdır. Seve seve veya.... Aşağısı kurtarmaz. Ne netanyhunun nede ekibinin ceza alması bu katliamın karşılığı olamaz.
  • HanYavuz 07.01.2024 18:40
    Hiçbir şey olmaz , tırt
  • Dadaş 07.01.2024 16:57
    Eee yaptırımı ne olacak hiçbir şey
  • Fatih 07.01.2024 14:34
    Biden yönetimi değil profesör Amerika Amerika öyle sığ bir tarafa çekmezsiniz olayı hepiniz işin içindesiniz hepiniz bugün birinizi her gün hepinizi anladın sen onu
Daha fazla yorum görüntüle