Gemlik'te meydana gelen 5.1'lik depremin ardından Ülke Tv canlı yayınına katılan Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 'Büyük İstanbul depremi' tartışmalara ilişkin ezber bozan açıklamalarda bulundu.

Gemlik Körfezi'nde geçtiğimiz gün meydana gelen 5.1'lik depremin ardından gözler yine Marmara Bölgesi'ne çevrildi. İstanbul'da da hissedilen Gemlik depremi, İstanbul depremi ile ilgili tartışmaları tekrar gündeme getirdi. 

MARMARA'NIN KUZEYİNDEKİ ÖLÜ FAY

Ülke Tv canlı yayınına katılan Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, beklenen Büyük İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Deprem uzmanlarının uzun yıllardır 'İstanbul'da 7'nin üzerinde deprem bekliyoruz' açıklamalarını değerlendiren Prof. Üşümezsoy, Armijo'nun son yaptığı açıklamada Marmara Denizi'ndeki fayın ölü bir fay olduğunu açıkladığını söyledi. Asıl fayın Yalova'nın Çınarcık bölgesinin önlerinden geçtiğini belirten Üşümezsoy, "Hiçbir zaman Kuzey Marmara kenarından giden bir fayımız söz konusu değil." dedi.

7.4'LÜK DEPREM SENARYOLARI ÇÖPE ATILDI

İstanbul için 7.4'lük deprem senaryolarının çöpe atıldığını söyleyen Üşümezsoy, "1894'te olan deprem 1766'dan 4 kat daha şiddetli deprem niye onu görmüyorlar. Üstelikte tam İstanbul dediği yerde niye görmüyorlar. O zaman 250 yılda bir deprem oluyordu 250 yıldan beri deprem olmuyor deprem ele kulağında deme lafını çöpe attığı için" ifadelerini kullandı. 

"Adalar fayı niye kırılmaz?" sorusunu da cevaplandıran Prof. Üşümezsoy şu şekilde cevap verdi;

Depremi yaratan kuvvet fay düzlemine 45 derece açıyla gelirse, bir kamyonu iterken 45 derece açıyla itersek orada bir makaslama kuvvet yapar ve fayı iter. Burada doğu batı gidişli bakın Kuzey Anadolu fayı Körfez'den geliyor Sapanca'da doğu Eee Hersek Burnunu geçiyor, Çınar çukurunun güneyinden geçiyor. Doğu batı onu etkileyen kuvvet Bakın şu sarıyla gösterilen 45 derece güneydoğuya doğru giden kuvvet. Ama bunun Adalar fayını etkilemesi mümkün değil. Çünkü Adalar fayıyla maksimum sıkıştırma kuvveti birbirine paralel olunca o fay çalışmaz zaten. Ölü bir fay ama mekanizma kinematik açısından bu çalışmaz. Dolayısıyla buradaki doğu batı gidişli fayın arkadaşların hep adalara doğru götürdükleri hikaye kandilin de götürdüğü kinematik bilmemekten kaynaklanıyor.

ZAFER ŞAHİN: BİLİM AYNI KONUDA FARKLI İKİ SONUCU NASIL VERİYOR? 

ÜLKE TV videosunu alıntılayan gazeteci Zafer Şahin muhtemel İstanbul depremi hakkında bilim insanlarının birbirine zıt tahminleri karşısındaki hayretini şu sözlerle ifade etti;

Bir profesör “İstanbul her an yıkılabilir” diyor .. Diğeri “Büyük İstanbul depremi olmayacak” buyuruyor…

Bilim aynı konuda farklı iki sonucu nasıl veriyor? Ya da profesörlerimiz gerçekten bilimsel verilere dayanarak mı bu tahminleri yapıyor?

 

Yorumlar 33 Yorum Var
  • Bozok 09.12.2023 16:53
    Bir gece de 50 bin insanını enkaz altında kaybeden ülkeyiz nokta
  • Hüseyin Çavuş 09.12.2023 15:23
    Yahu bi sus da hoca konuşsun arkadaş.
  • SAAD 09.12.2023 14:30
    2010 yılı İstanbul Üni. jeoloji müh. tanırım, deprem konusunda doğru analizler yaptiğini düşünüyorum.Bilgisine ve araştırmalarına güveniyorum.
  • Hamza 09.12.2023 14:27
    Bu sunucuların derdi nedir ki her konuya müdahil oluyorlar !! Adam 10 dakika karışma ben anlatayım dediği halde araya kaynak yapıyor ,, yahu arkadaş bi sus yahu ..
  • Hoca Nasrettin 09.12.2023 14:22
    Deprem yada fay hattını tartışmak yerine hazırlık yapsak, kaliteli inşaatlar ve binalar yapsak daha iyi. Biz acaba depremden nasıl yırtarız hesabındayız hâlâ.
Daha fazla yorum görüntüle