TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Fatih Sultan Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te fethettiği İstanbul'un alınışı bugün bir kez daha coşku ile kutlanıyor. İstanbul İl Kültür Ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ise çağ açıp çağ kapatan fethi Haber7.com'da değerlendirdi.

53 GÜNLÜK PSİKOLOJİK SAVAŞ

Sanki 21 yaşındaki genç hükümdar 'Hadi İstanbul'u fethetmeye gidiyoruz' dedi ve ordusu, uleması, devlet adamları onun peşine düştü. Hayır böyle bir durum yok. İstanbul'un alınamayacağına dair psikolojik bir anlayış vardı. İstanbul'u harpsiz almaya büyük önem veriyordu. 53 gün sürüyor kuşatma. Bu 53 günün her günü psikolojik, askeri, sosyolojik açıdan son derece önemli gündü.

Yardım gemileri İstanbul'a ulaşınca Bizans İmparatoru o kadar cesaretleniyor ki Fatih Sultan Mehmet'e elçi gönderiyor 'Hadi siz buradan gidin biz size vergi verelim. Nasıl olsa alamayacaksınız' diye. Fakat gemiler karadan denize inince tekrar psikoloji toparlanıyor.

ORDUDA BİNLERCE HRİSTİYAN DA VARDI

Osmanlı ordusunda binlerce hristiyan hatta Rum'u bile var. Bulgar'ı var, Sırp var, Macar var. Lağımcılar mesela hristiyanlar. Yani Osmanlı ordusu sadece müslümanlardan oluşmuyor. Aslında teknik ihtiyaç duyulan farklı dinlerden insanlar da var. 

'ORDU İSTANBUL'A GİREMESEYDİ...'

Şu bir gerçek ki Osmanlı ordusu İstanbul'a giremeseydi şuanda Osmanlı Devleti'nden söz ediyor olamazdık. 

28 Mayıs akşamı, büyük bir direnç, herkes hedefine odaklanmış, ve hücum emri verildi. İşte bu 'Geliyorum İstanbul direnme şansın yok' psikolojik harekatının bir uzantısı. 

29 Mayıs sabaha karşı hücum emri veriliyor. Yoğun bir saldırı, yoğun bir hücum. Şehri almak ve devam etmek, şehri alamamak ve devam edememek....

Ve 29 Mayıs sabahı şehre giriliyor Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethediyor.

TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar 21 Yorum Var
  • Yusuf.ir 30.05.2021 19:19
    Aşk olsun türk halkına.
  • Recep Durmaz 30.05.2021 05:38
    Ağzına sağlık sayın müdürüm.Duyğularımızı dile getirdiniz.
  • Yakub 30.05.2021 00:35
    Biz Konstantinopel 'ü fethettik ve ismini İstanbul yaptık. Tarihi doğru anlatmak gerek. Ayasofya Camii kral Konstantin'in şahsi zimmetli malı iken Fatih Sultan Mehmed Ayasofya yı şahsi parası ile almıştır. Kiliseler birliğinden almadı yani.
  • tunctunc 29.05.2021 23:56
    Fatih 21 ya$inda olmasina ragmen resimlerde neden dedem ya$inda gözüküyor.???
  • Fatih 29.05.2021 23:39
    Şimdiki Fatih ilçemiz o zaman Istanbuldu. Şimdi 39 ilçe var istanbulda.
Daha fazla yorum görüntüle