Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiğinin, geçici olarak çift yönlü trafiğe kapatıldığını açıkladı.

Boğaz, 21.30'da yeniden gemi geçişine açıldı.

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

Toplamda 9 köy tahliye edildi. 9 köyden 29 vatandaşımızı KYK yurtlarına yerleştirdik. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi.

Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor.

Önlemler alındı. Sosyal medyada speküle edilen bu durumu açıklayalım. Üniversitede de teyakkuz devam ediyor ama boşaltma durumu söz konusu değil. 

"RÜZGAR VE NEM SEVİYESİ GÜNDÜZ OLDUĞU GİBİ ZORLAYICI DEĞİL"

Rüzgar ve nem seviyesi gündüz olduğu gibi zorlayıcı değil. Sabah 6'dan itibaren artış söz konusu olacak. Gece olması sebebiyle yere inemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle mücadeleye devam ediyoruz.

1500'e yakın personel çalışıyor. Gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları yine mücadeleye katılacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı, boğaz tek yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılmış olacak. 

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız burada ciddi mücadele veriyorlar. Şu anda alevlere karşı mücadele eden arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum.

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSAN UNSURU"

Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90'ı insan unsuru. Bu alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir alevden kaynaklanabiliyor. Buradan bir uyarıda bulunalım. Herhangi bir yangına sebep olacak bir ateş ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım. 

Sabaha kadar arkadaşlarımız hiç uyumadan alevlerle mücadele edecekler. Sabah da diğer hava araçlarının da başlamasıyla çok yoğun bir şekilde mücadeleye başlanacak. 

"RÖMORKÖLER OLASI BİR MÜDAHALE İÇİN TEYAKKUZA GEÇİRİLDİ"

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi." ifadeleri de kullanıldı.

"6 KÖY BOŞALTILDI, CAN KAYBI YOK"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının yaklaşık 15 kilometrelik hatta devam ettiğini belirterek, "6 köy boşaltıldı. Şu ana kadar can kaybı yok" açıklamasını yaptı.

Çanakkale'de yangın nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi.

4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin (UMKE) yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

36 HAVA ARACIYLA MÜDAHALE EDİLİYOR

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Çanakkale'de çıkan orman yangınına 421 personel, 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinesiyle müdahale edildiğini, Başkan Okay Memiş'in de bölgeye hareket ettiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Çanakkale Damyeri mevkisi yakınlarındaki orman yangınına müdahale edildiği belirtildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.]

Yangının, belediyeler ve özel idarelerden toplam 421 personel, 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinesiyle söndürülmeye çalışıldığı ifade edildi.

Orman yangını nedeniyle bölgedeki 6 köyün AFAD koordinasyonunda, jandarma ekiplerince tahliye edildiği, 3 köyde ise vatandaşları tahliye çalışmalarının sürdüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AFAD Başkanı Vali Okay Memiş bölgeye intikal etmektedir. Yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibi bölgeye yönlendirilmiştir. Çan kara yolu tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz."

BURSA'DA DA YANGIN

Bursa'nın Karacabey ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

İlçeye bağlı Hayırlar ve Ekinli mahalleleri yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangını söndürmek için olay yerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ile çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına müdahalenin sürdüğünü söyledi.

Yorumlar 37 Yorum Var
  • fikri 23.08.2023 11:44
    orman yakanlara idam cezası gelmeli
  • Canacan 23.08.2023 11:39
    Çanakkale li arkadaşın yanına Çanakkale yı gezmeye gelmiştim.yil 2017 Ağustos ayı küçük kuyu tarafından geldik girişteki tabyalar büyük toplar var az içerde solda. Arkadaş araçla döndü arkasından ben döndüm hemen sağında bir alev parlaması gördüm indim çalı kopardım o ara yangın yarım metre kare oldu ama çok şükür söndürdüm. Benim ve eşimin gördüğü şahit olduğu bir durumdu. Aşırı sıcaktı.
  • Ismail 23.08.2023 11:03
    Savasa hazirlik.
  • as selam 23.08.2023 10:17
    çoğu yangın sigaradan. ceza değil ödül verirsen olacağı budur.
  • Oğuz 23.08.2023 10:14
    Çam ağacı kirbit gibi yanıyor, onun yerine keçiboynuzu ağaçları dikilsin çünkü çok zor yanan bir ağaç türü imiş.
Daha fazla yorum görüntüle