Rusya Devlet Başkanı Putin önceki günkü konuşmasında, 18. yüzyılda Karadeniz'de Ukrayna'yı Osmanlı'ya karşı koruduklarını söylemişti. Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı yayında Putin'in sözlerini değerlendirdi.

'PUTİN TARİHİ KÖTÜ KULLANIYOR'

Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Putin'in sözlerini CNN Türk ekranlarında katıldığı programda değerlendirdi. Putin'in tarihi kötü kullandığını belirten Ortaylı, "Politikacılar umumiyetle tarih bilmez. Putin de tarihi kötü kullanıyor. Orası Osmanlı'nın Karadeniz eyaletiydi. Sultan Fatih, orayı Türk gölü yapmak için çok uğraştı, başardı da. Şimdi bunlar da Karadeniz'i Rus gölü yapmak istiyor kendilerince. Rusların hiçbir zaman iyi bir deniz bağlantısı, çıkışı olmadı. Hep hayalleriydi. Büyük Petro'dan sonra inmeye başladılar Karadeniz'e. 18. yüzyılda çok savaştık orada" diye konuştu.

"DEVİR AYNI DEĞİL, BUNU UNUTMAMALI"

Putin'in geçmişle bugünü iyi karşılaştırması gerektiğini belirten Ortaylı, "Karadeniz hiçbir zaman Rus gölü olmadı. Paylaşmayı bilmek lazım. Politikacıların nutukları komiktir. Putin gibi zeki, bilgili olduğuna şüphemiz olmayan biri bile bunu yapabiliyor. Kendini çarlara benzetiyor da olabilir. 'Büyük Petro' gibi olmayı da düşünüyor olabilir. Ama dünya aynı dünya değil, devir aynı devir değil. Bunu unutmamalı" ifadelerini kullandı.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • ibrahim kamiş65 24.02.2022 10:09
    dayıı ne yazık ki içimizdeki avrupa seviciler yüzünden osmanlı diye birşey kalmadı yerine paramparça öteki adı türkiye yi kurdular.
  • Kral 24.02.2022 09:39
    Bizküvi üreticiliğini bırakıp , doğalgaz yerine eskisi gibi taşkömürü ve linyit yakmaya başlayalım yoksa daha çok Putinin ağzına bakarız.
  • murat 24.02.2022 07:47
    putin' in sonu hitler gibi olabilir...
  • Misak-ı Milli 24.02.2022 01:01
    Türkiye ihracatını AB-D'den Asya ve Afrika bölgesine kaydırmalı, ihracatımızın çoğunu AB'ye yaptığımız için ekonomik ambargo korkusuyla Yunanistan gibi çapulcu ülkelere gerektiği cevabı veremiyoruz, Misak-ı Milli topraklarımızı bu ekonomik ambargo korkusu yüzünden geri alamıyoruz. Türkiye'de misak-ı milli sınırlarını acil ilhak etmeli. Böylece enerji sorunu da ortadan kalkar. Her sene 50 milyar dolar döviz enerji için yurt dışına çıkmak zorunda kalmaz, biz kendi hakkımız olanı almıyoruz yanı başımızda pkk/ypg teröristleri hakkımız olanı gasp edip para kazanıyor üstüne bize saldırıyor kazandıkları ilee.