Antalya'nın Kemer ilçesindeki ormanlık alanda yaklaşık 5 gündür devam eden ve bugün kontrol altına alınabilen yangında zarar gören alanlar, helikopterle görüntülendi.

Göynük Değirmendere Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 24 Temmuz Pazartesi akşam saatlerinde başlayan yangın, havadan ve karadan ekiplerin yoğun müdahalesiyle 90'ıncı saatte kontrol altına alındı.
Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgedeki yangına gündüzleri 11 uçak, 22 helikopter, geceleri ise 5 gece görüşlü helikopterle müdahale edildi.

Çok sayıda arazöz, iş makinesi, itfaiye araçları ve ekipler de çalışmalara destek verdi.

Yangın yaklaşık 400 hektarlık alanda zarara neden oldu. Yanan alanlar, AA ekibi tarafından Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Helikopteri ile havadan görüntüledi. Bölgedeki yeşil alanların gri ve siyah tonlara dönüştüğü görüldü.

"90'ıncı saatte kontrol altına aldık"

Yangının ilk anlarından itibaren bölgede bulunan Antalya Valisi Ersin Yazıcı da sosyal medya hesabından yangının kontrol altına alındığı bilgisini paylaştı.

Yazıcı, "24 Temmuz Pazartesi günü saat 21.08'de başlayan ve ciğerimizi yakan, kayalık ve kanyonların olduğu derin bir vadi içinde devam eden Kemer orman yangınını bütün kurumlarımızın mücadelesi ile 90'ıncı saatte kontrol altına aldık." ifadesini kullandı.

1120 futbol sahası büyüklüğünde alan yandı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Kemer'de 5'inci gününde kontrol altına alınan orman yangınının 800 hektar civarında etki alanı olduğunu belirterek, "800 hektarı 1120 futbol sahası büyüklüğünde tanımlayabiliriz'' dedi.

Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi'nde 24 Temmuz günü başlayan orman yangını, 5'inci gününde kontrol altına alındı. Karadan ve havadan müdahale edilen yangında, birçok alan zarar gördü. 

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, 90'ıncı saatte kontrol altına alınan Kemer'deki orman yangınına ilişkin uydu görüntülerini incelediklerinde, yaklaşık 300 hektar alanın yandığını, 800 hektarlık alanın ise etkilendiğini açıkladı. 

Başkan Hançer, “800 hektarı yaklaşık 1120 futbol sahası büyüklüğünde tanımlayabiliriz. Burada yanan alan ortalama 300 hektar civarında, bu da 420 futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor" dedi.

Orman yangınıyla kaybedilen alanların büyük olduğuna dikkati çeken Okan Hançer, “Manavgat yangınıyla kıyasladığımızda aslında Manavgat yangınında ne kadar büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Manavgat'ta 60 bin hektar, yani 84 bin futbol sahası büyüklüğünde alan yanmıştı. Kemer'in toplam alanı 53 bin hektar civarında. İkisini kıyasladığımızda aslında Manavgat'ta çok daha büyük bir felaketle karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz" diye konuştu.

Vatandaşları orman yangınlarına karşı uyaran Okan Hançer, “Türkiye'de en çok metrekare orman varlığına sahip şehir Antalya bölgesi. Yüzde olarak kent ve orman alanını kıyasladığımızda yaklaşık yüzde 56 civarında. Orman yangınları da depremler, taşkınlar gibi birer doğa olayı. Bunlarla sürekli karşı karşıya kalacağız. Öncesinde Manavgat'ta, bugün de Kemer'de gördük. Önümüzdeki sene nerede olacağını bilemiyoruz. Bizim üzerimize düşen, kontrol altına alacak şekilde tedbirlerimizi geliştirdikten sonra orman yangınlarının afete dönüşmesinin önüne geçmek. Geçmişteki bazı önerilerimiz; erken uyarı sistemi, uzaktan algılama teknolojileri, kontrol ve tedbir anlamında uygulanabilecek yöntemler olarak söylenebilir" dedi.

Yorumlar 21 Yorum Var
  • temel 29.07.2023 22:36
    yanan yere hotel yada baska sey yapilmasi bin yil yasak oalcak yakana idam verirsin de o zor veremezler
  • Yakin 29.07.2023 21:47
    Villa yeri lazım
  • Osman 29.07.2023 19:37
    Akbelende ağaç
  • recep 29.07.2023 18:42
    Geçen yıllarda orman yakan ve yakalan hainlerin birisine iyi bir ceza veriseydi mutlaka bir iki yangın eksik olurdu TC kanunları suçlunun yanındamı karşısındamı ben anlayamadım orman yakan miletine vatanına hainlik edene eşini katleden çocuk sapıklarına lütfen biraz canlarına yakın
  • Halis 29.07.2023 17:49
    testi kırılmadan almak gerek tedbiri ...
Daha fazla yorum görüntüle