Helikopterle elektrik hatlarına uzanıyor, sarkıtılan sepette tellere müdahale ediyorlar. TEİAŞ ekipleri göklerde de çalışıyor. Bu iş için hem havada bir denge kurmaları, hem de elektriğin kesilmediği hatlara bakım ve onarım yapmaları gerekiyor. Teknisyenler bu zorlu görev için özel bir hazırlık yapıyor.

ABDULLAH DENİZ-TEKNİSYEN
‘Riskleri tabi ki de var sonuçta faz toprak arasına giriyoruz. Önlemlerimiz; iletken kıyafet giyiyoruz giydiğimiz kıyafet iletken eldivenlerimiz iletken bu iş için tasarlanmış bir kıyafet. Severek yapıyorum sevmeyen de bu işi zaten yapamaz’

Ekipler havada, 170 bin voltluk elektrik hattında elektriği kesmeden çalışıyor. Hem elektrik hem de havacılık gibi dikkat gerektiren iki işi aynı anda yapıyorlar. Türkiye’de 3 yıldır helikopterle canlı bakım ve onarım yapılıyor. Daha önce, Kanada ve Amerika gibi ülkelerde uygulanan sistem Türkiye’ye getirildi. Bu özel birimde toplam15 kişi çalışıyor. Her ekip belli sayıda personelle müdahaleye çıkıyor

UMUR GÖMBÜL-HELİKOPTER PİLOTU
‘Uçuş sırasında iki pilot ve sepette de 3 teknisyen olmakla beraber 5 kişiyiz yerde de sayıları 10-15 civarında olan arkadaşlar bize destek veriyor.’ Ekipler, bakım çalışmasının bir parçası olan tellerin yıkanıp temizlenmesini de havadan yapabiliyor. Helikopterle elektrik iletim hatlarında bakım ve onarım bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Yerden müdahale edildiğinde elektrik kesilmesi gerekirken, havadan çalışıldığında buna gerek kalmıyor. Ayrıca, zorlu bölgelere helikopterle ulaşmak çok daha kolay oluyor.

SERHAT ERMAN- TEİAŞ HELİKOPTERLE BAKIM MÜHENDİSİ 
‘Ülkemizin çok zorlu bir coğrafyası var biliyorsunuz dolayısıyla bizim hatlarımız da bu coğrafyanın her kesiminden geçiyor yerden erişimin çok zor veya imkânsız olduğu enerji iletim hatlarımızda hatlarımıza onarım montaj yapacağımız kısımlara havadan ulaşarak çok daha hızlı bir sürede çok daha fazla adet iş yapabilmekteyiz.’ Helikopterle bakım ve onarım çalışması TEİAŞ ekiplerinin hızını da arttırıyor. 

ABDULLAH DENİZ-TEKNİSYEN
‘Havadan yapmak bu işleri epey kolaylaştırıyor normal bir ekiple bu işi yapıyor olsak mesela bugün ikaz küresi taktık yaklaşık iki üç saatlik bir zaman diliminde 40 küsur ikaz küresi montajı yaptık belki bir ekiple direğe çıkacağız otele gideceğiz epey zahmetli olacak ve belki bir gün akşama kadar 10 tane ancak takarız.’ Yerel ekiplerin haftalar ve aylar içerisinde yapılabileceği çalışmalar helikopter ekipleri tarafından günler içerisinde tamamlanıyor. TEİAŞ’ın Helikopter ekipleri Türkiye’nin her bölgesinde bakım ve onarıma gidiyor. Aşırı yağmur ve rüzgâr hariç her hava şartında çalışabiliyorlar. Ekipler, 3 yılda 17 bin bakım ve onarım gerçekleştirdi.

 

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Adalet 15.09.2022 11:11
    Sanki bedava yapıyosun bizde elektirikçiyiz
  • elazığlı 14.09.2022 15:18
    ALLAH yradımcıları olsun canlı hat bakımı işi hakkaten çok zorlu bir iş.
  • eşref 14.09.2022 14:36
    teiaş taşeron işçileri devlet kadrosu bekliyor.