İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Rusya savaşı hakkında "Putin çok zeki ve dinamik bir lider. İşgale nasıl karar verdi anlamak pek kolay değil. Putin bütün dünyanın nefretini kazandı." dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları devam ediyor. Dün akşam Rusya tarafından Kiev’de bulunan televizyon kulesinin vurulmasının ardından sivil yerleşimin yer aldığı bölgede büyük bir yıkım meydana geldi.

İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, CNN TÜRK'ten Serdar Korucu'ya verdiği mülakatta, Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirirken, "Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz. Soğuk savaş dönemi kısa sürer. İnşallah 3. Dünya Savaşı çıkmaz."' dedi.

Patrik Bartholomeos'un konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

ZELENSKİ İLE GÖRÜŞMESİ

Her şeyden önce ben canlı mülakat yapmıyorum, fakat bu çok önemli bir konu ve bütün dünyayı, insanlığı ilgilendiren bir konu olduğu için isteğinizi kabul ettim. Sayın Başkan Zelenski ile aramız çok iyi. Ekselansları patrikhanemize iki defa geldi ve beni Ukrayna'ya davet etti. Geçen Ağustos ayında Ukrayna'nın bağımsızlığının 30. yıldönümünü kutluyordu. Zelenski beni bu kutlamalara davet etmek istedi. Kabul ettim davetini, gittim. Çok güzel geçti. Devlet makamları yanı sıra kilisenin başkanı da ve yardımcıları beni ve yanımdakileri çok iyi bir şekilde ağırladılar.

Ukrayna'nın devlet başbakanı, başbakanı, dışişleri bakanı ile görüştüm. Gördüm ki kendi bağımsızlıklarından son derece memnun ve iftihar eden bir millettir. Sovyetler Birliği'nden koparak kendi bağımsız ülkelerini kurabilmek onlar için şeref, onur vesilesi ve bunu canı gönülden kutladılar geçen Ağustos'ta. Zelenski ilk vardığım akşam akşam yemeği ile ağırladı, memleketinin durumunu anlattı. Patrikhanemize karşı olan olan minnet duygularını ifade etti. Bağımsız ülkeye bağımsız bir kilise vermiş olduk.

Patrikhanemizin bu icraatı ne kadar takdir edildi. Bugünkü şartlar altında görüyoruz ki Patrikhanemiz çok erken davrandı ve çok iyi bir iş yapmış olduk. Rus kardeşlerimizi üzdük fakat bu olmalıydı. Bütün Balkan ülkelerindeki Ortodokslar bir dönem Patrikhanemize bağlı idiler. Fakat bir tarih noktası geldi ki bütün o kiliseler Patrikhanemizden bağımsızlıklarını aldılar. Ukrayna'da bunu hak etmişti.

"UKRAYNALI DİN ADAMLARI, RUS PATRIĞI SAYIN KIRIL'IN İSMİNİ AYİNLERİNDE ZİKRETMEK İSTEMIYORLAR"

Patrikhanemizin bir hakkı olan statüsünü vermek patrikhanemizin borcu ve salahiyetidir. Bunu kullandık Ukrayna meselesinde. Şimdi görüyoruz ki bazı Ukraynalı din adamları, Rus patriği sayın Kiril'in ismini ayinlerinde zikretmek istemiyorlar. Düşman ülkenin dini lideri olarak görüyorlar kendisini. Yavaş yavaş o kiliseden kopup yeni otosefal kiliseye geçiyorlar. Biz bunun için seviniyoruz da sevinmiyoruz da. Çünkü bu savaşın neticesi olarak meydana geliyor. İnsan isterdi ki Rus kilisesi, Rus devleti patrikhanemize karşı ve bana karşı bu kadar düşmanlık göstermeyip, bu normal hareketimizi kabul etsinler.

TÜRKİYE'NİN TEKLİFİ

Türkiye savaştan önce de arabulucuk rolünü teklif etti. Türkiye hükümetler arasında her zaman bunu yapmaya çalıyor. Kabul edenler kazançlı çıkacak.

"BÜTÜN DÜNYA RUSYA'NIN ALEYHİNDE"

Maalesef kabul etmediler. Patrikhanemiz ve şahsen bendeniz onların hedefi olmuş olduk. Bütün dünya Rusya'nın aleyhinde. yeni bir soğuk savaş dönemine giriyoruz. Rusya ile yalnız Ukrayna değil bütün Batı dünyası, Rusya ile Batı dünyası arasındaki mesafe gittikçe büyüyor. Demek oluyor ki yeni bir soğuk savaş dönemine giriyoruz. Doğru düşünen, doğru davranan hiç kimse bu durumu, bu yeni soğuk savaş dönemini istemez. Hepimiz her zaman Patrikhanemiz de dini bir kurum olarak barıştan ve beraberlikten yana olduk, olmaya devam ediyoruz. Bugünlerde özellikle dualarımızı güçlendirdik.

Yorumlar 19 Yorum Var
  • Çiçek 03.03.2022 21:04
    Sizede. güvenmiyorum BİZİM DİN ADAMLARIMIZ TÜM İNSANLIGI DÜŞÜNÜR EŞİT HAK HUKUK DERLer SİZ SADECE KENDİ DİNİMİZDE OLANI görüyorsunuz. AMA ALLAH HER KEZİN ALLAH I Yaradan TEK Siz her şeyi seçiyor sunuz isayı seçiyorsunuz SON Peygamberi söylemiyorsunuz biz bütün PEYGAMBERLERİN ALLAH IN EMRİNİ dogrularını isteklerini dünyada Anlatmak için seçilmiş özel güzel temiz insanlar oldugunu kabul ediyoruz AÇ GÖZLÜ İNSANLAR para daha çok güç para için öldürüyor Allah bunu istemiyor siz neden Filistini hiç söylemiyorsunuz onlarda sizin gibi insan DEYİLMİ dürüst olun Allah rızası için
  • Hacı65. 03.03.2022 20:10
    Patrik efendi sen önce yunanistana söyle Türkiye sınırına bu kadar askeri yığınak niye?
  • ah bunyamin 03.03.2022 19:54
    bunyamin bu kafayı yaşamak için ne içtin birader?
  • Türk 03.03.2022 18:26
    Putin ve Rus ordusunu patrik afaroz etsin
  • bunyamin 03.03.2022 17:29
    karadenizde amerikan ingiliz fransiz alman savas gemilerinin ne isi vardi doldular oraya birazda bizim sucumuz var nere gidiyorsunuz karadeniz bizim ve kiyidasolan ulkelerin ic denizi diyemedik onlarda gelip rusyayi kiskirttilar sonuc bu
Daha fazla yorum görüntüle