Türkiye'nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü Mahmut Celaleddin Ökten'in oğlu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Sadettin Ökten MyMecra'nın YouTube kanalında 11 ilde büyük yıkıma neden olan asrın afetiyle ilgili ibretlik ifadeler kullandı.

İşte Sadettin Ökten'in o sözleri;

Ovalar ziraat için. Ovalara yerleşmeyeceğiz. Bunun dini kaynaklarda karşılığı da var. Jeolojik kaynaklarda da karşılığı var. Bu arada hakkı yenen bir meslek grubundan da bahsedeceğim; Geoteknik mühendisliği. Hiç ortalıkta yoklar. Halbuki bu onların mevzusu. Nedir o derseniz, zemin mekaniği (Soil mechanics). Jeologlar alttaki kayaya kadar gelirler onun üstünde zemin vardır; 30, 40, 50 metre veya 1 metre. O Geoteknik mühendislerinin işidir. 

Ovalara yerleşmeyeceğiz. Dağlara, yamaçlara çıkacağız. Kitabı ilahide de hitabi ilahide de bize beyan buyurulan dağlar arza çakılan çivilerdir. (Nebe Suresi 6-11. Ayet) mealen söylüyorum. İkincisi hafif bina yapacağız. Bunun için de ahşabı, çeliği, kerpici kullanacağız. Az katlı bina yapacağız. Yayılacağız. Yayıldığımız zaman tabiatla ilişkiyi koparmamış olacağız. Yaıldığımız zaman sema ile ilişkiyi koparmamış olacağız. Gözümüzün önünde hail olmayacak dağları görmemize karşı. Ufku görmemize karşı. Tuluğu ve gurûbu seyredeceğiz. Romantizme mi kaydın diye sorabilirsin. Evet romantizme kaydım çünkü yaratılmış kainatı görmek tuluğu ve gurûbu temaşe etmek bize manevi bir haz verir. Ama modern estetik bunlardan hazzetmez. 

Yorumlar 14 Yorum Var
  • dinibütünoğlu 18.02.2023 13:04
    ağzınıza sağlık hocam
  • Ömer 18.02.2023 12:21
    dini gerçekler hiç bir zaman söz konusu olmuyor hep dine zarar veriliyor biz bu anlayışımızı değiştirmediğimiz sürece işimiz zor
  • Akın 18.02.2023 09:08
    Allah razı olsun hocam, tam olarak yapmamız gerekenleri söylediniz..
  • HIRSIZLIK SİSTEMİ 18.02.2023 07:26
    Çok güzel bir şey söyledi. Ahşabı ve kerpiçi kullanacağız dedi. Düzce depreminde tahta ve kerpiçten yapılan çok katlı evler yıkılmamıştı. Bir konu da bek ekleyeyim. Diploma hiç kimseye fazla maaş alma hakkı vermez, diploma meslek seçme hakkı verir. Bugün diploma alanlar halkı soyuyorlar. Kendi maaşlarını artırıp halkın maaşını düşürüyorlar ve bu hırsızlık aynen devam ediyor. BU RESMEN HIRSIZLIK, KUL HAKKI VE HARAM YEME YANİ KAFİRLERİN SİSTEMİ BU. HALKIN EMEĞİ İLE KENDİ EĞİTİMLERİNİ FİNANSE ETTİRİYORLAR, EĞİTİMLERİ BİTTİKTEN SONRA DA BİRER HIRSIZ OLARAK MEZUN OLUP KAMUYA YERLEŞİP ÖMÜR BOYU HALKI SOYUYORLAR.
  • selçuk 17.02.2023 20:24
    hayaller ve gerçekler. dip dibe evler. balkonlar arası çay servisi bile yapılabilcek binalar. gökyüzüne hasret kaldık.
Daha fazla yorum görüntüle