Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezi; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Yozgat ve Kırşehir'de kuvvetli rüzgar ile fırtına uyarısında bulundu.

Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 5 ilde bugün sabahtan itibaren kuvvetli rüzgar ve fırtınanın etkili olacağı öngörülüyor.

Batı ve güneybatıdan esecek kuvvetli rüzgar ve fırtınanın hızının saatte 40 ila 70 kilometreye kadar ulaşacağı tahmin ediliyor.

Fırtına nedeniyle ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ile ulaşımda aksamalara karşı tedbirli olunması istendi.

HAVA SICAKLIKLARI 6 -12 DERECE BİRDEN DÜŞECEK

Meteoroloji'nin güncel hava durumu raporuna göre hava sıcaklıkları Karadeniz üzerinden gelecek soğuk havanın etkisiyle bugünden itibaren 6-12 derece azalacak. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kar şeklinde görülecek yağışların perşembe günü de devam etmesi bekleniyor.

Meteoroloji'den yapılan son değerlendirmelere göre, halen mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, Karadeniz üzerinden gelmesi beklenen soğuk havayla birlikte bugünden itibaren 6-12 derece azalması, kuzey, iç ve doğu kesimlerde mevsim normallerinin altına, güney ve batı kesimlerde ise mevsim normalleri civarına ineceği tahmin ediliyor.

Kar yağışı olan bölgelerimiz ise şöyle;

- Erciyes beyaza büründü

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Erciyes Dağı'nda yağan kar, bölgeyi beyaza bürüdü.

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Erciyes Kayak Merkezi'nde kar yağışı etkili oldu. Havaların soğumasıyla birlikte sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı, bölgeyi beyaza boyadı. Kar yağışıyla birlikte Erciyes'in zirveye yakın noktalarda kar kalınlığı yaklaşık 20 santime ulaşırken, yağış 2 bin 200 metreye kadar etkili oldu.

Erciyes Dağı'nda kar yağışı devam ederken, hava sıcaklığı ise sıfırın altında 2 derece olarak ölçüldü.

 

- Uludağ beyaz örtüyle kaplandı

Kış turizminin gözde merkezlerinden Uludağ’da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı pistleri beyaz örtüyle kapladı.

Dün gece saatlerinden itibaren şehir merkezinde etkili olan yağmur yerini soğuk havaya bırakırken, Uludağ’da ise sabah erken saatlerde kar yağışı başladı. Kayak pistlerinin ve otel çatılarının beyaza büründüğünü gören işletmeciler telefonlarına sarılarak o anları kaydetti. Zirve beyaza bürünürken, kar yağışı otelcileri sezon ile ilgili umutlandırdı. Birinci ve ikinci oteller bölgesi olarak bünyesinde 17 otel, 7 bin yatak kapasitesi bulunan ve 300 metre ile bin 980 metre uzunluklarında 20 kayak pistinin yer aldığı Uludağ'da kış sezonu ve yılbaşı öncesi kar yağışı oldukça önemli.

 

- Ilgaz Dağı’na mevsimin ilk karı düştü

Kış mevsiminde kayak yapmak isteyen ve karın tadını çıkarmak isteyen vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Illgaz Dağı’na mevsimin ilk karı düştü. Yağan kar ile dağ beyaza büründü.

Kastamonu-Çankırı sınırında bulunan, kış turizminin önemli merkezlerinden Ilgaz Dağı'na mevsimin ilk karı yağdı. Hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte gece saatlerinde başlayan kar yağışı Ilgaz Dağı’nı beyaza bürüdü. Türkülere konu olan Ilgaz Dağında hava sıcaklığı ise sıfırın altında 1 derece olarak ölçüldü. Kar yağışının bölgede gece saatlerinde devam etmesi tahmin edilirken, vatandaşlar Ilgaz Dağı’nda mayıs ayına kadar kar yağışının etkili olduğunu söyledi.

“Bu kar 2022 yılı Mayıs ayına kadar devam eder”
Bölgede yaşayan İzzet Güler isimli vatandaş, Ilgaz Dağı’nı görmek isteyenleri davet ederek, “Mevsimin ilk karı yağdı. Bu kar 2022 yılı Mayıs ayına kadar devam eder. Ilgaz çok güzel bir yerdir. Kayak merkezi, doğal güzellikleri ile her şey var. Herkesin Ilgaz’ı gezmesini tavsiye derim. 3 tane kayak tesisimiz var. İstedikleri gibi herkes tatil yapabilir” dedi.

“Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımızın buraya gelmelerini tavsiye ederiz”
Kar yağışının ardından Ilgaz Dağı’na gelen Ferdi Çerçi isimli vatandaş ise, “Mevsimin ilk karı yağmış. Biz de şimdi geldik. Ilgaz bilinen büyük bir dağ. Her zaman mevsimin ilk karı burada yağar. Türkiye’de yaşayan bütün vatandaşlarımızın buraya gelmelerini tavsiye ederiz” diye konuştu.

 

- Bolu'da yoğun kar yağışı!

Bolu’nun yüksek kesimlerinde gece saatlerinde başlayan ve etkili olan kar yağışıyla birlikte yeşil alanlar beyaz örtüyle kaplandı.

Bolu’da, gece saatlerinde yüksek kesimlerde başlayan ve etkisini artıran kar yağışıyla birlikte yeşil alanlar beyaz örtüyle kaplandı. Kar yağışının etkili olduğu Sarıalan, Aladağ ve Kartalkaya Kayak Merkezi mevkiilerinde kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı.
Yılın ilk etkili kar yağışının yaşandığı yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşların ulaşımlarını sorunsuz geçirmeleri için İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler güzergahta kar küreme çalışması başlattı.
Kar yağışının gün boyunca devam etmesi beklendiği öğrenildi.

 

- Düzce'nin yüksek kesimleri beyaza büründü

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde doğal güzellikleriyle bilinen Sinekli Yaylası, etkili olan kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplandı.

Düzce'de soğuk hava etkili olurken, yüksek kesimlerde ise yer yer kar yağışı görüldü. Düzce'nin Kaynaşlı ilçesine bağlı Sinekli Yaylası adeta beyaza büründü. Bölgede hayvancılıkla uğraşan Kazım Mutlu, kar yağışını sosyal medya hesabından paylaşarak, "Bugün 10 Kasım 2021, burası da Sinekli Yaylası. Gördüğünüz gibi her yer beyaza büründü. Hayvanlarım da burada, ben de onların yanına geldim. Manzara şu anda şahane" ifadelerini kullandı.

Sinekli Yaylası'nda etkili olan yağışın ardından kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştığı öğrenildi.

 

- Ankara'ya mevsimin ilk karı yağdı

Ülke genelinde hava sıcaklığındaki ani düşüş, Ankara'da da kendini kar yağışı olarak gösterdi. Mevsimin ilk karı, Kızılcahamam ilçesi Akyarma mevkiine yağdı.

 

- Sivas’ta yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu

Sivas’ta hava sıcaklıklarının düşmesi ile yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Sivas’ın yüksek kesimlerinde bulunan Geminbeli Geçidi, Koyulhisar ilçesinde bulunan Eğriçimen Yaylası ve Yıldızdağında yağışı etkili oldu. Yağan karla tepeler beyaza büründü. Kar yağının gün boyu etkisini sürdürmesi bekleniyor.

 

- Niğde’de araçlar kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşadı

Niğde’nin bazı bölgelerinde kar yağışı etkili oldu.

Niğde -Çiftlik yolu Ketençimen mevki'inde kara hazırlıksız yakalanan araçlar kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşadı. Çiftlik ve Çamardı ilçelerinin yüksek yerleşim yerlerine sabah saatlerinde başlayan kar etkili oldu. Yağan kar ile beraber bazı bölgelerde kar kalınlığı 10 santimetreye yaklaştı.

 

- Yozgat’a mevsimin ilk karı yağdı

Bir süredir soğuk havanın etkili olduğu Yozgat’ta mevsimin ilk karı yağdı.

Sabah saatlerinde yağmurun ardından etkili olan kar yağışı, kentin yüksek kesimlerini beyaza bürüdü. Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düştüğü kentte, kar yağışı sonrası kartpostallık görüntüler oluştu. Sabah erken saatlerinde öğrenciler okullarına kar yağışı altında gitmek zorunda kaldı.
Sabah saatlerinde kar yağışının etkili olduğunu söyleyen Musa Ünal, “Hava çok soğuk. Mevsimin ilk karı da yağdı. Kar rahmettir, berekettir. Uzun zamandır kuraklık vardı. Karın yağması da iyi oldu” dedi.

Kent merkezinde etkili olan kar yağışı Çayıralan, Çekerek ve Akdağmadeni gibi ilçelerde de görüldü.

 

- Karabük’te yüksek kesimlere sezonun ilk karı düştü

Karabük'te hava sıcaklığının sıfıra inmesi sonrası yüksek kesimler yağan karla beyaza büründü.
Kentin 2000 rakımlı Keltepe bölgesinin etekleri ile Sarıçiçek ve Tekir yaylaları ile Eskipazar ilçesine bağlı yüksek kesimlerde sabaha karşı başlayan yağış sonrası yer yer kar kalınlığı 3 santimetreye ulaştı. Sabah karşı başlayan kar yağışı sonrası doğa adeta beyaz örtüye büründü.

Yorumlar 9 Yorum Var
  • vatansever 10.11.2021 17:23
    2cm bile kar yok görüntülerde. tamamen abartılmış bir haber
  • karagöz 10.11.2021 16:46
    yok be yanlış ölçmüşsünüz...bu 40 cm var...
  • Hüseyin T 10.11.2021 15:14
    Yazın hava ısınır "YANACAĞIZ" , kışın hava soğur "DONACAĞIZ" kar yağar "BEYAZ ESARET" yağmur yağar başka bir tabir. Allah'a şükredelim. Herşey vaktinde zamanında güzeldir.
  • öneri 10.11.2021 14:48
    Allah bereket versin. Burda hala yaz güneşi var. Biraz yağmur yağsa keşke. Hafızlar hatim indirip yağmur duası yapsa gizli medyaya açıklanmadan inançsız kesimin saldırılarına dinimizin maruz kalmaması için.
  • Sinan 10.11.2021 14:43
    eksi 100 görürsek yazı göremeyiz bu nasıl temenni
Daha fazla yorum görüntüle