CNNTürk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu programa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu Kanal İstanbul’la ilgili muhalefet partilerinin eleştirileri ile birlikte projenin ne zaman tamamlanacağı, bittiğinde Türkiye’ye nasıl bir katkısı olacağı, 1915 Çanakkale Köprüsü ve 5G’ye geçiş hazırlıkları  ile ilgili sorularla birlikte Yeni uydulardan; demiryolu, otoyol ve tünellere büyük projelerde son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu..

Bakan Karaismailoğlu satır başları ile şu açıklamaları yaptı

Yarın ilk kazma vuruluyor. Etaplar halinde de yapılabilir. Köprünün temeli atılacak diğer taşımalar için de çok yoğun bir iş var. 1 yıl hazırlık 5 yılda yapım olarak düşünüyoruz. 6 yıl sonra Kanal İstanbul bitmiş olacak. Öngörümüz bu. Dünyanın en büyük projelerinden birisi ve uzun soluklu bir çalışma.

Çok yoğun bir çalışma var son 5 yılda. Uzmanlar heyetler halinde ayrı ayrı raporlar hazırlıyor 30 farklı sektördeki uzman bilim adamlarıyla çalışıldı. Simülasyonların bir kısmı burada bir kısmı da yurt dışında yapıldı. 

Burada sadece kanalın coğrafi şekli var bunun bir çok yan unsur var ama şu an onları burada görmüyorsunuz. Bu su oyluna niye ihtiyaç var? Asıl buraya gelinmesi lazım. Önümüzdeki 100 yıla damga vuracak bir hareketten bahsediyoruz.

Kanalın uzunluğu 45 km. Bunun yüzde 70’i doğal su yolu. Bir su yatağı var orada Küçükçekmece ile Sazlıdere arasında kullanılan atıl bir yer var. Küçükçekmece Gölü de dahil olmak üzere yüzde 70’i zaten doğal su yatağı. Kanal uygun hale getirilip derinleştirilecek. Yüzde 30’unda bir hareket olacak. Derinleştirme işi zor mühendislik işi.

Biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Gelecek 50 yılı planlamak zorundayız az para ile maksimum parayı sağlamak için master planlarınızın olması lazım. Dünyada ciddi bir ticari hareket var. Uzak Doğu’dan Batı Avrupa’ya bir 750 milyar dolarlık bir hareket var. Bu bir lojistik haritasıdır.

İstanbul Boğazı ancak 25 bin gemiyi kaldırabilir. İstanbul’da şu anda yıllık 43 bin gemi geçiyor. Şu an Marmara’da onlarca gemi sırada bekliyor. Şu anda Boğazın yönetimi bakanlığımız tarafından yapılıyor.

Sırada bekleyenler zaten hazırlar. Gemi sayıları arttığı zaman 3-4 güne çıkacak süre. Bekleme lojistik maliyetleri var gemilerin. Bugün için bile bu sıkıntı var.  Bir de beklerken bile yüzlerce litre yakıt yakıyorlar bunun çevreye zararı da var. 100 bin dolar maliyetinde bekleyeceğine 80 bin dolar verip Kanal İstanbul’dan geçecek. Buraya mutlaka alternatif bir su yolu yapılması gerekiyor.  Kanal İstanbul çok ciddi para kazanacak ve kendi yapım maliyetini kendisi karşılayacak.

Daha geçen  hafta iki balıkçı kardeşimiz köprü altında konteynır gemisi çarpması sonucu hayatını kaybettiler geçmişte yine çok ciddi kazalar var. Biz kaza olmaması için olağanüstü bir mücadele var burada. Marmara’da bekleyen gemilerin hareketini sağlamak için alternatif bir su yoluna ihtiyacımız var. Bekleyen gemilerin çevreye çok ciddi zararları var. Kanal İstanbul’da gemiler kontrollü geçecek. Boğaz’dan kontrollü geçmek çok zor. Ters akıntılar var. İstanbul Boğazı’nı kontrollü verme şansımız olacak bekleyen gemi azalacak. Rahat bir alternatif yol olacağı için bir rahatlama olacak.

İstatistiği biz gemi sayısı ve boyuta göre yapıyoruz. Ticaret hacimlerinin artışına göre de düzenliyoruz. Yıl yıl artacak bu. Şu an 12 milyar tonluk bir hareket var ve bu 25 milyar tona çıkacak. Bu geleceğin projesidir. Büyük Türkiye’nin büyük projelere hazırlıklı olması gerekiyor.

KANAL İSTANBUL'UN MALİYETİ

Bu uzun soluklu bir proje. Son 5 yıldır çok aktif çalışıyoruz. Uzamasının sebebini biz genel bütçeye yük olmadan bu projeyi yapmaya çalışıyoruz. Burada gemi geçişlerinden pay alınacak bir o bir de büyük limanlar onlardan gelir sağlanacak. Karadeniz kıyısında çok ciddi  limanlar olacak. İnşallah bitirdiğimiz zaman etrafındaki teknolojik alanlarıyla birlikte Türkiye’ye çok büyük değer katacak bir proje. Finansını kendi üreteceği için oradan sağlanacak. Finans modelleri var. Finans trafiği ile ilgili çok yoğun bir çalışmamız var

500 BİN NÜFUSLU AKILLI BİR ŞEHİR PLANLANDI

Bütün sektörlerde 200’ün üzerinde alanında uzman hocaların çalıştığı raporlar var. Yapılmış olan modeller ve etütler var. Bunların sonucu bu projelendirildi. Su yolları ile ilgili bir sorun yok. Kanal İstanbul güzergahı üzerinde herhangi bir orman alanı yoktur. Kanal İstanbul’un coğrafi fotoğrafında doğal bir su yolu var zaten.

İkinci temel, diğer köprüler ve kanalın kazı işlemeleri için yapılacak. İhaleler sonrasında olacak. Burada 6 köprü ve 1 raylı geçit olacak.

"TOPLAM 15 MİLYAR DOLARLIK PROJE”

Toplamda 15 milyar dolarlık bir projedir bu. Bunun içinde hepsi içerisinde  6 tane köprünün maliyeti de 1.6 milyar dolar. 12 yılda kendi maliyetini karşılayacağını düşünüyoruz, bizim raporlarımız öyle gösteriyor.  Bizim projede gecikmemizin en büyük sebebi genel bütçeye yük olmadan yapmaya çalışmamız. Gelir getirici bir proje bu 12 yılda maliyetini çıkaracak. 12 yılda bunu karşıladı ondan sonra ülke buradan yüzyıllar boyu para kazanacak.  Hem işlev görecek hem de ülke buradan para kazanacak.

Finans görüşmeleri devam ediyor, bir fizibilitenizin olması lazım. Bu bir finans modeli. Yatırımcı buraya bir yatırım yapacak. Gemi sayısını taahhüt ederken bir fizibiliteye dayanarak vaat edeceğim. Bu bir finans modeli dünyanın her yerinde uygulanıyor.

KANAL, MÜSİLAJA ÇARE OLACAK MI? 

Kanal İstanbul’un müsilaja etkisi ne olur diye sorulunca çıkartılan raporlar var. Karadeniz’den Marmara denizine kadar bir akıntı olacak. Müsilajın nedeni suyun sıcaklığının artması deniz kirliliği ve hareketsizlik. Karadeniz’in suyu geçtiğin etkileşim yönünde bir hareket olacak. Sıcaklığın düşmesinin etkisi olacak ve geçtiği oranda bir etkisi olacak. Müsilaj sorunun çözmez ama sorunun çözülmesinde katkısı olur.

Yorumlar 18 Yorum Var
  • Mehmet bozkurt 26.06.2021 22:16
    Süveyş kanalında deprem olduğunu duyan varsa hangi tarihte olmuş tarihini yazsın
  • Mehmet bozkurt 26.06.2021 22:12
    Istanbul havaahavaalanı yapılmasın avrasya yapılmasın içine şu dolar otoyollar yapılmasın barajlar yapılmasın kanal istanbul yapilmasin cunki faydalıdır cehapa milletvekili sezgin tanrıkulu türk devletini yikacakmis kilicdaroglu akşener sesini çıkarmıyor pervin buldan ablası oy verdirmez kilicdaroglu sen git kandilde yasa
  • Türker 26.06.2021 19:32
    Yollarımız dublede boğazlarımız nede olmasın Atatürk 20 metree yol yapın demiş efendim ne gerek var demişler şimdi yoşşat yetmiyor ileri görüşlü olmak lazım. Hayırlı olsun
  • Turan 26.06.2021 17:38
    Hayirli olur inşallah ulkemize.. Ama lutfen dikkatli olun rant ve ranticilara firsat vermeyin..doğayı koruyun yesil alan ağaçlık alanlar oluşturun.. Bu millet sizinle ama partideki parazitleri firsatcilari kralda cok kralcilari temizleyin...
  • Hakkı An 26.06.2021 15:32
    2006 yılında yayımlanmış bir rapor var BP nin simülasyon programını kullanıyor ve İSTANBUL BOĞAZINDA TANKER yangını konulu... Ya da Lübnan Beyrut limanında meydana gelen patlama (gübre Tankeri) kaç kiloton TNT eşdeğeri idi... Bunlara alternatif güzergah var mı? Veya Savaş gemileri, hangi silahları taşıyor, ABD ve Diğer ülkelerde mevcut TAKTİK nükleer SİLAHLARIN Boğaz da patlatıldığı (sabotaj veya kast) SİMÜLASYON videoları ve TESİR ÇAPLARINI gösteren haritaları ve hatta kaç şiddetinde deprem tetikleyeceği... Nerde bunlar, neden bu veriler paylaşılmaz.
Daha fazla yorum görüntüle