Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü açıklandı.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü belirtildi.

TASS’ın, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansına (Rosaviatsiya) dayandırdığı haberde, Prigojin’in Tver’de düşen özel jette bulunduğu ifade edildi.

Olaydan birkaç saat sonra açıklama yapan Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü bildirdi.

GÜÇLÜER: PRİGOJİN ENİNDE SONUNDA TRAJİK BİR KAZAYA KURBAN GİDECEK

İsyan başladığında Putin'in Prigojin'den Wagner'den nasıl intikam alacağı merak edilirken, 26 Haziran'da CNN TÜRK'te değerlendirmelerde bulunan yapan emekli Jandarma Kurmay Albay ve Haber 7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Wagner lideri Prigojin'in suikaste kurban gideceğini beklediğini ifade etmişti.

Ukrayna savaşının devam etmesinin sebebinin arkasında ABD ve Avrupa olduğunu altını çizen Güçlüer, Wagner isyanının arkasında başta ABD ve İngiliz istihbaratının olduğu kanaatini taşıdığını söylemişti.

İsyanın, "Rusya'nın resmi, meşru otoritesini devirmeye teşebbüstür." diyen Haber 7 Güvenlik Analisti Güçlüer, Prigojin'in "Rusya'ya yürü emrini" aldığını vurgulamıştı.

Putin'in karşı istihbarat tekniklerini kullanarak isyancı Wagner liderini yalnız bıraktığını sözlerine ekleyen Güçlüer, "Prigojin eninde sonunda trajik bir kazaya kurban gidecek. Bu işin Rus ekolünde başka bir karşılığı yok. Siz Rusya'ya isyan etmişsiniz, devletin verdiği silahları alıp devletin otoritesine yürümüşsünüz bunu ne Putin affeder ne de Rus derin devleti affeder." ifadelerini kullanmıştı.

ABD'DEN PRİGOJİN AÇIKLAMASI: TEYİT EDİLİRSE KİMSE ŞAŞIRMAMALI

Beyaz Saray konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Başkan, Rusya'daki uçak kazasıyla ilgili bilgilendirildi." denildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, özel uçakta Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in de bulunduğu yönündeki haberleri gördüklerini belirterek, "Eğer teyit edilirse kimse şaşırmamalı." ifadesini kullandı.

BİDEN: 'BEN OLSAM NEYE BİNDİĞİME DİKKAT EDERİM' DEMİŞTİM

ABD Başkanı Joe Biden Prigozjin'in uçağının düşürülmesiyle ilgili ilk açıklamasında, "'Ben olsam neye bindiğime dikkat ederim' demiştim. Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, ama şaşırmadım." şeklinde konuştu.

PRİGOJİN KREMLİN'E KARŞI SİLAHLI İSYAN BAŞLATMIŞTI

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, 24 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçılarının Moskova'ya gideceklerini açıklamıştı.

Prigojin hakkında "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açılmış, ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemleri artırılmıştı.

İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin'in Belarus’a gitmesi sonrasında Wagner'in ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti.

Prigojin de bu teklifi kabul ederek paralı savaşçıların bir süre Belarus'ta kalacağını ifade etmişti.

İsyanın ardından Wagner'in Afrika'daki geleceği konusunda da soru işaretleri oluşmuş hatta Wagner'in yaklaşık 2 bin paralı savaşçısının bulunduğu Orta Afrika Cumhuriyeti'nden (OAC) çekildiği iddia edilmişti.

Bu iddialar OAC yetkilileri tarafından yalanlanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da 26 Haziran'da yaptığı açıklamada, Wagner'in Afrika'da kalacağını duyurmuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "isyancı liderin" Belarus'a gideceğini açıklamıştı.

PUTİN İLE PRİGOJİN GÖRÜŞMESİ

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ve bazı Wagner komutanlarıyla 29 Haziran’da Kremlin’de görüştüğünü bildirmişti.

Putin ile Prigojin’in, Moskova'da 24 Haziran'da Wagner'in Rus yönetimine isyanının ardından bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Peskov, "Putin’in böyle bir görüşmesi oldu. (Wagner'in) Tüm komutanlar ve Prigojin dahil şirketin yönetiminden 35 kişi davet edildi. 29 Haziran’da Kremlin’de gerçekleşen bu görüşme yaklaşık 3 saat sürdü." ifadelerini kullanmıştı.

Toplantıya ilişkin detayların bilinmediğini anlatan Peskov, "Ancak söyleyebileceğimiz tek şey, Putin (Wagner) şirketin özel askeri operasyon kapsamında cephedeki faaliyetleri ve 24 Haziran’da yaşananlar konusunda değerlendirme yaptı." ifadesini kullanmıştı.

Peskov, Putin’in Wagner komutanlarının yaptığı değerlendirmeleri de dinlediğini anlatarak "Putin, kendilerine istihdam ve çatışmalarda kullanılmaları noktasında ilave seçenekler teklif etti. Komutanlar 24 Haziran’da yaşananlar konusunda kendi açılarından değerlendirme yaptılar, devlet başkanının ve başkomutanlığın sadık destekçisi ve askeri olduklarını vurgulayarak, vatan için mücadeleye devam etmeye hazır olduklarını söylediler." şeklinde konuşmuştu.

PUTİN'DEN WAGNER AÇIKLAMASI: YASAL OLARAK BÖYLE BİR GRUP YOK

Putin, isyandan 3 hafta sonra Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, Wagner paralı savaşçı grubunun hukuken var olmadığını belirtmişti.

Rus toplumu için durumun gayet açık olduğunu belirten Putin, Wagner savaşçılarının onurlu şekilde savaştığını, ancak 24 Haziran’daki isyan olayının içine çekildiğini ve bunun üzücü olduğunu ifade etmişti.

Putin, "Onlarla yaptığım toplantıda bir yandan savaş alanında yaptıklarını, diğer yandan 24 Haziran olaylarında neler yaptıklarını değerlendirdim. Çatışmalara katılma dahil, gelecekteki hizmetleri için olası seçenekler gösterdim. Hepsi bu kadar." sözlerini kaydetmişti.

Wagner'in savaş birimi olarak varlığını sürdürüp sürdürmeyeceğinin sorulması üzerine Putin, "Paralı asker şirketi Wagner yok. Özel askeri şirketlerle ilgili yasamız yok. Yani yasa yoksa, paralı asker şirketi Wagner de yok. Böyle bir tüzel kişilik yok. Bir grup var ama yasal olarak yok." diye konuşmuştu.

Yorumlar 30 Yorum Var
  • Behlüldane 24.08.2023 12:08
    Bizden başka hain besleyen yok Devletin silahıyla uçağıyla ikiyüzelli canımızı alanlar nerede
  • egemen türk 24.08.2023 10:03
    azili bir müslüman katili ceheneme postalandi,, emegi gecenlere tesekürler...
  • 1453 24.08.2023 09:23
    En kestirme çözüm.bizdede olmalı.
  • Ahmet başçavuş 24.08.2023 07:56
    Bizde başkan Apo'nun heykelini dikeceğiz heykelini diyeni, biz sırtımızı pkk ya, PYD'ye dayıyoruz diyeni, pkk sizi tükürüğüyle boğar diyeni milletvekili yapıyor hapiste besliyoruz Rusya'nın çözümü çok güzel vatana ihanet edenin kellesi alınacaaaakkkk bu kadar basit
  • Misafir 24.08.2023 07:36
    Bizde 24 yıldır mazlumu katleden bebek katilini besliyoruz.Böyle adaletin içlne edeyim.Helal olsun Putine devlet olmanın gereğini yaptı.
Daha fazla yorum görüntüle