Yerli ve milli savunma sanayiinde kritik hamleler yapılıyor. Çatışmaların arttığı uluslararası düzlemde artan risklere karşı Türkiye için en hassas ve yüksek teknoloji projeleri büyük bir başarıyla nihayete erdiriliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, A Haber'de açıklamalarda bulundu. Kacır ve Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda savunma sanayii ve teknoloji alanlarında büyük gelişme kaydettiğini vurgulayarak dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

"MUAZZAM BİR İLGİ VAR"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın açıklamalarından satır başları:

"Biz 2018'den bu yana TEKNOFEST'ler düzenliyoruz. Bugüne dek 4 TEKNOFEST'i İstanbul'da düzenledik. Samsun'da, Gaziantep'te ve Azerbaycan'da düzenledik. 2023 için bir karar almıştık Cumhuriyetimizin 100. yılında 3 büyükşehrimizde 3 TEKNOFEST'i buluşturalım demiştik. Ankara'da ilk kez düzenliyoruz. Ankaralıların da TEKNOFEST'e hasret olduklarını gördük. Muazzam bir ilgi var. Biz nihai katılımı son gün akşam açıklayacağız ama hem 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda muazzam bir coşku vardı. Dün ve bugün de bu coşku devam etti. İstanbul'a yakın bir katılım olacağını tahmin ediyoruz. Cumartesi ve pazar zannediyorum rekorlara imza atacağız.

"TÜRKİYE BUNU YAPABİLİR"

Teknolojide yeni çığırlar açmayı hedefliyoruz. Türkiye Ay misyonunu iki aşamada gerçekleştirecek. İlk erişimde, Dünya yörüngesinden Ay yörüngesine kendi ateşlediğimiz bir hibrit roket motoru ile geçiş yapacağız ve Ay'a sert iniş yapacağız. Ama birkaç yıl sonra yeryüzünden fırlatmayı da kendi imkanlarımızla yapmak ve Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirerek Ay yüzeyinde araştırma yapacak bir uzay aracı geliştirmek istiyoruz. Türkiye bunu yapabilir.

"BU ÜLKE DAHA İYİ BİR MUHALEFET HAK EDİYOR"

Hayal kırıklığına uğradık. Bu ülke çok daha iyi bir muhalefet hak ediyor. Bu ülke Türkiye'nin geleceği konusunda milletiyle omuz omuza olan her hal ve şartta bu projeleri kayıtsız şartsız destekleyen bir muhalefet hak ediyor. Ben ümit ediyorum önümüzdeki dönemde iktidarıyla muhalefetiyle bu konuda artık tam bir birlik içinde oluruz. Türk milleti bu birliği sağlamıştır."

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise şöyle konuştu:

"7'den 77'ye herkese hitap eden bir festival. Kendini milli teknoloji hamlesine adamış bir anlamda ülkemizin tam bağımsız ve müreffeh yarınları için milli teknoloji geliştirmesini kavramış bunun için emek veren dua eden buradaki gençlerimize teknolojinin şampiyonlarına dua eden destek veren herkes bu kuşağın parçası bu anlamda. Biz yarışmalarımızda çok daha ileriki yaşlardan da katılımlar olduğunu gördük büyük bir heyecanla katılan yarışmacılarımız da oldu.

"KİMİSİ DÜNYAYA DAMGASINI VURMUŞ HAVA ARAÇLARI"

Torununu tutup buraya getirenden tutun da torunu anne babasını dedesini getirenler de var. Hepsi TEKNOFEST kuşağının bir parçası.

Bizim yetiştiğimiz dönemde böyle dünyaya nam salacak yüksek teknoloji bir cihazı geliştirmeyi önceleyen bir bakış açısı yoktu. Ne toplumda ne mühendis camiasında, daha çok mühendislerin bile hedefi bizim kuşağımız açısından baktığınızda çok uluslu bir şirkette belki bakım mühendisi olabilmekti en büyük hayal aşağı yukarı buydu. Oysa bugün buradaki eserlerimize baktığımızda AKINCI'dan tutun da HÜRJET'e, KIZILELMA'dan GÖKBEY'e bunların hepsi bırakın yerli üretim olmayı tümüyle Türk mühendisleri tarafından tasarlanan araçlar kimisi dünyaya damgasını vurmuş hava araçları.

Bizim kuşağımız açısından baktığınızda son 20 yıllık milli teknoloji dönüşümü sayesinde aslında bambaşka bir yere evrildi konu. Artık Türk evladı da yüksek teknolojiyi geliştirir yaptı mı dünyanın en iyisini yapar ve elbette kadim medeniyetimizin o güçlü köklerine dayanarak bunu gerçekleştirir insanlığın faydasına milletinin faydasına dosdoğru ahlaktan adaletten doğruluktan ayrılmadan bunu gerçekleştirir.

"O ANI HİÇ UNUTMAM"

TEKNOFEST dünyada bunun ilk örneği oldu. Acaba olacak mı duygusu vardı. 2018'de hiç unutmam TEKNOFEST ilk açıldığında alana baktığımda şunu gördüm burası uzay üssü bir yer muhteşem eserlerin sergilendiği bir yer daha henüz insanlar gelmemişti. Kızım vardı yine bugün kızım vardı eşim vardı sabah 8'di. Çocuklar içeriye yürüyerek girmeye başladılar o anı hiç unutmam. Burası bir harikalar diyarına masallardan çıkmış bir diyara dönüştü ve inanılmaz büyülendim ve o duygu hiç geçmedi. Ne zaman TEKNOFEST'e adım atsam gündem ne olursa olsun iklimi coşkusu bambaşka ve hepimizin içini dolduruyor bir anlamda.

KIZILELMA 2024'TE SERİ ÜRETİMDE

Biz 2023'te Cumhuriyetimizin 100. Yılında uçuracağımızı söz vermiştik KIZILELMA'yı. 2022'nin sonunda uçurduk bir ay kala sürpriz yaptık. Şimdi de test kampanyası geliştirme faaliyetleri devam ediyor 2024'te de inşallah seri üretime geçeceğiz. KIZILELMA şunu ifade ediyor havacılığın muharebesinde gelecekte bizlerin de kurucu oyuncu olduğumuzu yeni bir dünyanın kapısını açtığımızı ama bu yeni dünyada da yürüyecek daha çok yolumuz olduğunu da ifade ediyor. Yıllar içinde KIZILELMA diğer platformlarımız gibi sürekli gelişerek büyüyecek bir proje aslında.

"CHP VE HDP'DEN SİSTEMATİK ŞEKİLDE TEPKİ GELDİ"

SİHA'larımız ilk göreve başladıktan sonra aslında siyasi saldırılar geldi. 2015'te biz İHA'larımızı geliştirdiğimizde henüz SİHA değildi o dönemde hendek operasyonları sırasında Batman'da acilen göreve çağrılmıştı Bayraktar TB2. Tepkiler Meclis'ten geldi bazı siyasi partilerden CHP'den sistematik bir şekilde de bunlar devam etti HDP'den de tepki geldi ama CHP'den gelen bizi özellikle şaşırttı. Sezgin Tanrıkulu'ndan sonra başka vekillerin de bu şekilde karalamalara iftiralara maruz kaldık.

SİYASETE GİRECEK Mİ?

Selçuk Bayraktar'ın siyasete girme gibi bir planı yok. Bugüne kadar da hiç olmadı. Ben o zaman da aynen bu şekilde cevap verdim. Benim milli teknoloji hamlesi idealini gerçekleştirme planım var.

Nasıl ülkeme faydalı olabilirim insanlığa faydalı olabilirim yönünde hayallerim oldu. Ama bu mücadele etmeyeceğim anlamına gelmiyor aynen dün de o cevabı vermiştim. Gazeteler siyasete giriyor gibi yorum yaptılar. Siyasete girme planım yok. Sonuna kadar mücadele etme planım var. Bu mücadelede ne gerekiyorsa yapma planım var."

"SİPER'İ BU YIL TSK'NIN KULLANIMINA SUNMAYI HEDEFLİYORUZ"

A Haber özel yayınında açıklamalarda bulunan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci şu ifadeleri kullandı:

"Roket yarışmaları bütün çocuklarımızın takım halinde teknoloji çalıştıkları ellerini elektroniğe mekanik tasarıma değdirdikleri kendi başlarına görevi icra edebilme başarısına ulaştıkları bir ortam sunuyor.

Bizim çocuklarımız liseden başlayarak artık roket teknolojisini sahada gerçekleştiriyorlar ve fırlatıyorlar. Başarılı olduklarını gördüklerinde de çok seviniyorlar.

SUNGUR HİSAR-A HİSAR-O zaten şu anda sahada. SİPER füzemizin de testleri tamamlandı bir sonraki hedefimiz bu yıl içerisinde sahada silahlı kuvvetlerimizin kullanımına sunmak.

TAYFUN'umuzun seri üretimleri devam ediyor."

Yorumlar 31 Yorum Var
  • Svs 02.09.2023 21:35
    Hazımsızlar gelmesin dokunur.
  • hainler 02.09.2023 13:28
    pkk fetö terör ve terör sevicilşeri tabiki gelmesin. onlar ABD nin kestiği musluklaIR AÇMAK TAMİR ETMEK İLE MEŞGULLER. YENİ SEÇİM İÇİN abd YENİ BESLEME TAKIMINI KURMAYA ÇALIŞIYOIR. bu takım chp il mi olacak İP ile mi. bilemem. bel kjide başarısızn beslemeri indirir yerleirne başka beslemeler koyar. seçimi kazanmadan ülkeiy paylaşan hainlr.
  • Misafir 02.09.2023 12:32
    Bize böyle bir imkan sunulduda bizmi okumadık, takoz zihniyetin verdigi şey kardeşi kardeşe kırdırmak bu ülke ileri gitmesin hep geride kalsın mücadelesi verdi, begin göçü oldu o chp zihniyeti kişiler harabeden kötülükten başka hiç bir şey vermedi, yok islam yok baş örtüsü yok özgürlük yalan ve pişlik kardeş kavgası ötesi yok, şimdi her şeyin ötesine dogru devam
  • Emre 02.09.2023 12:24
    Beyinlerinden vurulup, hayalleri yıkılacak, kıvıracak söz bulamayacak. Aman gelmesinler ne şamın şekeri, ne de kem gözlülerin yüzü
  • İbrahimm 02.09.2023 12:15
    Vatanseverler silah yapar digerleri heykel
Daha fazla yorum görüntüle