28 Şubat’ın neden olduğu yönetimde istikrarsızlık, ekonomide yolsuzluklar Türkiye’de tarihin en ağır ekonomik ve sosyal krizlerinden birinin yaşanmasına neden oldu. Girilen bu derin buhran sonrası 2001 yılında Ecevit hükümeti kurtarıcı olarak Kemal Derviş'i ithal etti. 

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Milli Güvenlik Kurulu'nda Başbakan Ecevit'e Anayasa kitapçığını fırlatmasıyla Türkiye çok büyük bir ekonomik krize girdi. Yaşanan bu krizler sonrası Ecevit tarafından kurtarıcı olarak gösterilen Kemal Derviş Türkiye'ye davet edildi. Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılan Derviş Türkiye'ye geldi. Ecevit Hükümeti’nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Derviş, Türkiye'yi krizden kurtarmak için IMF'nin eline teslim etti.

IMF ÜLKEYİ ESİR ALMIŞTI

Derviş'in IMF'den borç alarak ülkeyi ekonomik krizden kurtarmaya çalışması bir takım  şartları da beraberinde getirdi. O dönem IMF, Türkiye'ye 3 milyar dolar borç vermek için çok sayıda şart koştu. Adeta borç vermek için ülkeye şantaj yapan IMF, 7.1 katrilyonluk tasarruf paketinin derhal hayata geçirilmesi, Devlette küçülme, bazı kamu kuruluşlarının lağv edilmesi, bakan sayısının azaltılması ve emekli edilenlerin yerine yeni kadro açılmaması gibi birçok zorunluluğu şart koşmuştu. 

 

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Cahil Birisi 14.01.2023 15:53
    Anayasa kitapçığını fırlatan, fırlattıran ve ülkeyi o hale getirenler utansın. O günleri UNUTMADIK...
  • Emin Mutlu 14.01.2023 15:31
    Demek ki kitabı tersten okumak doğru değil.
  • salman 14.01.2023 13:34
    maalesef unutuldu o günler.
  • Ömer SİVAS 14.01.2023 13:29
    İşte bunlar bu günkü hükümet tarafından yeni nesil ve unutanlara anlatımiyor
  • abdulbaki 14.01.2023 13:22
    borç alan emir alır
Daha fazla yorum görüntüle