Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Ortadoğu'da yaşanan çıkar çatışmalarını ve İsrail-Filistin savaşındaki son gelişmeleri Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye değerlendirdi. Güçlüer, tüm dünyanın merak ettiği "İsrail'in neden kara harekatı yapmaya cesaret edemiyor?" sorusunu da cevaplandırdı. 

KARA HAREKATINA İSRAİL'İN KAPASİTESİ YETMİYOR

İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatı için Amerikalıları beklediğini söyleyen Güçlüer, "Çünkü İsrail olası bir kara saldırısı için hem hazırlıklarını tamamlamış değil, hem de birden fazla noktada, kuzeyde, Gazze'de, Batı Şeria'da ve Güney'de olası tehditlere karşı İsrail'in askeri ve güvenlik kapasitesi bu süreci yönetebilecek kapasiteden çok öte." dedi. 

"AMERİKALILAR FİİLEN İSRAİL'İN GÜVENLİK YÖNETİMİNE EL KOYDULAR"

ABD'nin gönderdiği generalle fiilen İsrail'in güvenlik yönetimine el koyduğunu söyleyen Güçlüer, ABD'nin gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra kara saldırısını başlatmayı düşündüğünü söyledi. ABD'nin patriot gibi savunma sistemleriyle de İsrail'e bir kalkan oluşturduğunun altını çizen Güçlüer, ABD'nin İsrail'e her türlü istihbarat, teknoloji ve iletişim kolaylığını sağlayacağını belirtti.

İSRAİL'DE HÜKÜMET ÇÖKEBİLİR

İsrail'in olası kara harekatına ilişkin dikkat çeken bir detayı vurgulayan Güçlüer, "İsrail'in büyük kayıplar verme ihtimali her geçen gün artıyor. Mesele 7 Ekim'den bugüne kadar sadece buradaki çatışmalarda öldürülen İsrailli asker sayısı 309 az bir rakam değil bu. Burada İsrail'in beklenmedik kayıplar vermesi durumunda hükümet çöker. Kritik bir dengede duruyor ve bu süreci kontrol edemiyor İsrail. O yüzden Amerikalılar dediki; dur sen bu işi halledemeyeceksin biz geliyoruz" şeklinde konuştu.

İRAN DOĞRUDAN SALDIRMAZ

Güçlüer, savaşın vekalet savaşına dönüştüğünü belirterek İran'ın doğrudan müdahil olacağını düşünmediğini söyledi. İran'ın Hizbullah, Haşdi şabi, Kudüs birimleri, Zeynebiyyun birimleriyle ve Fatimiyyun birimleriyle savaşa dahil olabileceğini söyleyen Güçlüer, Irak ve Suriye'deki güçleriyle saldırıları zaten başlattığının altını çizdi. 

TÜRKİYE ASKER GÖNDERİR Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın garantörlük çağrısını, MSB'nin "Türk askeri sorumluluk almaktan kaçınmayacaktır" açıklamasını ve Devlet Bahçeli'nin "24 saat" açıklamasını değerlendiren Eray Güçlüer, "Filistin tarihi boyunca ilk defa somut bir çözüm önerisidir. Burada sayın Cumhurbaşkanı aslında bir irade ortaya koydu. Dediki gelin çözelim bunu. Sadece içinde Türkiye'nin değil, başka ülkelerin de olduğu bir barış gücü oluşuturulsun ve bu barış gücü de Gazze şeridinde konuşlandırılsın, bu anlamda da tarafları birbirinden ayırsın. Aslında bunu BM'nin yapması lazım ama BM içi boş bir teneke kutusuna döndüğü için bunu Türkiye üstlenmek istiyor. Ancak uluslararası hukukta garantörlük olabilmesi için tarafların bunu kabul etmesi gerekiyor. Muhtemelen Hamas bunu kabul eder ama İsrail eder mi ondan şüpheliyim." dedi.

 

Yorumlar 34 Yorum Var
  • Karanlık Kemal 28.10.2023 10:45
    USA lı general Türkiye'de mahkemelerde katliam suçu ile hemen yargılanmalı
  • Oğuz 28.10.2023 08:38
    İnşaallah abd israil yerle yeksan olur, askerlerinin pis kirli kanı oluk oluk akar. yaşasın kafirler için cahennem
  • İsmet Çetin 28.10.2023 08:22
    İşgalci -Katliamcı İsrail'e dur diyemeyen BM - Birleşmiş Milletler, Katliamcı İsrail'in yanında Haçlı Ruhu ile yer alan Avrupa Birliği, Avrupa İnsan Hakları, Avrupa Demokrasi artık yok hükmünde,net.
  • O k u r 28.10.2023 07:44
    Küfür tek millettir.
  • Aaaaaa 28.10.2023 07:28
    Artık abd ve ab Türkiye ye bir yararı olmadığının farkına varmalıyız. Çok acil şekilde rusyadan Su 35 ve 4-5 batarya daha S 400 hava savunma sistemleri almalıyız.
Daha fazla yorum görüntüle