Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”nin tanıtım toplantısında konuştu.

Klasik sanattan güncel sanata, dijital sanattan sinemaya, edebiyattan dansa ve müziğe kadar birçok farklı disiplini ve binden fazla sanatçıyı bir araya getiren Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, uluslararası bir sinema etkinliğine ev sahipliği yapacak. Türk dünyası sinemasının kültürel ve düşünsel alt yapısının sinema profesyonellerinin yanı sıra genç kuşakların ilgisine sunulması, Türk dünyasının kültürel kodlarını taşıyan sinema eserlerinin izleyici ile buluşmasına öncülük edilmesi, kültürel ve sanatsal işbirliği olanaklarının arttırılması ve yumuşak güç olan sinema sanatı vasıtasıyla müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerin güçlenmesine ve zenginleşmesine katkı sağlanmasını amaçlayan Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali 8 Kasım'da İstanbul’da başlayacak. Bu yıl ilk kez İstanbul'da gerçekleştirilecek olan “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali”nde 13 ülkeden 42 film ile birlikte Türk Cumhuriyetlerinden 100’ün üzerinde sinemacı, oyuncu ve kültür insanı Festival kapsamında İstanbul’a gelecek. Açılış töreni Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek festivalin tanıtım toplantısı Atlas Sineması'nda yapıldı. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, festivalin detaylarını anlattı.

“Türk dünyası olarak sanatta da beraber olmayı arzuluyoruz”

Bu festivalin Türk dünyasının ortak geçmiş, tarih, kültür ve coğrafyayla bağlayan bir geleneğin birlikteliği olduğunu söyleyen Bakan Ersoy, "Anlatılagelen hikayelerimizin ve Türk dünyası var oldukça dilden asla düşmeyecek derslerin, öğretilerin ve bilginin kaynağı ‘Korkut Ata’nın adı altında bir sinema festivalini hayata geçiriyor olmaktan dolayı heyecanlıyım. Korkut Ata, Türk dünyasının sinemadaki varlığını en geniş kapsamıyla perdeye taşıyacağımız, tartışacağımız, fikir alışverişi yapıp ortak projeler üretmek için yol haritası belirlemeye çalışacağımız sanat ve sonuç odaklı bir birliktelik olacak. Aynı zamanda, Türk cumhuriyetleri ve topluluklarından kurmaca ve belgesel yapımların yarışacağı en kapsamlı film festivali olma özelliğini taşıyor. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali bizi ortak geçmişimizle; tarih, kültür ve coğrafyayla bağlayan bir geleneğin birlikteliğidir. Ondandır ki simgemizi “Turna Kuşu” olarak belirledik. Gönüllerin dili ve habercisi olan, uzakları yakın eden, mesafelerden bağımsız bir ve beraber olmayı temsil eden bu eşsiz motif amaç ve hedeflerimizi yansıtmakta çok doğru bir seçim olmuştur diye düşünüyorum. Zira Türk dünyası olarak her alanda olduğu gibi sanatta da beraber olmayı, birlikte yol almayı arzuluyoruz. Diğer yandan estetiği ve zarafeti ile sanat kavramı için de çok yerinde bir görsel seçilmiş oldu” diye konuştu.

“Büyük bir coğrafyanın sinemadaki sesi olacağız”

Festivalde birçok önemli ismin ağırlanacağını ve çok sayıda filmin gösteriminin yapılacağını belirten Bakan Ersoy, “Bu festivalde, sinema sanatının çatısı altında Türkiye dâhil toplam 13 ülke ve özerk cumhuriyet bir araya gelecek. Söz konusu 12 katılımcı Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Macaristan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan, Gagavuz Yeri, İran, Ukrayna ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir. İşte bu denli büyük bir coğrafyanın sinemadaki sesi olacağız. Bakanlardan sinema kuruluşlarının yöneticilerine, oyuncu ve yönetmenlere kadar 100’ün üzerinde üst düzey misafir ağırlayacağız. Festival kapsamında gösterimi yapılacak 42 filmimiz bulunuyor. Kurmaca, belgesel, animasyon ve Cengiz Aytmatov sinema uyarlamalarından oluşan, özenle belirlenmiş bir seçki hazırlandı. Ayrıca festivalimizin bir yarışma bölümü olacak. Kurmaca ve belgesel kategorilerinde toplam 6 ödül sahiplerini bulacak. Bunların dışında bir tane “Onur Ödülü” vereceğiz ve yine Türk dünyasında televizyon ve sinema sektörüne katkılarından dolayı da 5 kurumumuz taltif edilecekler. Festival filmleri 8 - 12 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 ve Emek Sinemaları ile Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Cep Sinemasında ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak” dedi.

Yorumlar 2 Yorum Var
  • asyalı 03.11.2021 18:42
    Turna orta asya türk kültürünün sembolüdür. Çok isabetli bir seçim olmuş.
  • spo 03.11.2021 18:41
    çok güzel tebrikler.