Karabağ'daki işgalci rejimin bir zamanlar "başkent" olarak gördüğü Hankendi şehrinde işgal döneminden kalan sözde parlamento binası Azerbaycan tarafından yıkıldı. 

Azerbaycanlıların 'Hankendi', Ermenilerin ise 'Stepanakert' olarak andığı şehir, tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve kısa süre önce kendini fesheden Dağlık Karabağ Cumhuriyeti tarafından başkent olarak adlandırılıyordu.

ALİYEV GEÇEN YIL AZERBAYCAN BAYRAĞINI ÇEKMİŞTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan uzantılı 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin 'başkenti' olarak gördüğü Hankendi (Stepanakert) kentine Azerbaycan bayrağı çekmişti..

BARABAĞ'IN EN BÜYÜK KENTİ HANKENDİ 1991'DE İŞGAL EDİLMİŞTİ

Karabağ'ın en büyük kenti Hankendi şehrini Aralık 1991'de işgal eden Ermenilerin bir sonraki hedefi, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önem taşıyan Hocalı'yı ele geçirmekti.

Ermeni güçlerinin ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahip, 2 bin 605 ailenin, toplam 7 bin kişinin yaşadığı bir kasabaydı.

Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları tek tek ele geçiren Ermeni güçleri, kasabanın diğer illerle kara yolu bağlantısını kesti. Hocalı'nın diğer bölgelerle tek bağlantısı olan helikopter ulaşımı, 28 Ocak 1992'de Şuşa Ağdam seferini yapan helikopterin Ermeniler tarafından vurulmasıyla ortadan kalktı.

Ocak ayının başlarından itibaren elektrik verilmeyen Hocalı'nın savunması sadece hafif silahlara sahip yerel savunma güçleri ve az sayıdaki milli ordu askerinden ibaretti.

25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırıya başlayan Ermeniler, bölgedeki Sovyet ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayı'nın bütün araçlarını kullanarak, şehri iki saat boyunca top ve tank ateşine tuttu. Saldırıdan bir gün sonra ise hafızalardan yıllarca silinmeyecek "Hocalı Katliamı" yapıldı.

Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın ve 63'ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtulurken, Ermeni güçleri 1275 kişiyi esir aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

Katliamda 8 aile tamamen yok edildi, 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti.

AZERBAYCAN KARABAĞ'DA SÖZDE ERMENİ REJİMİN İŞGAL DÖNEMİNDEKİ İZLERİ SİLİYOR

Karabağ’daki sözde Ermeni rejimi tarafından 1994’te Hankendi’de inşa edilen ve 2009’da yeniden imar çalışmalarının yürütüldüğü “Parlamento” ve “Gaziler” binalarının yıkımına Azerbaycan hükümetinin talimatıyla başlandı.

İşgal döneminde Hankendi'nin merkez meydanında Ermeniler tarafından inşa edilen 3 katlı binada kendilerine sözde “milletvekili” diyen 33 Ermeni görev yapıyordu.

Yıkımı devam eden “Gaziler” binası ise 2013’te inşa edilmiş ve binanın açılışına dönemin Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da katılmıştı.

Azerbaycan hükümeti tarafından Hankendi’de Ermenilerin işgal döneminde yasadışı inşa ettikleri yapılar yıkılırken, diğer taraftan da şehrin tarihi yapıları yeniden restore

 

Yorumlar 60 Yorum Var
  • Emekli mühendis 06.03.2024 08:20
    1917 Ekim devrimine kadar dünyadaki tüm Türk cumhuriyetlerinin alfabesi aynıydı, Sovyetler birliği kurulduktan sonra kiril alfabesi, Türkiye 'de ise Latin alfabesini getirdiler. Sovyetler birliği dağılana kadar dünyada Ermenistan diye bir devlet yoktu, Sovyetler yıkıldıktan sonra yine Ruslar Türkiye 'nin Türk cumhuriyetleri ile bağını koparmak için Ermenistan diye bir devlet uydurdular.
  • Sakaryalı 06.03.2024 08:02
    Adamlardaki dolar ve euronun değerine bakın
  • Ya Hak 06.03.2024 00:46
    Darısı işgalci israilin başına
  • VATAN MİLLET 05.03.2024 23:50
    Ben olsam ahır olarak kullanırdım
  • Vatan 05.03.2024 23:28
    Cahilin biri, bina yıkılmasına karşı olanlara aklı kıtlar demiş, biz niye Ayasofyayı cami yaptık, her şeyi yıkmak mı gerekiyor akıllı, sen o aklını kendine sakla. Yıkmayıp kullanmak düşmana karşı daha prestijlidir.
Daha fazla yorum görüntüle