Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki riskli yapı stoğuna dikkat çekti ve 600 binden fazla binanın yıkılma tehlikesinde olduğunu açıkladı.

Özhaseki, İstanbul veya çevresinde gerçekleşecek 7 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul'un koca bir hapishaneye döneceğini söyledi. Deprem sorunu ile ilgili özel bir yasa için çalışma yaptıklarını söyleyen Özhaseki bu durum için Meclis'in açılmasının beklenmeyeceğini duyurdu.

Bu gelişmelerin ardından ise depremle ilgili çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da yaşanacak olası bir depremin yol açabileceği felaketlere değindi ve Bakan Özhaseki'nin hassasiyetini desteklediğini açıkladı.

DEPREM, TAM 900 KAT DAHA BÜYÜK ENERJİYLE YAŞANACAK

Öte yandan Ersoy, olası İstanbul depreminin 2019'da gerçekleşen 5.8 büyüklüğündeki depremden tam 900 daha büyük enerjiyle meydana geleceğini söyledi.

YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber'de konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ersoy, "1999 depreminin üzerinden 24 yıl geçti. Ne yazıkki biz bu süreyi doğru kullanamadık. Ben Sayın Bakanın bu konuyla ilgili yaptığı açıklamalara katılıyorum. İstanbul 6 milyondan fazla konutun olduğu bir yer. İstanbul'da depreme hazır olmayan pek çok yerleşim yeri var." dedi ve kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti.

Ersoy, Marmara denizi üzerinde yaşanacak olan 7 ve üzeri büyüklüğündeki depremin ciddi bir tahribata yol açabileceğini belirtti.

Ersoy, "İstanbul nüfus bakımından, yapı stoğu bakımından ve ekonomik anlamda oldukça kritik bir bölge. Bu anlamda biran önce kritik yapılardan başlamak üzere yıkılabilecek binalar üzerinde çalışmaları gerçekleştirmemiz gerekiyor." dedi.

DÜNYADA OLMAYACAK ŞEKİLDE PEK ÇOK İL ETKİLENDİ!

Şükrü Ersoy, 6 Şubat'ta yaşanan ve tarihin en büyük depremlerinden olan Kahramanmaraş depremini örnek gösterirken, dünya üzerinde olmayacak şekilde pek çok ilin etkilendiğini belirtti.

Ersoy, "6 Şubat'ta yaşanan deprem, dünyada olmayacak şekilde pek çok ili etkiledi. Buradan yola çıkarak ikinci büyük felaketi yaşamamak için İstanbul'a daha fazla önem göstermemiz gerekiyor.

İstanbul için uygulanması gereken deprem projesi her şeyin önüne geçmesi gereken bir projedir." ifadelerini kullandı.

2019 YILINI HATIRLATTI: HEMEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Sözlerine devam eden Ersoy, "2019'da 5.8 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Ancak bu İstanbul için küçük bir tatbikat oldu. Biz şimdi bunun en az 900 kat daha büyük enerjisiyle meydana gelecek depremi yaşayacağız. Ve bunun içinde yüzyıllar beklemeyeceğiz. Önümüzde, her an olabilecek bir deprem gibi düşünmemiz gerekiyor. Şimdi başlansa uzun bir süre alacak ve planlar çerçevesinde hemen harekete geçilmeli. Yapıyı yeniden yapmak ya da güçlendirmek deprem projesidir. Bunu aklımızdan çıkarmamak lazım. Vatandaşın bunu unutmaması gerekiyor." uyarısında bulundu.

Yorumlar 34 Yorum Var
  • Kamil 04.08.2023 11:01
    Şehrin Varoş ücra yerlerinden , Merkezi Elit Bölgesine doğru nüfus yoğunluğu seyrelmelidir ; Varoş Bölge ; 8 Milyon Kişi , Orta Elit Bölge ; 500 Bin kişi , Elit Bölge ; 100 Bin kişi , Üst Elit Dolar Milyarderi Bölgesi 50 Bin popülasyon olacak şekilde planlanmalıdır .
  • Kamil 04.08.2023 09:16
    Osmanlı'da uygulandığı gibi şehrin elit kesiminin yaşadığı özel görünüm alanında Cami minaresinden yüksek bina inşa edilmesi yasaklanmalır . Cami minaresi görünmeyen yerlerde dikey kat çıkışı sınırlandırılmalı Zemin 1 m² = $ 10 Bin , İlk kat 1 m² = $ 20 Bin , İkinci kat 1 m² = $ 30 Bin mülkiyet bedeli uygulanmalıdır .
  • leyla 04.08.2023 09:03
    toplumun % 95 i firsatçi olmuş, kimse kimsenin umrunda degil. kazananlar için geride kalanlar onemsiz .. altta kalanin cani ciksin duzeninde yasiyoruz . yapacak hicbirsey yok.. bugun deprem olsa herkes depremzede, 3 gun sonra kalanlar bile DepremZade ye donusuyor...
  • Kamil 04.08.2023 08:58
    Arsa üretmek özel izin , Valilik onayı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine tabi olmalı ; 1 m ² mülkiyet , semtin özelliğine göre ; $ 10 Bin , $ 100 Bin ve $ 1 Milyon Dolar bedele tabi olmalıdır .
  • Mustafa 04.08.2023 08:52
    Biri demil afetlerde ABD her yıl 50 bin kişi ölüyor. Zannetmiş ki orası Türkiye. Doğrudur. Kasırgası bitmez. Orada ölenlerin sayısı 500 geçmez bu rakamda benim apartmam. Aynı yerde bizim ülke olsa ölü 10 binleri geçerdi. Çünkü bizde herkes bina yapar. Herkes diploma var gider denetler
Daha fazla yorum görüntüle