Son dönemlerde artan kiracı ve kiralayan arasındaki davaların uyuşmazlığını çözmek için 1 Eylül'de arabulucu sistemi başlıyor. Peki bu sistem neler getiriyor? Hangi konularda taraflar arabulucuya gidebilir? Ev sahibi kiracısına %25'in üzerinde zam yapabilir mi? Haber7 muhabiri Yavuz Selvi Avukat Olcay Göçüm ile konuştu.

Avukat Olcay Göçüm şunları söyledi:

Dünyada pandeminin oluşması ve ülkemizde meydan gelen depremler sonrasında kiracı ve kiralayan arasında hukuki ilişkilerin çoğaldığı hepimiz tarafından bir gerçektir.  Aslında kiradaki fahiş artışın nedeni arz ve talep arasıdaki dengesizliktir.  İlk derece mahkemelerinde hem de bölge ve istinaf  mahkemelerinde kira davalarında aşırı derecede bir artış görüldü.  Yasa koyucu da arabulucuk sistemi ile çok güzel bir adım attı.  6325 sayılı yasaya göre bir dava açılmadan önce taraflar önce arabulucuya başvurur.  Bu bir zorunlu dava şartıdır. Ara bulucuda anlaşma sağlanamaz ise anlaşmama tutanağı düzenlenir. Buna bağlı olarak da mahkemeye başvurulur.  Ben kira ile anlaşmazlıkların arabuluculuk sistemine alınmasını çok doğru buluyorum. 

HANGİ ŞARTLARDA ARABULUCUYA GİDİLEBİLİR ?

 5 Nisan Resmi Gazete'de 7243 sayılı yasa yayınlandı.  Burada bazı düzenlemelerin 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girebileceği kararlaştırıldı.  Kiracı ve kiralayan arasında tek bir istina getirildi. Eğer kiracı kiralayana borcunu ödememiş ise kiralayan da kiracı aleyhine icra takibi yapar ise bir tahliye tahaadü var ise ona  bir itiraz halinde icra hukuk mahkemesinde açılacak itirazın kaldırılmasına yönelik davalar hariç olmak üzere diğer bütün meselelerde kiracı ve kiralayn arasında ava açılmdan önce muhakkak olarak arabulucuya başvurmak şarttır.  

 

Yorumlar 46 Yorum Var
  • Cabbar 16.08.2023 08:50
    Evi yatırım aracı olarak gördüğünüz için böyle zaten bu fiyatlar. Adam da gelmiş evi satacağım getirisi kalmadı diyor.
  • Erman 16.08.2023 08:28
    Kira sözlesşmesi bir yıl olsa da iş mahkemeye düşünce Borçlar kanunua göre 10 yıl oluyor bu bilinmediğinden kiracı ve ev sahibi arasında sorun çıkıyor. Bu kanun ilgili maddeleri düzenlenmeli. Yoksa bu sorunlar bitmez...
  • hakbulut 16.08.2023 08:27
    Ev bir yatırım aracı olmaktan çıkarılmalı. aldığı kiralar ile geçinen insanlar var. ev sahiplerinin büyük bir kısmı fırsatçı gibi olmuştu. % 25 devam etmeli.
  • Aydın53 16.08.2023 06:37
    Yeni evlenmiş ev sahibiyim, 13500 kira veriyorum, dairemdeki kiracı 6750tl. Daireme gecicem dedigimde ihtar cek diyor, kiramı karşıla dedigimde yine ihtar cek diyor, satmak istedigimde çıkmam diyor. Adam kendisine ve karısına bireysel emeklilik yatıracak kadar durumu iyi ve baktigimizda o da 6750 kira veriyor bende. Sözde benim dairem var onun yok. Bunun adıda adalet
  • Mustafa Akın 16.08.2023 02:25
    La Fontenden hikayeler. Bunlar %25 zamma nasıl ikna edecekler ev sahibini merak ediyorum. Aptal hükümetin aptalca işleri.
Daha fazla yorum görüntüle