Haber7

CNN Türk’te Baykar firmasına yönelik gerçekleştirilen kara propagandalara dair değerlendirmelerde bulunan Genelkurmay eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin ve Güvenlik Uzmanı emekli Albay Coşkun Başbuğ, Türkiye'nin 2008 yılında kiraladığı İsrail yapımı Heron’lar ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

PEKİN: HERONLAR HAFTASONLARI ÇALIŞMIYORDU

İsrail'den kiralanan İHA'ların haftasonları çalışmadığını ifade eden Pekin, “İsrail’den kiralanan Heron’ların uçuşunu İsrail’deki firmanın adamı gelip yapıyordu. Ve haftasonları da evine gidiyordu, İsrail’e dönüyordu. Haftasonları çalışmıyorduk yani.” dedi. 

BAŞBUĞ: ARIZA ÇIKARIYORLARDI

Operasyonlarda kullanılacak Heron'ların çeşitli bahanelerle uçurulmadığını belirten Coşkun Başbuğ, şunları söyledi:

“Heron’u kullanacaksın, para veriyorsun. ‘Hava bulutlu veya kapalı uçamayız’ der, geri gider. ‘Arızalandı’ der, görüntüyü alamayız. Yani o mahsurlarını saymıyoruz bile. Heron’un aldığı görüntüleri de, değerli komutanım da o günlere şahittir, çamur gibi hatta kullanamazsın. Dedik ki, ‘gel bu merceği Aselsan ile üretelim.’ ‘Sakın ha kullanamazsın.’ dediler, kabul etmediler. O süreç bizi buraya getirdi. O nedenle gururla söylüyorum; en kalitelisini ve en iyisini yaptık. Hiç kimse kara kaşına, kara gözüne gelmiyor. Hatta ben o harekatlar başladığında şunu söylemiştim. ‘Bunları hepsi görücüye çıktı. Yarın bir gün inşallah almak üzere herkes kapımızı çalacak’ demiştim. Öyle de ilerledi.”

PEKİN: ABD'DEN ALINAN İHA'LAR DONARAK DÜŞTÜ

Programda tekrar söz alan İsmail Hakkı Pekin, ABD'den alınan 6 tane İHA'nın havada donarak düştüğünü kaydetti ve şu ifadelerde bulundu:

"Biz 1996 yılında ABD’den 4 tane insansız hava araçları aldık. Bu araçların bir kısmının donmama özelliği yoktu. Dolayısıyla yüksek irtifada hareketli kısımlar donuyordu ve bunlardan dördü düştü. Bunları 4 tanesi 4 milyon dolar. Ondan sonra ihtiyacımız var diye Hüseyin Kıvrıkoğlu'na tekrar çıktım. O zaman Kara Kuvvetleri komutanıydı, ben de albayım. ‘Böyle böyle’ dedim ve Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan yine bir sonra 2 milyon dolar civarında bir parayla 2 tane daha aldık bunlardan. Onlar da düştü. Yani onun için bu konuda bir sürü tecrübe ve birikim var. Geldiğimiz noktada bu kadar basit değil, bunlar o kadar basit değil. Yani bu kadar dedikodu yapacak kadar basit değil. Bu nedenle Amerika'dan aldığımız 600 milyon dolarlık İHA’yı düşürdük.”

İPİN UCU WASHINGTON’A UZANIYOR

Bu saldırının arkasında ABD var.” diyen Coşkun Başbuğ, Bayraktar ailesine ve Baykar'a yönelik iftiraların ABD tarafından yönlendirildiğini belirtti. Bayraktar SİHA'ların hem ucuz hem de kaliteli olduğunu söyleyen Başbuğ, şu ifadelerde bulundu:

“Bu bahsettiğim odakların hiçbiri böyle kendiliğinden hamaset olsun diye veya kuru gürültüyle bu tenkit ve eleştiri yapıyor değiller. Hani kukla ve ipten bahsederiz ya. İpin ucunu takip ettiğin an, bir bakıyorsun soluğu Washington’da alıyorsun. Oranın söylemi ve eylemiyle harekete geçen bir odak var. Bunu söyleyelim. Maliyetten bahsediyorlar 850 dolar, bakın rakamlarla açıkladık. En az 3 katı daha aşağı bir rakam.”

Yorumlar 27 Yorum Var
  • 1453 04.08.2023 13:47
    baykarı karalayanları vatandaşlıktan atıp sınır dışı edeceksin, Gümrük kapılarından bileturist olarak dahi almayacaksın
  • 1453 04.08.2023 13:42
    Başka ülkelerde donmuyorda türkiyedemi donuyor. Kasıtlı düşürmüşlerdir.
  • Burak 04.08.2023 12:52
    Allah razi olsun baykardan
  • Hamza 04.08.2023 12:02
    Amerikan kuklalarına nefeslerini kesecek cezai müeyyideler uygulayıp kullanılamaz hale getirmedikçe bunlar sahiplerinin adına herzaman ötmeye devam eder
  • Arif 04.08.2023 11:20
    Karalama kampanyasının esas sebebi hava araçları değil. Amerikan tasmalılarının Baykar'a saldırmalarının ana sebebi Erdoğan'dan sonra Bayraktar kardeşlerden biri cumhurbaşkanı adayı olurlarsa amerikan kuklaları bir 20 yıl daha ülkeyi yönetemez Türkiye süper güç olma yolunda emin adımlarla ilerleyip amerikanın tekerine çomak sokup bölgede rakip olur.
Daha fazla yorum görüntüle