BM Genel Kurulu için ABD’ye giden Başkan Erdoğan’ın temaslarını, kendisine eşlik ederek yakından takip eden Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman Erdoğan'ın tarihi konuşma öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu.

BMGK'nın yapısı, hesap verilebilirliğin önüne geçtiğinden BM'deki adaletsizlik ve eşitsizliğin derinleşmesine neden oluyor. BMGK'nın daimî üyeleri, yaklaşık 1,5 milyarlık Müslüman nüfusu ya da 1,2 milyarlık Afrika ülkelerini temsil etmiyor. 

BMGK'nın yapısı hakkında dünyanın bir çözüm bulması gerektiğini ifade eden Akman "BM'nin temsil noktasında en büyük temsil sorunu 1,5-2 milyar nüfusa yaklaşan Müslümanların kesinlikle temsil edilmemiş olması. Oradaki ülkelerin tamamı Çin'i saymazsak Hristiyan. Çin de Budist. Dünyada bu iki din mensubu insanlar mı var sadece. BM yalnız haritalarla oluşturulan bir yer olmamalı. Yapısal sorunların konuşuluyor olması çok önemli." dedi. 

"BMGK YENİDEN YAPILANACAK"

Akman BMGK'nın yeniden yapılanması hakkında şu ifadeleri kullandı; Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür mottosuyla yıllardır ifade ettiği gerçek tüm dünya ülkelerinde yankılanıyor. Bugünlerde Almanya, Japonya, Brezilya ve Hindistan'ın birlikte kurduğu o yapının da Güvenlik Konseyi'nde temsil istediklerini görüyoruz. Tahmin ediyorum birkaç yıl içerisinde BMGK yeniden yapılanacak ve bu yapılanmada özellikle 1,5 milyar nüfusu olan Müslümanlar da temsil imkanını bulacak. 

 

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Milli Kartal 20.09.2023 09:22
    BMGK ancak ve ancak yeni bir dünya savaşı sonrası yeniden yapılanır, asla müzakere ederek yapılanamaz.
  • Ahmed 20.09.2023 07:58
    BMGK nın yeniden yapılanmasının bir yıldan uzun süreceğine hiç inanmıyorum.
  • malatya balabanlı 20.09.2023 00:24
    Bm yaptırım gücü yok beşli çete gücü bırakmaz . Üye olsan ne olacak olmasan ne olacak . Bm , suriyeye , ıraka yemene , ukraynaya ya hele israile çare oldu mu hayır olmaz da . Üç beş devletin oyuncağı olmuş , konuşulur dağılır iki gün sonra unutulur gider . Biz işğmize bakalım batının taşeronu olmayalım .
  • mmed 19.09.2023 22:57
    Türkiye nin BM de söz sahibi olma şartı kesinlikle iklim anlaşmaları yolu ile lock down uygulamalarına teslim edilmesi ile olur. Bu da açık net bir ihanet olur iktidar 100 düşünüp 1 adım atmalı
  • HIDIR BUDUR 19.09.2023 22:40
    Dikkat edilecek husus ?? İklim dengesi bozukluğu, küresel ısınma, pandemi vs vs derken " "ULUSAL HÜKÜMETLER ÜSTÜ" tek dünya devleti " VATANSIZ PARA" mekanizmasına giden bir yola da girilmemelidir. Ulusal kimlik korunmalıdır.
Daha fazla yorum görüntüle